Con-serveert is jarig! Daarom heb ik gebakken: hartig welteverstaan. Deze kaaskoekjes zijn super koolhydraatarm (dus ook geschikt voor keto), en mega lekker!
Het eerste jaar Con-serveert
Het is alweer een jaar geleden dat het eerste recept op de blog kwam te staan. Nieuwsgierig welke dat was? Klik dan hier. Na een jaar staan er 64 recepten op de blog, dit is de 65e. Je vindt cake en ovenschotels. Maar ook vegan. En alles koolhydraatarm, tarwevrij en glutenvrij. Alleen vlees, dat zul je op deze blog niet vinden.
Con-serveert is een jaar geleden begonnen vanuit mijn persoonlijke behoefte om al die gezonde, vleesloze koolhydraatarme / koolhydraat-gereduceerde recepten die de laatste jaren in mijn keuken gemaakt werden, vast te leggen. En wat is er dan beter dan een blog om dat te doen!
Ook zijn er afgelopen jaar 3 gastblogs van Con-serveert verschenen.
Al iets langer geleden heb ik een gastschrijven (over hoe ik 18 kilo ben afgevallen) op Floraa verzorgd en heb ik een eetdagboek bijgehouden (update 2023: helaas bestaat deze site niet meer dus je kunt het niet meer terug lezen). Dat was geweldig om te doen, ik heb er ook leuke reacties op gehad. Daarnaast heb ik een recept gemaakt voor het ook inmiddels opgeheven hennepweb, dat recept voor een pompoen speculaascake vind je binnenkort hier op Con-serveert terug.
Na een jaar bloggen is dit een mooi moment om de balans op te maken. Op internet lees ik dat jullie blog-lezers gek zijn op lijstjes, dus hier komen er een paar!
Hoogst gewaardeerd
Alle recepten op mijn blog kun je waarderen door ze sterren te geven (onderaan de recept-beschrijvingen). De top 3 (stand oktober 2015):
Meest bekeken recepten
Uit de bezoekers-statistieken van Con-serveert blijkt dat de pagina met mijn tips over koolhydraatarme voeding de meest bezochte is. Het meest bekeken recept is de koolhydraatarme pannenkoek. Er wordt het vaakst gezocht naar “crackers” en “ontbijt”. En op Instagram is de tomaten papaja soep het meest populair.
Natuurlijk heb ik mijn eigen favorieten. Ik zal jullie verklappen welke van deze favo’s de über-favo is … spinazie socca! Het is vooral de tahini-dressing en de za’atar kruiden die het ‘m doen.
Volg jij al?
Con-serveert is te volgen op diverse sociale media (zie de menubalk). Het aantal volgers groeit langzaam maar gestaag, afgelopen week heeft Con-serveert op Facebook de mijlpaal van 200 volgers gehaald (SUPER trots ben ik daarop).
Ik vind het erg leuk om via de sociale media in contact te komen met lezers van de blog. Maar ook het contact met mede-foodbloggers is zeer inspirerend, en levert soms lekkere recepten op, zoals de wafels low-carb van een Zweedse foodblogster.
Dat moet gevierd worden!
Het eerste waar ik aan denk als er iets gevierd moet worden, is taart :-D . Jij waarschijnlijk ook? En dus had je nu een fantastisch taart-recept verwacht.
Niet dus: in mijn mini-vakantie Dresden het afgelopen weekeinde (wat een prachtige stad, zeker een bezoek waard), heb ik flink met taart gezondigd. Dus deze week ga ik weer even netjes koolhydraatarm. Daarom heb ik party kaaskoekjes gebakken, die nog niet eens 2 KH per koekje bevatten. Ze zijn zoals eigenlijk al mijn recepten makkelijk te maken, en je huis gaat er heeeeeeel lekker van ruiken!
(Oké, misschien schenk ik om het te vieren stiekem toch een klein glaasje rode wijn erbij ;-) )
Op naar een nieuw jaar Con-serveert, ik hoop dat jullie er net zo naar uitkijken als ikzelf.
Keto party kaaskoekjes
Dit heb je nodig
- 2 grote eieren
- 50 gr roomboter kamertemperatuur
- 75 gr Griekse yoghurt 10% vet
- 200 gr amandelmeel
- 3 tl wijnsteenbakpoeder
- 100 gr geraspte kaas ik nam Emmentaler en Parmesan
- 1/2 tl zout
- flinke draai vers gemalen peper
- snufje nootmuskaat
- 1/2 tl gemalen komijn djintan
- 2 el ongezoete plantaardige melk
- 2 el pesto optioneel
- pitten en zaden naar wens voor de garnering, bijv. sesamzaad, hennepzaad, zonnebloempitten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Kluts de eieren los in een beslagkom, doe de yoghurt erbij en meng. Voeg de boter toe en meng. Voeg amandelmeel en bakpoeder toe en meng. Voeg dan de geraspte kaas toe en meng.
- Voeg zout, peper, nootmuskaat en komijn toe en meng nogmaals.
- Optioneel: verdeel het deeg in twee en voeg aan één helft de pesto toe.
- Vorm met twee lepels bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat (mijne wogen 30-35 gr per bergje). Druk ze gewoon met je vingers iets plat, en vorm ze tot een rondje.
- Bestrijk de kaaskoekjes met wat plantaardige melk en bestrooi ze naar wens met zaden en/of pitten.
- Bak de kaaskoekjes in 20-25 minuten gaar. Laat ze afkoelen voor je ze eet.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Con ik heb vandaag de kaaskoekjes gemaakt erg lekker geworden alweer zalig
Lekker zijn die koekjes hè!
Wat zijn de voedingswaardes(cal,khl,eiwitten,etc) van de party kaaskoekjes?
Op mijn blog worden alleen de koolhydraten geteld. Zoals in het recept staat, is dat in dit geval 1,5 koolhydraat per koekje.
Om de andere voedingswaarden te berekenen kun je eventueel een calculator op internet (bijvoorbeeld Myfitnesspal of Fatsecret) gebruiken.
Con kan ik ook gewone melk gebruiken?
En vloeibare roomboter?
Hoelang en hoe bewaar ik de koekjes?
Dank alvast.
Gewone melk kan. Vloeibare boter durf ik niet te zeggen. Ik gebruik dat zelf nooit. Ik ben bang dat het deeg niet stevig genoeg wordt om koekjes te kunnen vormen.
De koekjes bewaar je het beste in de koelkast, maximaal zo’n 5 dagen.