Terwijl het corona-virus in 2020 het dagelijkse leven langzamerhand aan het stilleggen is, wordt er in huize Con-serveert nog steeds lekker gekookt. Deze week zijn er wortelen op tafel gezet, begeleid door een Japanse miso-tahin saus. Gelukkig had ik die ingrediënten al in huis, want voor je het weet is door al het hamsteren, voor het geval we een heuse pandemie hebben, het tahin-schap leeg. Nee joh, grapje hoor!
Corona-gekte
De corona gekte heeft ook het noorden van Duitsland bereikt. Een paar dagen geleden liep ik in de supermarkt door het pad met pasta en pastasauzen (daar kom ik normaal natuurlijk nooooit), en wist niet wat ik zag. Zo goed als lege schappen! Ook toiletpapier en keukenpapier was vrijwel op. Het lijkt erop dat de Nederlandse marketing leuze van de grootste grutter van Nederland ook hier begrepen wordt: haaaamsteren!
Maatregelen in Bremen
In Bremen worden inmiddels, net als in Nederland, grote bijeenkomsten afgelast, zowel publiek als privé. Groot betekent hier: meer als 1000 mensen bij elkaar. Jemig, je zal maar net gaan trouwen en 1500 man op je bruiloft uitgenodigd hebben. Kun je vergeten. Maar je mag dus nog wel gewoon naar de bioscoop waar 200 man in passen. Dat gaat helpen hoor.
De voetbalwedstrijden in de Bundesliga worden zonder publiek gespeeld. Oké, dat maakt voor Werder Bremen op dit moment niet uit. Daar gaat toch geen kip heen, zo slecht spelen ze dit seizoen.
Bij het centrale ziekenhuis in Bremen is een speciaal corona-station geopend, waar je naar toe kunt gaan als je vermoedt besmet te zijn. Ze kunnen de aanloop bijna niet aan. En dat terwijl er hier in het noorden nog niet heel veel besmettingen zijn. Anders is dat in Nordrhein-Westfalen, daar ligt het aantal besmettingen het hoogst, net als in Brabant. Uhm, zou dat misschien met het carnaval te maken hebben?
Comfortzone
Ik leer deze dagen dat Duitsers in tijden van nood dus vooral aan de pasta met bolognesesaus zitten. Want de gemiddelde Duitser heeft zijn grote vrieskist in zijn kelder natuurlijk permanent gevuld met minstens een paar kilo beest. Maar waarom het keukenpapier op is? Voor sommigen gaat kennelijk de wereld ten onder als keukenpapier niet meer te krijgen is.
We zijn hier in het rijke Westen eigenlijk best verwend. We leven heerlijk in onze comfortzone, elke dag kun je naar de winkel en kun je er zo’n beetje alles krijgen. Van tahin (ook wel tahini genoemd) tot chiazaad. Van wortelen tot spirulinapoeder. Van truffelolie tot romanesco. Dus het is onvoorstelbaar dat je het een paar dagen zonder papaja zou moeten doen. Nee, dan maar beter inslaan! De dreiging van een pandemie stoot de mens uit zijn comfortzone, en dat vindt een mens nu eenmaal niet prettig. Er is hem veel aan gelegen om zijn comfortabele gevoel zo lang mogelijk vast te kunnen houden. En dus wordt er gehamsterd.
Toch jammer als straks de temperaturen omhoog gaan, het virus verdwenen is, en de barbecue uit de schuur kan worden gehaald. Veel Duitsers zitten dan nog steeds hele bergen pasta weg te werken in plaats van een gezellige buurt-barbecue te houden ;)
Wat is miso?
Terug naar het recept. Zoals je misschien al op de foto’s ziet, heb ik wortelen met verschillende kleuren gekocht. Een luxe dus, maar je kun dit gerecht natuurlijk ook met alleen oranje wortelen (nee geen wortels, dat zijn de wortels van planten in de grond, die je niet eet) maken. Voor de saus heb ik tahin en miso gebruikt. En dat laatste was nieuw voor mij.
Miso is een soort pasta van gefermenteerde sojabonen, zout, en rijst of granen. Heb je coeliakie of glutenintolerantie, pas dan op als je miso koopt. Lang niet alle miso is namelijk glutenvrij, net als dat met sojasaus het geval is.
Miso is het meest bekend van de miso soep, maar je kunt de misopasta ook in andere gerechten gebruiken. De smaak is moeilijk te omschrijven, Japanners noemen het umami. Het is de vijfde smaak het in smakenspectrum. De andere vier zijn bekender: zoet, zuur, zout en bitter. De umami smaak van de miso combineert in dit recept goed met het zoet van de in de oven geroosterde wortelen. Het gerecht kost niet veel tijd om in elkaar te draaien, de oven doet de rest. Ik heb de wortelen met miso tahin saus als lichte lunch gegeten, maar je kunt het ook als bijgerecht serveren.
Wat maak jij met miso? Ik kan wel wat inspiratie gebruiken om de rest van de miso op te maken. Laat gerust een reactie achter!
Ovengeroosterde wortelen met miso tahin saus
Dit heb je nodig
- 200 gr wortelen liefst in verschillende kleuren (of winterwortel)
- 1 el olijfolie
- 1 tl tijm
- 1 tl anijszaad
- versgemalen zout en peper
- 1 el tahin
- 1 tl ahornsiroop
- 1 el citroensap
- 1 tl misopasta
- 1 el water
- 2 el granaatappelpitjes
- 1 el geschaafde amandelen
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan goudbruin.
- Boen de wortelen schoon, droog ze, en meng ze met de olijfolie en tijm. Leg ze in een ovenschaal en bestrooi ze met versgemalen zout en peper. Rooster ze in 30 to 40 minuten gaar, keer halverwege.
- Maak ondertussen het tahin sausje: men de tahin met de ahornsiroop citroensap, miso en water. Voeg indien nodig iets meer water toe, tot de gewenste consistentie is bereikt.
- Serveer de ovengeroosterde wortelen met de tahin miso saus en bestrooi met 1 el granaatappelpitjes en wat geschaafde geroosterde amandelen.
Tips
- Neem in plaats van amandelen eens grof gehakte macadamia noten.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hi, kloppen de tips met het recept? Of snap ik niet wat er bedoeld wordt met porridge en boerenkool?
Ha ha, foutje van mij! Een typisch geval van knippen en plakken, en vergeten aan te passen. Je bent de eerste die het heeft gezien! Bedankt voor je opmerkzaamheid, ik heb het aangepast!