Vandaag is er vegan gekookt in de keuken van Con-serveert. Ik maakte tempeh uit de oven, lekker en makkelijk. Als je de tempeh vooraf marineert in miso, heb je niet veel andere smaakmakers nodig.
Blogpauze
De inspiratie voor nieuwe koolhydraatarme recepten begint langzaam weer te komen. De afgelopen vier maanden heb ik een blogpauze genomen, die hard nodig was. Want na bijna 9 jaar bloggen was de inspiratie een beetje weg. Wat ook niet meehielp was het feit dat ik al langer met darmproblemen kamp, waarvan de oorzaak nog steeds niet gevonden is. En als je last van je darmen hebt, is eten ook niet altijd een pretje.
Notenallergie
Het enige wat ik inmiddels wel weet, is dat ik een allergie zou hebben voor walnoten en pinda’s. En dat had ik dus echt niet verwacht. Op dit moment eet ik tijdelijk helemaal geen noten, om te kijken of het dan beter gaat. Bakken met amandelmeel gaat nu dus even niet gebeuren. Ik ben benieuwd of het wat goeds gaat brengen. Zo niet, dan ga ik weer lekker noten eten en zoek ik dapper verder.
Miso tempeh
Voor het recept van vandaag heb ik gekozen voor tempeh (vind ik zo veel lekkerder dan tofu), en dat gemarineerd in miso. Let op welke misopasta je koopt als je absoluut glutenvrij moet eten, want lang niet alle miso is glutenvrij. De tempeh maak je klaar in de oven, en ondertussen roerbak je een berg van je favoriete groente, of maak je restjes groente op die je nog in de koelkast hebt liggen. Ik nam rode ui, wortel, en paksoi. Zo maak je een eenvoudige maar super lekkere gezonde maaltijd!
Ovengebakken miso tempeh
Dit heb je nodig
- 200 gr tempeh
- 1 el miso pasta
- 1 el sesamolie
- 1 tl yaconsiroop
- 2 tl tamari
- 1/2 tl tijm
Zo maak je het
- Snijd de tempeh in partjes. Meng miso pasta in een kommetje met de sesamolie, yaconsiroop, tamari, tijm en versgemalen peper.
- Schenk de miso marinade over de tempeh en meng het geheel goed. Laat minstens een uur in de koelkast laten marineren.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de gemarineerde tempeh erover. Bak de tempeh in 20 minuten in de oven gaar, keer halverwege.
- Eet de miso tempeh samen met een berg (koolhydraatarme) gewokte groente.
Tips
- Miso over? Maak dan eens deze quinoa bowl met miso tahin dressing.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Och, darmen! Manlief hier Colitis ulcerosa. Altijd weer zoeken naar het meest verantwoorde bordje. Valt niet altijd mee. Sterkte Con met ‘het gedoe”. Hopelijk binnenkort toch weer een lekker nootje!
Hi Liane, dank je wel voor je medeleven. Wat vervelend voor je man, dat is geen fijne ziekte om te hebben. Ik ben nu zelf een aantal weken notenvrij, en het gaat super goed nu. Ik heb er goede hoop op dat het (letterlijke) lek in mijn darmen eindelijk boven water is!
Groetjes, Con