Heb jij ze al gevonden in de supermarkt? Pasta gemaakt van peulvruchten. Het is een van de laatste nieuwtjes op culinair gebied. En als echte foodie moet je die natuurlijk uitproberen.
Peulvruchten pasta
Nee, koolhydraatarm is ze niet. Maar wel koolhydraatarmer dan de standaard pasta gemaakt van tarwe. En ook nog eens glutenvrij. En gezonder! Reden genoeg om ze eens te proberen. En als je graag kookt, dan probeer je maar meteen alle drie de soorten ,-)
In Nederland kun je dit soort pasta’s bij de biologische winkel en inmiddels ook veel supermarkten kopen.
Op de foto zie je van links naar rechts spirelli gemaakt van resp. rode linzen, kikkererwten en mungbonen. Waar je van tevoren even op moet letten is dat ze verschillende kooktijden hebben. Daar kwam ik pas achter toen ik al twee soorten door elkaar heen gehusseld had, omdat kleur op je bord het nu eenmaal goed doet. Alles met engelengeduld weer gesorteerd naar kleur, en hup in de pan.
En het was lekker! De pasta wordt niet zo ‘al dente’ als gewone pasta, en je moet ze eerder iets te kort dan iets te lang koken. Maar dan heb je een pasta die prima te eten is!
Wat zijn koolhydraatarme(re) pasta alternatieven?
Natuurlijk zijn er manieren om pasta te vervangen. Hier zijn vijf alternatieven:
- Pasta van peulvruchten. Je ziet steeds meer soorten in de winkel: linzen, zwarte bonen, kikkererwten pasta. Ze leveren nog wel wat koolhydraten maar ook veel eiwitten. En in ieder geval een stuk minder koolhydraten dan de gewone pastasoorten.
- Soja spaghetti: Prijzig, maar wel lekker laag in koolhydraten. Zie mijn ervaring (incl. recept voor caprese pasta) hier.
- Shirataki: gemaakt van konjacwortel. Plus: nul koolhydraten. Min: de vislucht als je het pakje openmaakt, en ze smaken echt he-le-maal naar niks, dus een pittige saus is een must hierbij.
- Courgetti: de ultieme low carb pasta. Wat een uitvinding! Courgette in slierten, dat betekent meer groente met gezonde voedingsstoffen op je bord, en minder koolhydraten. Zowel warm als koud te eten. En veelzijdig, kijk maar naar de courgetti recepten op Con-serveert.
- Spaghetti-slierten van andere groenten. Pompoen bijvoorbeeld. Maar ik zie ook wel zoete aardappel, wortel of bietjes langskomen. Dan moet je wel een goede sliertensnijder hebben.
Oriëntaalse pasta
Trouwe blog-lezers weten dat ik gerechten graag een net iets andere draai geef. En dus maak ik in plaats van de standaard pasta-op-zijn-Italiaans liever een oriëntaalse pasta. Geen tomatensaus dus, de smaak komt vooral van de kruiden die je in deze oriëntaalse pasta gebruikt. Je kunt zelf kiezen welke pasta-soort je erbij maakt: daarom heb ik in het recept alleen het aantal KH voor de saus vermeld.
Mijn eigen versie van de oriëntaalse pasta heb ik met de peulvruchten-pasta gemaakt … is daar eigenlijk al een nieuw hip woord voor zoals voor courgetti a.k.a. zoodles? Poodles? Geen fusilli maar linzilli?? Kikkeretti in plaats van spaghetti??? Ik sta open voor suggesties ;-)
Oriëntaalse pasta met aubergine
Dit heb je nodig
- 150 gr pasta naar keuze of courgetti
- 1 aubergine
- 1 rode ui
- 1 knoflookteentje
- 2 bosuitjes
- vergemalen zout en peper
- 1 el gemalen koriander
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl gemalen chili
- 1 el rozenwater
- 1 el citroensap
- 150 gr feta in blokjes
- handje pijnboompitjes
- 2 el verse muntblaadjes gehakt
- kokosolie om te bakken
- 1 el za’atar
- 1 el goede olijfolie
Zo maak je het
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin. Laat ze op een keukenpapiertje afkoelen.
- Pel de ui en de knoflook. Snijd de ui in parten en de knoflook in dunne plakjes. Snijd de aubergine in blokjes. Maak de bosui schoon en snijd ze in ringetjes. Houd de groene apart voor garnering.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Voeg de aubergine toe en roerbak 6-8 minuten toe de aubergine zacht is. Neem de aubergine uit de pan.
- Verhit opnieuw wat kokosolie in de koekenpan en bak de ui, knoflook en het wit van de bosui kort aan. Breng pittig op smaak met zout, peper, gemalen chili, koriander en kaneel, en blus af met het citroensap.
- Bereid ondertussen je pasta of courgetti.
- Als je pasta bijna klaar is, doe dan de aubergine terug in de pan en voeg de fetablokjes toe. Roer het rozenwater erdoor en verwarm het geheel zachtjes.
- Verdeel je pasta over twee borden en schep de saus erop. Bestrooi met de achtergehouden bosui, za’atar en pijnboompitjes. Sprenkel de munt en de olijfolie erover en dien direct op.
Tips
- Het aantal koolhydraten is zonder de pasta of courgetti.
- Meer oriëntaals (maar ook meer koolhydraten) wordt je pasta je als je een eetlepel rozijnen toevoegt.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: