Het is bijna oktober en dat betekent dat het tijd is voor het feest der feesten in Duitsland: het Oktoberfest (hoe toepasselijk). Meestal begint het echter al ruim in september (dit jaar, 2015, de 19e). Al weken van tevoren begint de marketing machine op gang te komen: overal kun je Oktoberfest-klederdracht kopen, en ook supermarkten hebben een tijdelijk feest-assortiment in de aanbieding.
Wat is eigenlijk het Oktoberfest?
Het Oktoberfest heet in de volksmond Wiesn en is het grootste volksfeest ter wereld. Het vind elk jaar plaats in München, maar op vele, vele plaatsen in Duitsland vinden soortgelijke feesten plaats, zij het op wat kleinere schaal. Ook in en om Bremen worden feesten georganiseerd (bijvoorbeeld in winkelparadijs Dodenhof in Posthausen), en kun je overal traditionele Ledenhosen en Dirndl’s kopen.
Mensen komen letterlijk van heinde en verre om het Oktoberfest te bezoeken: in 2014 trok de Wiesn 6,3 miljoen bezoekers. Mij te druk: ik moet dan ook bekennen dat ik er (nog) niet geweest ben.
Het Oktoberfest is vooral een bierfeest. Honderden en honderden liters gaan er doorheen (2014: 6,5 miljoen liter). De bierbrouwers in München brouwen speciaal Oktoberfest-bier, met een alcohol percentage van bijna 6,5 procent. De serveersters zijn in dirndl-klederdracht gestoken en dragen soms wel 10 bierkroezen (een “Maß”, precies een liter, kleiner gaat niet) tegelijk naar de tafels. Daarbij wordt traditioneel een ‘Hendl’ gegeten, ofwel een gebraden kippetje.
O’zapft is!
Het Oktoberfest geldt als geopend als het eerste vat bier door de burgermeester is aangeslagen, terwijl hij roept: ‘O’zapft is’ (Es is angezapft / Het is aangeslagen). Het is elk jaar weer spannend hoeveel slagen de burgermeester nodig heeft, er worden zelfs weddenschappen voor afgesloten. Pas na het aanslaan van het eerste vat mogen de anderen bier gaan schenken. De eerst geschonken ‘Maß’ is trouwens voor de Beierse minister-president.
Verder is het Oktoberfest eigenlijk een grote kermis, met veel muziek, eten en drinken. Als je voor het komende jaar in één van de feesttenten een tafel wilt hebben om met je groep vrienden te gaan feestvieren, moet je die reserveren direct nadat het Oktoberfest van dit jaar afgelopen is. Je kunt dus niet zomaar binnenlopen en een plekje zoeken. Zo’n tafel kost best wat geld, maar daar krijg je dan ook bier en Hendl bij. En dan de Lederhosen of de Dirndl aan en feesten maar.
Biergarten voer
Als low carb vegetariër / pescetarier die niet van drukte houdt, loop ik dus niet warm voor een Oktoberfest met bier en kippetjes.
Maar de Oktoberfest lekkernij genaamd Obazda of Obatzter kan mijn goedkeuring wel wegdragen. Het is koolhydraatarm en erg lekker. Je komt het in Duitsland trouwens ook buiten het Oktoberfest in veel Biergärten op het menu tegen.
Obazda is Zuid-Duits en betekent zoiets als ‘aangedrukt’: het is een Beierse kaasspread die traditioneel bij de broodmaaltijd geserveerd wordt. In de Biertuinen wordt obazda vaak geserveerd met Brezen (Duitse brood-krakelingen) of roggebrood en radijs. Oorspronkelijk was het een manier om overrijpe camembert te verwerken zodat deze toch nog gegeten kon worden.
Deze weken vindt je kant-en-klare obazda volop in de supermarkten. Maar zoals met de meeste kant-en-klaar producten zitten ze meestal vol met E-nummers en andere onuitspreekbare ingrediënten die ik liever niet eet. Daarom heb ik het zelf klaargemaakt, met een kleine twist om het echt koolhydraatarm te houden (in het originele Beierse recept zit witbier: koolhydraten dus, en ook nog eens niet glutenvrij).
Zelfgemaakte obazda kun je het beste op de dag dat je het klaarmaakt opeten, anders krijgt het een bittere smaak (vanwege de rauwe uien). Eet er zelfgebakken low carb crackers bij (klik hier voor het recept). Of vul je bord indien gewenst met radijs, komkommer, gekookt ei en ander koolhydraatarm lekkers om er een volledige maaltijd van te maken. En misschien permitteer je jezelf wel een lekker glaasje erbij. Zo vier je thuis gewoon je eigen oktoberfeest!
Obazda - Duitse keto kaasspread
Dit heb je nodig
- 250 gr camembert op kamertemperatuur
- 40 gr roomboter op kamertemperatuur
- 1-2 el dikke yoghurt of kwark
- 1 tl paprikapoeder liefst gerookte voor een extra pittige smaak
- 1 tl karwijzaadjes of 1/2 tl gemalen komijn
- versgemalen zout en peper
- 1 ui zeer fijn gesneden
- gehakte bieslook voor de garnering
Zo maak je het
Voorbereiden
- Belangrijk: zorg voordat je begint dat de camembert en boter op kamertemperatuur zijn. Stamp de karwijzaadjes in een vijzel grof tot de geur vrijkomt.
Bereiden
- Snijd de camembert in grove stukken en prak ze in een kom (bij voorkeur een kom met oor, kun je beter vasthouden met prakken) met een vork wat fijner. Voeg de zachte boter, 1 el yoghurt, paprikapoeder en gestampte karwijzaad toe.
- Prak het geheel met een vork goed door (spierballen-oefening!). Dit kan even duren (bij mij zo’n 7 minuten), het moet een smeuïge massa worden zonder al te grote stukken. Voeg indien nodig nog een eetlepel yoghurt toe. Je kunt het ook met een (staaf)mixer proberen, maar bij mij wordt dat één plakkerige toestand. Breng op smaak met zout en peper, en zet tot gebruik weg in de koelkast (minimaal 1 uur).
- Meng de zeer fijngesneden ui vlak voor het opdienen door de obazda en garneer eventueel met bieslook. Serveer er koolhydraatarme crackers bij.
Tips
- Als je de obazda te scherp van smaak vindt, roer er dan een extra schep kwark of yoghurt doorheen.
- Wil je de obazda pas de volgende dag eten, laat de uien er dan uit en leg die bij het serveren in ringen er bovenop. Of bak de uien eerst zachtjes in een koekenpan met een beetje kokosolie, en laat ze goed afkoelen voordat je ze door de obazda doet. Zo blijft de obazda een dagje langer goed.
- Turkse obazda: voeg in plaats van yoghurt een flinke schep ajvar toe.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: