Indiaas brood
De Indiase keuken is heel geschikt voor vegetariërs. Van de restaurants waar ik uit eten ga, heeft de Indiër toch wel de meest uitgebreide veggie kaart. Helaas is het niet altijd koolhydraatarm, want er worden veel peulvruchten en rijst gegeten. Onder het motto “een keertje kan alles” is dat voor mij geen probleem. Wat een groter probleem is, is het lekkere Indiase brood. Want dat is natuurlijk ook niet koolhydraatarm, en daarnaast niet glutenvrij.
Ik zal het bekennen: het lekkerste Indiase brood vind ik bhatura. Dat is een brood van tarwemeel dat gefrituurd wordt. Ja, inderdaad, niet zo heul gezond en ook niet glutenvrij maar oei wat is dat lekker zeg. En ook een naan brood is natuurlijk niet te versmaden.
Andere Indiase broodsoorten zijn bakhri, chapati en dosa. En dan heb je nog papadums, die zijn gemaakt van kikkererwtenmeel (en dus wel glutenvrij).
Hoe bak je zelf glutenvrij naan brood?
Het zelf bakken van een keto naan brood is niet moeilijk. Je hoeft er zelfs de oven niet voor aan te doen, het kan gewoon met een koekenpan!
Met het maken van het deeg moet je een beetje spelen, want het resultaat is vooral afhankelijk van het merk kokosmeel dat je gebruikt. Bij mijn eerste poging was het deeg veel te kruimelig, en was het niet uit te rollen, het viel uit elkaar. Bij mijn tweede poging was het deeg juist veel te nat, en na het toevoegen van wat extra kokosmeel weer te droog. Uiteindelijk was de derde poging precies goed, en die verhoudingen heb ik dan ook in het recept opgenomen. Maar het kan dus zijn dat jij net een scheutje meer (of minder) water nodig hebt omdat je een ander merk kokosmeel gebruikt. Kwestie van uitproberen dus.
In één naan brood zitten slechts 3 koolhydraten, da’s niet verkeerd natuurlijk. En in tegenstelling tot veel ketogene bakrecepten komt er geen ei of zuivel aan te pas. Dit naan brood is dus niet alleen koolhydraatarm en glutenvrij, maar ook geschikt voor de veganisten onder ons.
Als je het recept authentiek Indiaas wilt houden, én je eet vegetarisch, dan kun je ervoor kiezen om het brood niet in kokosolie maar in ghee te bakken.
Ghee is geklaarde boter, en wordt in de Indiase keuken veelvuldig gebruikt. Ik heb zelf ook altijd een potje in huis, ik bak er graag mee. Het geeft gerechten een lekkere botersmaak, je baksel kleurt mooi bruin, je kan het verhitten tot wel 250 graden (ter vergelijking: boter tot 175 graden), en het spat niet of nauwelijks.
Wil je het recept liever vegan houden, dan kun je het keto naan brood gewoon in kokosolie bakken. Smaakt net zo goed!
Wat eet je bij een naan brood?
Nou, het liefst een Indiase curry natuurlijk, bijvoorbeeld deze. Of een lekkere dhal! Eet je curry of dhal dan als een echte Indiër en laat je vork of lepel in de la liggen: schep gewoon je curry met stukken naan brood. Scheelt afwas ;)
Koolhydraatarm en glutenvrij naan brood
Dit heb je nodig
- 30 gr kokosmeel
- 4 gr psylliumvezels
- 1/4 tl bakpoeder
- snufje zout
- flink wat versgemalen peper
- 1 tl koriander
- 120 ml water
- kokosolie om te bakken of ghee, dan niet meer vegan
Zo maak je het
- Meng alle ingrediënten behalve het water en de kokosolie door elkaar.
- Voeg het water toe en meng het geheel tot het een deegbol vormt. Als het te kruimelig blijft kun je een klein scheutje water toevoegen. Als het te nat is, dan nog een klein beetje kokosmeel toevoegen.
- Laat het deeg 10 minuten rusten. Rol het dan tussen twee vellen bakpapier met een deegroller uit tot een dun, rond / ovaal brood.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak het brood aan beide zijden ongeveer 5 minuten.
Tips
- Met dit recept bak je 1 naan brood, voldoende als bijgerecht voor twee personen. Één heel naan brood bevat dus 4 koolhydraten.
- Het keto naan brood is goed in te vriezen. Gelijk een voorraadje bakken dus!
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hoi,
Volgens mij kloppen de koolydrathen niet ik kom uit op 10 koolydrathen per portie?
Er kunnen grote verschillen in aantal koolhydraten ontstaan in recepten met meel (amandelmeel, kokosmeel enz.). Verschillende fabrikanten voeren namelijk ook verschillende aantallen koolhydraten. Het kan dus zijn dat in het merk kokosmeel dat je gebruikt, meer of minder koolhydraten zit dan in het merk dat ik gebruik.
Blijft het met bakken altijd iets nattig aan de binnenkant? Heb het idee dat het niet helemaal gaar wordt. Heb er 2 gedaan. Had namelijk het idee dat de deegbal te nat was. Maar die andere waar ik meer kokos meel bij Heb gedaan blijft hetzelfde aan de binnenkant.
Het naanbrood zou niet vochtig moeten blijven. Het is vaak eerder te kruimelig, volgens reacties van anderen die dit recept ook gemaakt hebben.
Ik vermoed dat het aan het kokosmeel ligt. Ik heb gemerkt dat vooral met kokosmeel het resultaat van je baksel vaak afhankelijk is van het merk.
Wellicht helpt het om minder water te gebruiken, een beetje meer psyllium (niet te veel anders wordt het weer te sponzig), en het deeg wat langer te laten rusten voordat je het brood gaat vormen.
Is het noodzakelijk om de pshyllium vezels toe te voegen? Of kun je deze ook weglaten?
Psyllium wordt toegevoegd vanwege de luchtigheid en vooral voor binding, omdat er geen gluten in het brood zitten die het bij elkaar houden. Je zou het in dit recept wellicht weg kunnen laten, omdat er al kokosmeel in zit wat ook een bindende werking heeft. Maar ik kan het je niet garanderen, ik heb dat zelf niet geprobeerd. Houdt wel goed in de gaten dat het deeg niet te kruimelig wordt, voeg dan gewoon een beetje extra water toe. Succes!
Super lekker broodje, toen ik het deeg aan het maken was verwachtte ik er niet zo veel van. Ik heb uiteindelijk het deeg uitgerold en het in 3 stukken in de pan gelegd. Daardoor kon ik het makkelijker draaien zonder dat het uit elkaar viel. Ik vroeg me wel af, hoeveel kokosvet gebruik jij?
Ik heb het met een curry gegeten. Echt heel lekker!
Wat fijn dat het goed gesmaakt heeft! Dat vind ik altijd heel leuk om te lezen.
Ik weeg de kokosolie waarin ik bak eigenlijk nooit af, doe gewoon een klontje in de pan, en als het nodig blijkt tijden het bakken nog een klontje extra. Meestal blijft het wel onder een eetlepel, behalve als ik aubergines bak. Die slurpen de olie echt op!
Hai Conny, weet jij n ander product voor het bakpoeder? Of kan ik het weglaten?
Het bakpoeder laat je naanbrood iets rijzen en maakt het wat luchtiger. Ik denk dat het ook wel zonder kan, maar heb dat zelf niet geprobeerd.
Als je bakpoeder wilt vervangen, dan kun je eventueel baking soda gebruiken. Voeg dan wel iets zuurs toe (bijvoorbeeld azijn) anders werkt het niet. Verhouding is dan 1:2 (1 tl baking soda, 2 tl azijn). Kies bij voorkeur een witte azijn die is qua smaak het meest neutraal.
Sorry, maar dit was echt niet lekker…
Dank je wel voor je eerlijke reactie.
Dat kan natuurlijk gebeuren, dat je iets niet lekker vindt. Jammer is het wel natuurlijk!
Misschien past een ander brood recept beter bij jouw smaakbeleving?
Con,ik heb al meerdere recepten van jou gemaakt erg goed alleen was dit Naan brood bij mij geen succes,het was inderdaad eerst te droog steeds (een drup) water erbij dacht echt dat het goed was maar bleek toch niet een heel broodje te worden misschien toch nog meer vocht??
Ik hoop geen 3 keer proberen het als jij begreep ik dat is soms toch wel jammer van de ingrediënten!!
Wat jammer dat het naan brood niet gelukt is. Mijn ervaring is dat het waarschijnlijk aan het merk/soort kokosmeel ligt. Het ene meel heeft meer vocht nodig dan het andere, hoewel het allemaal kokosmeel is. Kokosmeel is sowieso een lastig meel om mee te werken.
Als ik het zo lees, zou ik toch een beetje meer water toevoegen.
De consistentie van het deeg moet zo zijn dat het goed aan elkaar blijft plakken maar nog wel een deegbal is. Bij het uitrollen moet je dan oppassen dat de randen niet toch gaan scheuren/kruimelen. Dát is de consistentie die het bij mij het beste deed.
Helaas is het toch een kwestie van uitproberen. Ik probeer dat al zo veel mogelijk voor mijn lezers te doen zodat ze zelf niet naar de juiste verhoudingen hoeven te zoeken, maar zeker met kokosmeel ontkom je er vaak niet aan zelf een beetje te experimenteren.
Succes bij je volgende poging!
Dank je,ja met uitrollen ging het inderdaad aan de zijkanten wat verkruimelen dus volgende keer wat meer water toch ga het tzt toch weer proberen dank!!
Dien je het deeg ook in de bakpapieren vellen te bakken?
Nee hoor, de papieren vellen gebruik je alleen om het deeg uit te kunnen rollen. Het naan brood gaat zonder vel de pan in!