Nou het is zomer hoor! Het even geduurd, maar de temperatuur wad deze week ruim boven de dertig graden. En dat betekent dat de oven uit bleef en het gasfornuis in huize Con-serveert tot een minimum gebruikt werd. Met warm weer heb je toch alleen maar zin in koud eten? Zoals in de nieuwste trend in foodie-land: de mozzarella wrap.
Mozzarella wrap
Bij een mozzarella wrap denk je al gauw aan een wrap gemaakt van tarwe, die je vult met mozzarella blokjes en ander lekkers. Maar dat is met deze wrap niet het geval. De wrap zelf is namelijk gemaakt van mozzarella! En dat betekent dat het een wrap is met (bijna) nul koolhydraten en nul gluten. Het goede nieuws is dat je zo’n wrap makkelijk zelf thuis kunt maken.
Wat is mozzarella?
Mozzarella is een Italiaans zacht kaasje dat origineel van buffelmelk gemaakt wordt. Tegenwoordig wordt ze meestal van gewone koemelk gemaakt. De “mozzarella di bufala campana” is een beschermde term, en mag alleen gebruikt worden als de mozzarella van 100 % buffelmelk is gemaakt en uit een specifieke regio uit Zuid-Italië komt. De eerste vermelding van mozzarella stamt waarschijnlijk uit 1580.
Bij mij in de Duitse supermarkt kun je sinds kort een kant en klare mozzarella wrap kopen, en ik geloof dat die in Nederland inmiddels ook gespot is. Makkelijk natuurlijk, maar wat als je zoals ik in een dorp woont en jouw supermarkt die dingen niet verkoopt? Nou, dan maak je ze dus lekker zelf.
Alles wat je nodig hebt is een pannetje, wat water, een paar vellen bakpapier en een deegroller. En dan maak je je eigen koolhydraatarme mozzarella wrap. Simpelweg verwarmen, uitrollen en af laten koelen.
Koop wel een bol mozzarella van goede kwaliteit. Het hoef echt geen buffelmozzarella te zijn, maar kies ook niet de allergoedkoopste. Mijn ervaring leert dat de goedkopere mozzarella bij het uitrollen makkelijker scheurt, en dan rolt je wrap niet meer makkelijk op.
Wrap vullen
Als je wrap is afgekoeld (en dat duurt slechts een paar minuutjes), dan kun je ‘m vullen met wat je maar wilt. Ik heb gekozen voor wat dingen die ik nog in huis had: rucola, komkommer en kerstomaatjes. Dat heb ik aangevuld met wat geroosterde pijnboompitjes en een simpele yoghurt dressing, die je natuurlijk ook zelf in elkaar draait.
Andere koolhydraatarme ingrediënten waar ik aan denk zijn avocado, gehakte walnoten, reepjes rauwe wortel, hüttenkäse, spinazie. En als het een koolhydraat meer mag zijn, dan zijn kikkererwten of hummus ook een goede kandidaat.
Omdat ik de vulling lekker koolhydraatarm heb gehouden, is deze mozzarella wrap inclusief vulling zelfs ketogeen, want er zitten nog geen 5 koolhydraten in. Da’s lekker eten! Je kunt de koolhydraatarme wraps prima als lunch eten, of ontbijt natuurlijk, maar ook in kleinere stukken snijden en als snack bij de borrel serveren.
Koolhydraatarme mozzarella wrap
Dit heb je nodig
- 2 bollen mozzarella kies goede kwaliteit
- 2 handjes rucola
- 100 gr komkommer
- 4 kerstomaatjes
- 2 el pijnboompitjes
- 3 el Griekse yoghurt 10%
- 2 takjes basilicum
- versgemalen peper en zout
Zo maak je het
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin, en laat ze op een keukenpapiertje afkoelen.
- Doe de mozzarella samen met het vocht in een pannetje en vul aan met water tot de mozzarella nét niet onder staat.
- Verwarm de mozzarella op een klein vuur. Niet te heet laten worden, en niet laten koken! De mozzarella moet zacht en elastisch worden. Bij mij duurt dat ongeveer 7 minuten.
- Leg een vel bakpapier klaar, en leg de warme mozzarella bol erop. Leg er nog een vel bakpapier op en druk de mozzarella met je vlakke hand iets plat. Neem dan de deegroller en rol de mozzarella tussen het bakpapier voorzichtig uit. Niet te dun, anders gaat je mozzarella wrap scheuren als je ‘m oprolt.
- Laat de wrap een paar minuten afkoelen. Ondertussen snijd je de komkommer in reepjes, de kerstomaatjes in vieren, en maak je de yoghurtdressing door de Griekse yoghurt te mengen met in reepjes gesneden basilicum en flink peper en zout.
- Dep je mozzarella wrap met een keukenpapiertje goed droog. Vul je wrap met de rucola, komkommer, tomaatjes en pijnboompitjes, en verdeel de yoghurtdressing erover. Rol je wrap op, snijd ‘m doormidden en serveer.
Tips
- Varieer naar hartelust met de vulling! Goede tips kun je in de commentaren achterlaten...
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Ziet er super uit! Respect hoe je alles fotografeert, maakt het zeer fijn om te lezen:)
Dank je wel voor het compliment, mijn dag kan niet meer stuk!
Groetjes, Con
Eigenlijk was ik iets te gulzig. Dat krijg je als je zo gek bent op mozzarella. Ik had een groot stuk van 200 gram genomen. Die was dus aan de binnenkant koud gebleven. Dus lieve mensen, doe zoals Con al zegt… Neem gewoon een bolletje. En geen staaf ;-)
Doordat hij koud was gebleven is het uitrollen wat minder goed gelukt, dat is logisch maar hij smaakt er niet minder om!!!
Ik heb hem belegd zoals ik mijn wrap het liefst eet. Een laagje kruidenroomkaas, daar overheen komkommer (ik draai er spaghetti van) en als laatste wat plakjes gerookte zalm. Echt…. TE lekker :-D
Hi hi, ik snap je helemaal. Mozzarella is écht heel lekker ja. Blij dat het toch nog gelukt is er een wrap van te maken. En je komkommer door de spiralizer halen, dat is een super idee!
Bedankt voor je enthousiaste reactie, groetjes Con