Griekse moussaka geeft een instant zomergevoel. Mijn versie is koolhydraatarm gemaakt door het gebruik van koolraap, en is natuurlijk zonder vlees.
Als je zin hebt in de zomer en het weer werkt niet mee, dan helpt het vaak al om een lekker gerecht op tafel te zetten waarmee je zomerse sferen oproept. Dat is ook een reden waarom ik graag over de grens kook. Ik ben toch al niet zo het type aardappelen-vlees-groente, hoewel ik daarmee wel groot ben geworden. Mijn moeder is, net als alle andere moeders, natuurlijk de allerliefste van de hele wereld, maar een super-kokkin, dat is ze niet. Het koken heb ik dan ook niet van haar geleerd.
Op jezelf wonen
Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. De dag dat ik op mezelf ging wonen. Mijn appartement bevond zich in Haarlem, niet ver van de stad. Een mini-appartement was het, met een slaapkamer waar amper een bed in paste, maar ik had wel mijn eigen stek met eigen badkamer én eigen keuken. Die keuken stelde niet heel veel voor, maar je kon er je potje koken en dat was het enige wat telde. Ik weet nog dat ik meteen los ben gegaan met Italiaanse pasta-gerechten, Franse gratins, Chinese rijstschotels en wat al niet meer. Heerlijk vond ik het, om al die exotische recepten uit te proberen.
Zo af en toe kwam mijn zusje bij mij logeren, en gingen we samen aan de slag in de keuken. Leuke anekdote: ze heeft het een keer gepresteerd om tijdens één van die logeerpartijen een boterkoek te bakken zonder boter erin. Glad vergeten! Het resultaat was een soort baksteen waarmee je iemand makkelijk knock-out kon slaan. We hebben er samen verschrikkelijk om moeten lachen. En zijn gewoon taart in de stad gaan eten.
Inmiddels is mijn keuken wat groter geworden, en van alle gemakken voorzien. En ook al is het niet mijn eigen keuken omdat ik in een huurwoning woon, ik ben er super blij mee.
Grieks is zomer
In deze keuken is een Grieks gerecht ontstaan welke als klassieker bekend staat: moussaka. Het idee voor een koolhydraatarme en vegetarische moussaka kwam eigenlijk in Berlijn, toen ik recent een Grieks delicatessenzaakje heb bezocht, waar je ook een kop koffie met glutenvrije walnotentaart kon krijgen (ik beken schuld, ik kon niet weerstaan). Daarnaast je kon er diverse andere smakelijke Griekse gerechten krijgen, waaronder een vegetarische moussaka, zag ik op de kaart. En dat is de inspiratie geweest voor dit recept.
In een klassieke moussaka zijn de belangrijkste ingrediënten aubergine, gehakt, aardappelen, en béchamelsaus. De aubergine is het probleem niet als je koolhydraatarm en vegetarisch eet, de rest wel. En dus ben ik op zoek gegaan naar geschikte vervangers. En die heb ik gevonden! In plaats van aardappelen heb ik koolraap gebruikt. En de gehakt heb ik vervangen door gehakte champignons. De witte saus heb ik vervangen door een zelfgemaakte kaassaus van feta. Want feta doet het altijd goed in Griekse gerechten natuurlijk.
Het maken van deze moussaka kost wat meer tijd, maar dat is het waard. Het resultaat? Laat ik het zo zeggen: manlief vroeg of ik deze moussaka snel weer zou maken, omdat het zo lekker was. En ook nog leek op the real thing. Ik moet zeggen dat ik zelf ook zeer tevreden ben over het resultaat. En dat ben ik niet snel. Ik ben benieuwd hoe jij deze moussaka vindt!
(Nog een lekker vegetarisch Grieks ovengerecht is tourlou.)
Vegetarische Griekse moussaka van koolraap
Dit heb je nodig
- 200 gr koolraap
- 1 aubergine
- 6 grote kastanjechampignons
- 1 ui
- 1 knoflookteentje
- 4 zongedroogde tomaatjes
- 250 ml gezeefde tomaten
- 1 el oregano
- versgemalen zout en peper
- 1 ei
- 1 scheutje ongezoete plantaardige melk
- 150 gr feta
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Schil de koolraap en snijd ze in plakken van ongeveer een centimeter dik. Kook de koolraap in 20 minuten gaar en giet ze af.
- Snijd ondertussen de aubergine in plakjes, en pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de champignons in kleine stukjes. Snijd de feta in stukjes.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak de plakken aubergine aan beide zijden goudbruin. Ik heb dat in twee keer gedaan.
- Verhit nogmaals wat kokosolie (kan gewoon in dezelfde koekenpan, scheelt afwas), en roerbak de ui en knoflook kort. Voeg dan de champignons en de zongedroogde tomaatjes toe en roerbak zo’n 5 minuten. Voeg vervolgens de gezeefde tomaten en oregano toe en verhit het geheel. Breng de tomaten-champignonsaus pittig op smaak met zout en peper.
- Roer het ei met de plantaardige melk los in een kommetje. Voeg de helft van de feta toe en meng het geheel goed.
- Pak een ovenschaal en maak laagjes: aubergine, tomaten-champignonsaus, koolraap, saus, aubergine, saus.
- Verdeel het ei-feta-mengsel over de moussaka. Strooi de overgebleven feta over de schotel.
- Bak de moussaka in 25-30 mnuten gaar.
Tips
- Eet een simpele salade bij de moussaka.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Heerlijk! Omdat er nu geen koolraap is heb ik plakjes pastinaak gebruikt (6 minuutjes koken) en dat smaakte er ook prima in! Voor herhaling vatbaar.
Pastinaak is ook een goed idee! Ik eet deze moussaka ook regelmatig, het is een blijvertje in mijn keuken. Fijn dat het goed gesmaakt heeft!
Groetjes, Con
Heerlijk
Deze ga ik vaker maken. Ik had wel een paar dingen veranderd; ik hou niet van zongedroogde tomaatjes, dus heb ik 12 champignons erbij gedaan en ipv oregano heb ik gemengde griekse kruiden gebruikt. Echt heel erg lekker en zo klaar.
Hi Margot!
Een late reactie van mijn kant: je berichtje is om onduidelijke reden in de spambox beland. Daar heb ik ‘m net uit gevist.
Je hebt een prima vervanging bedacht voor de zongedroogde tomaatjes. Fijn dat het goed gesmaakt heeft!
Groetjes, Con