Daar ben ik weer! Een nieuw jaar, en eindelijk weer een nieuw recept. Vanwege mijn emigratie heeft het even (nou ja, even) geduurd, maar er is eindelijk weer eens iets lekkers in de nieuwe Deense keuken van Con-serveert ontstaan. En omdat het alweer een tijdje geleden is, heb ik het simpel gehouden. Wat dacht je van deze koolhydraatarme en glutenvrije mokka mug cake voor het ontbijt?
Ik ben geëmigreerd!
Als je me al een tijdje volgt op de sociale media, dan weet je dat ik in de herfst van dit jaar (2024) geëmigreerd ben van Duitsland naar Denemarken. Een lang gekoesterde wens is daarmee in vervulling gegaan. Vanaf nu kun je dus ook lezen over mijn persoonlijke ervaring met emigreren en met Denemarken in het algemeen. En natuurlijk blijf ik recepten posten!
Ik kan vast verklappen: zo’n emigratie is niet niks, ook al is Denemarken niet de andere kant van de wereld. Er moet veel, heel veel geregeld worden, en als je dan ook nog eens alles zelf doet (er is zelfs geen verhuizer aan te pas gekomen), dan snap je vast wel dat ik me redelijk uitgewrongen voelde. En natuurlijk verliep niet alles even vlekkeloos, dat kan ook haast niet.
Het zit niet altijd mee
Zoals dat transportbusje dat we huurden voor het verhuizen van spullen, die op de bewuste zaterdagochtend om 07:00 uur per sms werd afgezegd omdat de vorige huurder het busje kennelijk niet had teruggebracht. Die sms bevatte de legendarische slotzin “Wir wünschen Ihnen ein schönes Wochenende“, oftewel prettig weekend en zoek zelf maar een oplossing (hebben we ook gedaan, is allemaal goedgekomen).
Of die huurwoning die we vonden tijdens onze huizenjacht, en die ons was toegezegd door de woningvereniging die het object verhuurde, om ons vervolgens te melden dat de huidige bewoner toch maar niet ging verhuizen. Best lastig als je tijdsdruk hebt om een woning te vinden, omdat manlief nu eenmaal zijn nieuwe baan in Denemarken moest beginnen (en ook dat is goedgekomen).
Glutenvrije mug cake
Maar goed, het werd hoog tijd om mijn foodblog weer wat leven in te blazen, en dat doe ik vandaag met een makkelijk recept voor een mokka mug cake. Ik zal vanaf nu zo af en toe weer nieuwe recepten posten, als mijn agenda het toelaat. Want ook de Deense lessen op de sprogskole (taalschool) gaan beginnen, en dat kost natuurlijk ook tijd.
Mijn recepten zijn trouwens nog steeds glutenvrij, zo ook deze mug cake. Ik gebruik wederom één van mijn inmiddels favoriete soorten meel, namelijk tijgernotenmeel ofwel chufa. Hierdoor is deze mug cake ook geschikt voor mensen die, net zoals ik, geen noten (bijvoorbeeld amandelen) kunnen of willen eten. Maar als je wilt, kun je het tijgernotenmeel 1 op 1 vervangen door amandelmeel. Dat scheelt ook nog eens ruim 10 koolhydraten!
(Wil je meer zien van mijn belevenissen in Denemarken? Volg mij dan op Instagram, daar deel ik sowieso meer dan recepten alleen.)
Mokka mug cake
Dit heb je nodig
- 2 el tijgernotenmeel
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- snufje zout
- 1 el cacaopoeder
- 1 tl espressopoeder
- 1 el erythritol bronze
- 1 ei groot
- 1 el kokosolie gesmolten
- 1 el ongezoete plantaardige melk
Zo maak je het
- Meng tijgernotenmeel, bakpoeder, zout, cacao en espressopoeder in een kom goed door elkaar.
- Neem een magnetron- / ovenbestendige muffinvorm, breek het ei hierboven en kluts het samen met de gesmolten kokosolie los.
- Voeg het meelmengsel toe en roer goed door elkaar. Voeg de plantaardige melk toe (eventueel een klein scheutje extra als het deeg te dik is), en roer nogmaals goed.
- Plaats de mokka mug cake in de magnetron en bak circa 90 seconden op vol vermogen.
Tips
- Liever de oven gebruiken? Bak de mokka mug cake dan in een op 180 graden voorverwarme oven in ongeveer 20 minuten gaar.
- Je kunt het tijgernotenmeel vervangen door amandelmeel. Dat scheelt ongeveer 10 koolhydraten.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Heerlijk Con, weer een recept van jou. Ik volg je op Instagram…
Wat een mooi avontuur van jullie.
Succes op de taalschool en ik laat binnenkort weten hoe het gesmaakt heeft.
Ha Mieke, leuk je hier ook tegen te komen! Ik vind de taalschool best spannend omdat ik in een hogere klas mag starten en stiekem bang ben dat het misschien te hoog is. Maar dat gaat de tijd leren.
Veel plezier met het maken van dit recept!
Wat ben ik blij dat je weer geland bent. Ook ik ben onlangs verhuisd, ik ken de ellende. Daardoor ook heel ‘slecht’ gegeten.
Vanaf nu rust in het hoofd en zin in jouw fijne recepten oppakken.
Knap van jullie om alles zelf te doen! Dat moet pittig geweest zijn. Groetjes van je vaste fan Linda
Oh ja, dat slechte eten, dat herken ik. Maar dat hoort erbij, ik heb me er ook helemaal niet schuldig over gevoeld. Het is wat het is. Nu het eindelijk wat rustiger wordt, heb ik ook weer meer zin in gezond er koken en eten. Groetjes terug!
Wat spannend naar Denemarken te emigreren! We zijn er in het najaar geweest, wat een prachtige en ruimtelijk land! Ik wens je er veel woonplezier!
Dank je wel, tot nu toe is het genieten genieten en nog eens genieten!