Marmer mug cake for one

Marmer mug cake for one

Zeg eens eerlijk, heb jij bananen in huis?
Op de koolhydraatarme fruitschaal zul je bananen niet snel tegenkomen. En toch kunnen bananen zo af en toe best een keer. De truc is om niet een hele banaan in één keer uit het vuistje te eten, want inderdaad, dan gaat het snel met die koolhydraten.

Banaan: voor of tegen?

Een gemiddelde banaan telt al snel 26 KH. Bananen tellen meer koolhydraten dan ander fruit, omdat er weinig water en veel zetmeel in zit. Maar dat is wat mij betreft geen reden om bananen voor eeuwig uit je dieet te schrappen. Ze bevatten namelijk ook voedingsstoffen die goed voor je zijn.
Bananen zijn een goede bron van potassium, wat bloeddrukverlagend is en vochtafvoerend zou zijn. Door het hoge gehalte aan vezels geven ze je een voldaan gevoel, en voorkomen zo dat je tussendoor gaat snoepen.

koolhydraatarme marmer mugcake

Als je een (tijdelijk) keto dieet volgt, dan snap ik dat je geen bananen eet. Want in een dieet met maximaal 20 KH per dag, daar past geen banaan in. Maar eet je koolhydraatarm, of koolhydraatbeperkt, dan kan het best een keer. Kijk eens bij de recepten met banaan op deze blog, als je inspiratie nodig hebt.

Wist je trouwens dat druiven na bananen de meeste koolhydraten bevatten? Ook met mate genieten dus.

Magnetron of oven?

En dan is er die hype binnen de foodbloggers: mugcakes! Je weet wel, die kleine eenpersoonstaartjes die je in een mum van tijd met behulp van de magnetron op je bord tovert. Ik heb me er lang ver van gehouden, maar een echte foodblogger moet, als zij/hij een beetje mee wil tellen, toch echt wel een mug cake op de blog hebben staan. En dat was voor mij de reden om ook eens een mugcake recept in elkaar te draaien. Met banaan, want die ene banaan die ik nog had liggen, was zowat weggewandeld van rijpheid.

koolhydraatarme marmer mugcake met mascarpone en fruit

Persoonlijk ben ik geen fan van de magnetron, maar ik moet toegeven dat het natuurlijk wel een makkelijke en vooral snelle methode is om zo’n taartje-in-een-kopje te maken. Gelukkig kun je ook terugvallen op de oven: het duurt iets langer, maar het resultaat is hetzelfde. De keuze is dus aan jou!

Marmer mug cake

In een ode aan de marmercake van Oma vroeger, heb ik een marmer mugcake gemaakt. En ik heb carobe gebruikt, omdat ik dat in baksels net iets lekkerder vind dan cacao. Het geeft ook een iets zoetere smaak, waardoor je geen / minder zoetstof in je baksels nodig hebt. Scheelt het toch weer koolhydraten. Carobepoeder koop je in de bio-winkel of online.
En o ja, natuurlijk is deze koolhydraatarme mugcake glutenvrij! Je kunt ermee ontbijten, of, als je het je qua koolhydraten kunt permitteren, als zoet tussendoortje eten.

Cake in een mok voor één persoon … omdat er slechts een halve banaan in het recept verwerkt wordt, is het voor de hand liggend om meteen een tweede koolhydraatarme mugcake voor je lief, je dochter, de buurman of wie dan ook te maken. Wedden dat je punten scoort?

koolhydraatarme marmer mugcake

Koolhydraatarme marmer mug cake for one

Con
Ook ik ben gezwicht. Voor de mugcake! Dit taartje-uit-een-kopje is zo gemaakt, dus ideaal voor een snel ontbijt. Of voor die speciale gelegenheid natuurlijk.
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt, Zoete snack
Keuken Algemeen
Porties 1 mugcake
Koolhydraten 16 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1/2 zeer rijpe niet te grote banaan
  • 1 ei
  • 2 el amandelmeel
  • 1/2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl carobepoeder cacaopoeder kan ook
  • snufje zout
  • kokosolie om in te vetten

Zo maak je het
 

  • Vet een ovenbestendige beker of kom in met een beetje gesmolten kokosolie.
  • Snijd de banaan in plakjes en doe ze samen met het ei in een ander kommetje. Prak met een vork fijn tot een papje, het hoeft niet helemaal glad te zijn.
  • Voeg amandelmeel, wijnsteenbakpoeder en een snufje zout toe en roer dit er doorheen.
  • Doe de helft van het beslag in de ingevette beker/kom.
  • Meng de carobe door het resterende beslag. Roer dit beslag heel kort met een vork door het naturel beslag.
  • Optie magnetron: 2 minuten op vol vermogen.
  • Optie oven: 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  • Stort je marmer mugcake op een bordje, en garneer indien gewenst met wat mascarpone en vers koolhydraatarm fruit.

Tips

  • Mijn mening: warm het lekkerst.
  • Houd je de halve banaan over, vries die dan in plakjes in om nicecream mee te maken: bevroren plakjes banaan pureren met een scheut (plantaardige) melk, en direct opeten.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 3 stemmen. Gemiddeld: 4,33/5)
Laden...


2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *