Op zoek naar een betaalbare vegan mayonaise zonder meuk, kwam ik tot de conclusie dat ik beter zelf een vegan macadamia mayonaise kan maken. Mijn mayo zonder ei is dus vegan, suikervrij en gemaakt met noten die lekker veel gezonde vetten leveren.
Vegan vind ik niet altijd gezond
De schappen in de supermarkten staan steeds voller met allerlei vegane producten. Ja, ook hier in Duitsland is vegan een hype. En dan kan er flink geld verdiend worden, vinden de fabrikanten. De schappen worden werkelijk overspoeld met vegan spul.
Veganistisch eten wordt meestal geïnterpreteerd als gezond eten. En kan naar mijn mening ook zo zijn, zo lang je je niet waagt aan al die kant-en-klare vegan producten uit de supermarkt. Fabrikanten moeten allerlei trucs uithalen om met vegane ingrediënten een dierlijk product na te bootsen. Je kunt dan bijna op je vingers natellen dat dan niet altijd (of misschien wel bijna nooit) voor gezonde ingrediënten wordt gekozen.
Eten en laten eten
Nu ken je mijn motto: eten en laten eten.
Dus als jij blij wordt van vegan kip (al dan niet in stukjes), vegan kaasplakjes of vegane boter, be my guest. Ieder zijn/haar mening, ieder zijn/haar keuze.
Ik kies ervoor om vegan meuk lekker in de supermarkt te laten staan (het lijkt me behalve ongezond namelijk ook nog eens niet te eten), en terug te vallen op “eerlijke” niet-dierlijke ingrediënten, zoals tempeh als ik vegan balletjes maak. En heb je mijn vegan filet Americain wel eens geprobeerd? Hoofdingrediënt: wortel. Hoe gezond wil je het hebben.
Vegane mayonaise
Waarom maak je dan nu zelf je vegane mayonaise, zul je denken. Daar zit toch niet zo veel rotzooi in?
Suiker. In (bijna?) elke vegan mayo zit suiker. Dat is reden nummer 1.
Verder is het zo dat in de meeste vegane producten, zo ook vegan mayo, de in mijn ogen niet-heel-gezonde plantaardige oliën worden gebruikt, en dat is voor mij nog een reden om het niet te kopen. En ja, ik eet het heus wel eens, bijvoorbeeld als ik bij iemand anders ben. Want een gezond lichaam kan prima een keer “rotzooi” opruimen. Het wordt naar mijn mening anders als je het elke dag eet.
Van plantaardige olie zoals raapolie en zonnebloemolie is inmiddels allang bekend dat de verhouding omega-3 / omega-6 vetten niet echt gezond is. Beide oliesoorten zijn voor de fabrikant goedkoop, en ze zitten dus in bijna alle kant-en-klare (vegan) producten die je kunt kopen. Zo ook in mayonaise. Ik kan in Duitsland online één merk kopen waar goede olie in zit, namelijk avocado olie. Alleen betaal je voor een potje van slechts 175 ml bijna 6 euro. Kassa!
Goede blender nodig
Hoog tijd om zelf een vegan mayo te maken, met avocado olie. Ik heb daarbij gebruikt gemaakt van één van mijn meest geliefde noten, namelijk macadamia’s. Die geven als je ze in de blender gooit een heerlijke crèmige massa. Maar let op: dan moet je wel een goede blender hebben, die op hoge snelheid kan mixen. Is je blender niet krachtig genoeg, dan zul je een korrelige structuur houden. Dat is ook prima eetbaar hoor, maar dan lijkt natuurlijk niet meer echt op mayo.
Dan de koolhydraten. Voor een pot van ruim 200 milliliter tel ik totaal 5 koolhydraten. Ik weet niet hoeveel mayo jij per portie eet, maar ik schep graag een dikke klodder op bij mijn zoete aardappel friet. Ik ga er vanuit dat mijn pot zo’n 10 porties bevat, dus per portie levert dat een hele halve koolhydraat op. Plus een bom aan gezonde vetten (ruim 13 gram) natuurlijk!
Deze macadamia mayonaise is lekker bij van alles, maar kan ook prima als basis voor een sladressing fungeren. En het is ook errug lekker in de vega(n) big mac salade …
Macadamia mayonaise zonder ei
Dit heb je nodig
- 100 gr macadamianoten voorgeweekt
- 20 ml appelazijn
- 1/2 tl fijne mosterd
- 1/4 tl zout
- 1/4 tl kurkuma
- snuf peper
- 50 ml water
- 60 ml avocado olie
Zo maak je het
- Als je dat nog niet gedaan hebt: week eerst de macadamianoten in een kommetje met water, minstens 3 uur. Giet af, spoel af en dep droog.
- Doe alle ingrediënten in een sterke blender (dat is echt nodig om een zo glad mogelijke structuur te krijgen), en mix het geheel tot het dik en crèmig is. Schraap indien nodig tussendoor de wanden en mix opnieuw.
- Voeg nu de avocado olie toe en mix het geheel nogmaals (eventueel weer tussendoor stoppen en schrapen).
- Schep de macadamia mayonaise in een afsluitbaar potje en zet weg in de koelkast. Laat minstens 2 uur koelen (dan wordt de mayo nog iets dikker).
Tips
- Het recept maakt ongeveer 200 ml, dat zijn gemiddeld 10 porties.
- Deze macadamia mayonaise is goed afgesloten ongeveer een week in de koelkast houdbaar.
- Als je een licht zoetje in je mayo lekker vindt, dan kun je wat poeder-erythritol toevoegen.
- Meer een ketchup liefhebber? Probeer dan mijn recept voor suikervrije ketchup eens!
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: