Ketariërs onder ons opgelet: ik heb een nieuw fat bomb recept voor je. En voor alle andere koolhydraatarme eters die niet bang zijn voor goede vetten: maak deze heerlijk macadamia fat bombs ook eens, een heerlijke bonbon voor bij de koffie of thee.
Favoriete noten
Veel mensen die net beginnen met koolhydraatarm eten, schrikken van de hoeveelheid vet die gegeten wordt. Mij persoonlijk ging dat anders: ik was alleen maar blij dat ik eindelijk weer echte roomboter “mocht” eten. En noten, heerlijk. Macadamia noten zijn mijn favoriet, op de voet gevolgd door walnoten.
Noten zijn goed voor je. Zelfs als je niet koolhydraatarm eet, wordt je geadviseerd om elke dag een handje noten te eten. Dat is zo’n 25 gram. Eet je koolhydraatarm en bak je veel, dan zul je vermoedelijk meer eten, want amandelmeel is natuurlijk ook van noten gemaakt. Maar zolang je dat niet elke dag doet, lijkt dat me geen probleem.
Welke noot is goed voor wat?
Alle noten bevatten veel onverzadigde vetten die een prima vetzuursamenstelling hebben. Ze bevatten vitamines en mineralen, en helpen je cholesterol verlagen. Hoe kan dat nu, hoor ik je denken, terwijl er zoveel vet in noten zit? Door de gezonde samenstelling van die vetten wordt je “slechte” ldl-cholesterol verlaagd. Tegelijkertijd wordt je “goede” hdl-cholesterol verhoogd. Win-win!
Twee belangrijke functies van vet
Vetten hebben wat mij betreft twee belangrijke functies: ze maken eten smakelijker, en ze zorgen ervoor dat glucose (koolhydraten) minder snel in je bloed wordt opgenomen. Ook de eiwitten in noten helpen hieraan mee. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat koolhydraten gecombineerd met vet, eiwit of vezels een langzame, gestage stijging van je bloedsuikerspiegel geven, zonder pieken. Daardoor blijf je ook langer een vol gevoel hebben, en zo wordt de kans op tussendoor snoepen verkleind.
Waarschuwing: paranoten
Welke noten kun je nu het beste kiezen? Eigenlijk maakt dat niet veel uit. Alleen met paranoten moet je een beetje oppassen, en die niet te veel eten. Paranoten zitten namelijk barstensvol selenium, een mineraal met een krachtige anti-oxidant werking. Maar te veel is niet goed voor je. Het advies is daarom niet meer dan 15 gram (5 paranoten) per dag te eten.
Verder adviseer ik zelf om regelmatig te variëren met noten. Én om deze macadamia fat bombs te maken …
Dat deze macadamia fat bombs echte vetbommen zijn, komt niet alleen door de macadamia noot. Er zit roomboter, kokosolie, cacaoboter en amandelpasta in. Tjakka, lekker veel gezonde vetjes! Het aantal koolhydraten is bijna niet noemenswaardig. Ik haal 1 koolhydraat niet eens, en dan heb ik nog de optionele yaconsiroop voor een extra zoetje toegevoegd. Dus doe je aan een ketogeen eetpatroon, dan kun je rustig een macadamia fat bomb bij je (al dan niet Bulletproof) koffie nemen.
Ik heb 15 kleine fat bombs uit dit recept gehaald. Afhankelijk van de bonbonvorm die je gebruikt (ik raad je zo’n siliconenvorm aan, heel praktisch) zul je er meer of minder uithalen. Maar het blijven hoe dan ook keto macadamia fat bombs met bijna geen koolhydraten. Dat is lekker snoepen!
Keto macadamia fat bombs
Dit heb je nodig
- 10 gr roomboter
- 25 gr kokosolie
- 30 gr cacaoboter
- 75 gr amandelpasta
- 1 tl yaconsiroop optioneel
- 15 macadamianoten
- snufje zout
Zo maak je het
- Smelt de boter met de kokosolie en cacaoboter, maar laat het niet te warm worden.
- Roer de amandelpasta en eventueel de yaconsiroop met een snuf zout erdoor.
- Vul je (bij voorkeur) siliconen bonbonvormpjes met het mengsel. Let op: vul ze niet helemaal tot de rand. Leg dan in elke bonbon een macadamianoot.
- Laat de macadamia fatbombs in de koelkast minstens 1 uur opstijven.
- Eet de bonbons rechtstreeks uit de koelkast.
Tips
- Voor een vegan versie van deze fat bombs vervang je de boter door extra kokosolie.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hallo Conny,
Ik zie bij je ingrediënten yaconsiroop staan dat lijkt mij erg lekker, maar ik ben het in een winkel nog niet tegengekomen. Is erythritol een goede vervanger of gaat deze ‘fat bomb’ dan heel anders smaken?
Ik heb ook nog nooit yaconsiroop in de winkel gezien, ik bestel het op internet. Erythritol kun je voor de fat bombs beter niet gebruiken, de consistentie wordt korrelig. Kies liever een ander (koolhydraatarm) vloeibaar zoetmiddel.
Hallo,
Dit lijkt me erg lekker! Maar kan je de cacaoboter ook vervangen door bijv. roomboter of kokosolie?
Met vriendelijke groet,
Carla
Hallo Carla, dat kan. De fatbombs zullen wellicht iets zachter blijven, maar dat moet je even bekijken. Als dat zo is, dan kun je ze beter in de vriezer bewaren dan in de koelkast.
Groetjes terug!
Con