In Zweden worden in de decembermaand volop lussekatter gegeten. Dat zijn zoete saffraanbroodjes in een omgekeerde S-vorm. Ze worden vooral gebakken voor het Sankt Lucia feest op 13 december. Ze worden ook wel lussebullar of saffransbullar genoemd. Jij kunt ze nu ook bakken, want mijn recept is koolhydraatarm (zelfs geschikt voor keto), en glutenvrij!
Wat zijn lussekatter
Lussekatter is Zweeds, en betekent letterlijk vertaald “pluizige katten”. Waarom zou je een broodje naar een kat vernoemen, hoor ik je denken. Het schijnt dat deze Zweedse saffraanbroodjes vernoemd zijn naar de kat van de godin Freya. Maar het zou ook kunnen dat het een verwijzing is naar de duivel, in de gedaante van een kat. Dat is vermoedelijk de reden waarom in sommige delen van Zweden de lussekatter ook wel dövelskatter of dyvelskatter genoemd worden.
Zweeds of Nederlands?
En weet je wat nou zou leuk is?
Er bestaat wellicht een verbinding tussen de Zweedse lussekatter en een brood dat in de kop van Noord-Holland bekend is onder de naam duivekater. Een duivekater is een zoet langwerpig brood dat voornamelijk rond feestdagen gebakken wordt. Een echt feestbrood dus. Het vermoeden bestaat dat zowel lussekatter als duivekater weer afstammen van een brood dat uit het noorden van Duitsland komt. Ja inderdaad, daar waar ik nu woon. Daar heet het brood Schienbeinchen of Totenbeinchen. En dat slaat op het feit dat het offerbroden waren, die in de winterperiode aan de goden geofferd werden. Je snapt dat ik het hoog tijd vond om een koolhydraatarme versie van deze Zweeds/Nederlands/Duitse broodjes te maken.
Saffraan
De gele kleur krijgen de saffraanbroodjes van, inderdaad, saffraan. Saffraan geeft niet alleen kleur aan de broodjes, maar ook een subtiele licht kruidige smaak. Nu is saffraan peperduur, en niet altijd overal te krijgen. Je zou het kunnen vervangen door wat kurkuma. De smaak wordt dan iets anders, maar de lussekatter worden net zo mooi geel als met saffraan.
Om de lussekatter broodjes koolhydraatarm te maken, heb ik dit keer gekozen voor kokosmeel als hoofdingrediënt. De twee rozijnen die traditioneel op de lussekatter worden geplaatst, heb ik vervangen door twee amandelen. En met slechts twee koolhydraten per broodje zijn de lussekatter ook geschikt voor keto.
Ik haalde zes saffraanbroodjes uit het deeg. Eet ze met koolhydraatarme warme chocolademelk, of als je het echt feestelijk wilt hebben en de koolhydraten niet belangrijk zijn, met een glas glögg (glühwein). En eet ze bij voorkeur een dag nadat je ze gebakken hebt, dan smaken ze het allerbeste.
Koolhydraatarme / keto lussekatter (Zweedse saffraanbroodjes)
Dit heb je nodig
- 50 gr kokosmeel
- 15 gr psylliumvezels
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kardemom gemalen
- snuf zout
- 3 eieren
- 25 gr boter
- 50 gr slagroom
- 4 draadjes saffraan of 1/2 tl kurkuma
- 12 hele amandelen
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verwarm in een klein pannetje de slagroom met de boter tot de boter gesmolten is. Doe de saffraandraadjes erbij (of, als je dat niet hebt de kurkuma), roer door, en laat het geheel afkoelen tot lauw.
- Meng de droge ingrediënten (het kokosmeel, psyllium, bakpoeder, kardemom en een snuf zout) in een kom goed door elkaar.
- Kluts twee van de eieren los in een beslagkom. Voeg het slagroom-botermengsel toe en roer door. Voeg de reeds gemengde droge ingrediënten toe en roer goed door. Laat het deeg zo’n 10 minuten staan.
- Vorm een lange rol van het deeg, en verdeel het in zes stukken. Vorm deze tot een spiegelbeeld-S-vorm, en leg twee amandelen in de holtes (zie foto). Klop het overgebleven ei los en bestrijk de lussekatter broodjes met het ei.
- Bak de lussekatter broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat in 20-25 minuten bruin en gaar.
- Let op: de volgende dag smaken de lussekatter het allerlekkerst!
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: