Zelf soep maken, ik doe het graag. Bijvoorbeeld een goed vullende dhal, de bekende linzensoep uit India. Want als je de etiketten leest op de meeste kant-en-klaar soepen, dan vergaat je toch de eetlust?
Hoe lees je een etiket?
Vind jij het ook best lastig, etiketten lezen? Vandaag geef ik je een korte handleiding die het je hopelijk makkelijker maakt de juiste keuzes te maken bij het boodschappen doen.
Als voorbeeld het etiket van een willekeurig merk kant-en-klaar Hollandse groentesoep:
Ingrediënten: Water, groenten 13% (wortel 4,5%, prei 2,6%, bleekselderij 2,3%, knolselderij, tomaat), gehaktballetjes 3% (varkensvlees, rundvlees, water, aardappelzetmeel, zout, stabilisator (E451, E452), vleesextract, witte peper, koriander, aroma), aardappelzetmeel, vermicelli (harde TARWEgries, KIPPENEI-eiwit), zout, gistextract, peterselie, aroma (bevat MELK), knoflookpoeder, rundvleesextract, fructose, groentesapconcentraat (bleekselderij, wortel, prei, ui), maltodextrine, laurierblad, uipoeder, plantaardig vet, zwarte peper, rundvet, plantaardige olie, balsamico-azijn (druivenmost, wijnazijn).
Mij valt als eerste op dat er vrij veel ingrediënten in deze soep zitten, een paar E-nummers (meer over E-nummers vind je hier). En: dat er naast de voor de hand liggende soepballetjes nog meer ‘beest’ in deze groentesoep zit in de vorm van rundvleesextract.
Ik geef je maar liefst zes tips om het lezen van etiketten makkelijker te maken. Doe je mee met deze minicursus etiketten lezen?
Tip 1: meer dan 5? Laten staan!
Sommige producten hebben een hele waslijst aan ingrediënten op het etiket staan. Zo ook de soep hierboven. Vuistregel is: staan er meer dan 5 ingrediënten op, laat dan in de winkel staan.
Tip 2: de volgorde is belangrijk
Er zit een logica in de volgorde van de ingrediënten op een etiket: de grootste hoeveelheid staat vooraan. In het voorbeeld zit er dus voornamelijk water in de soep. 13 % groente komt overeen met 13 gram per 100 gram soep: een winterwortel weegt al snel 100 gram! Deze soep is niet echt super gevuld dus.
Tip 3: de hoofdletters
Het is wettelijk verplicht om ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken met hoofdletters te vermelden. In het voorbeeld is dat bijvoorbeeld TARWEgries, vanwege de gluten. Ben je allergisch, goed opletten dus!
Tip 4: wat de boer niet kent …
… dat eet hij dus niet. Dat spreekwoord kun je ook op een ingrediëntenlijst loslaten. Ik krijg nou niet echt een jummie-gevoel bij kaliumsorbaat. Ik weet niet eens waar het naar zou moeten smaken, laat staan of het gezond is. En dan de E-nummers. E-451 is Pentanatriumtrifosfaat, E-452 is Natriumpolyfosfaat, beide synthetische substanties. Yuk.
Vuistregel: als je oma het niet herkent als iets eetbaars, laat dan lekker in het schap staan.
Tip 5: vermijd suiker
Als low carber weet je het allang: geen suiker op het menu! Maar dan moet je wel weten welke benamingen fabrikanten gebruiken voor suiker op een etiket. Want als er rietsuiker, maltose, turbinado en melasse in zit, weet jij misschien niet dat dit allemaal suiker is. In het soep-voorbeeld (jawel, er zit dus suiker in deze soep) staan als suiker vermeld: gebrande suiker, maltodextrine, suiker.
Overigens vind je hier een leuke A tot Z opsomming van suiker-benamingen op een etiket.
Tip 6: lekker zelf maken!
Waarom soep uit een zak, met suiker, kaliumsorbaat, E-nummers en wat al niet meer erin, als je zelf een gezonde goed gevulde soep kunt maken? Die ook nog eens veel lekkerder is! Probeer deze Indiase dhal (ook wel dal, daal, dahl) oftewel linzensoep maar eens: je kunt naar wens variëren, zie de tips onder aan het recept.
Deze herfstige linzensoep wordt getopt met de amandelcrunch die is afgekeken van de broccoli salade: veelzijdig inzetbaar dus!
Heeft het je geholpen, deze uitleg etiketten lezen? Heb jij nog meer tips?? Laat gerust een berichtje achter!
Dhal - Indiase linzensoep met kerrie-amandelbrunch
Dit heb je nodig
Voor de dhal
- 100 gr rode linzen
- 1 rode ui gesnipperd
- stukje gember van 2 cm fijngesneden
- 1 winterwortel in plakjes
- 350 ml gezeefde tomaten
- 1 tl gemalen koriander
- 1/2 tl gemalen komijn
- 1 el tamari
- 1/2 el rijstazijn
- versgemalen zout en peper mespuntje chilipoeder
Voor de amandelbrunch
- handje amandelen grof gehakt
- 1 tl kerriepoeder
- 1/2 tl yaconsiroop
- 1 tl korianderblaadjes gedroogd
Zo maak je het
Maak de amandelbrunch
- Verhit een klein beetje kokosolie in een klein koekenpannetje. Roerbak de amandelen tot ze gaan geuren. Meng dan, van het vuur af, de kerriepoeder, yaconsiroop en koriander erdoor. Neem uit de pan en laat op een keukenpapiertje afkoelen.
Maak de dhal
- Doe de linzen met voldoende water in een pan en breng aan de kook. Voeg na 5 minuten de ui, gember en wortel toe en laat die meekoken tot het eind van de linzen-kooktijd (volgens de verpakking).
- Voeg de koriander en komijn toe en roer door. Voeg dan de gezeefde tomaten toe en vul aan met ong. 300 ml water (oordeel zelf hoe dik je de soep wilt hebben).
- Roer de tamari en rijstazijn door de linzensoep. Breng op smaak met zout en peper, en chilipoeder.
- Verdeel de linzensoep over twee kommen en verdeel daar de amandelcrunch over.
Tips
- Een extra handje spinazie doet het ook goed in deze dhal en levert vrijwel geen extra koolhydraten op..
- Geen gezeefde tomaten in huis? Voeg dan een klein blikje tomatenpuree en een extra kopje water toe.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: