Ja inderdaad, alweer een asperge recept. Dit keer in een linzen salade.
Ik zou kunnen beloven dat het de laatste van dit jaar is, maar ik ben bang dat ik mijn belofte niet waar kan maken :-) . Asperges zijn gewoon té lekker! Dus zolang ze er zijn, eet ik ze zo veel mogelijk. En verschijnt er dus wederom een recept met asperges op de blog …
Hoe zit het eigenlijk: groene en witte asperges
Asperges worden wel ‘het witte goud genoemd’. Boordevol gezonde voedingsstoffen. Maar er zijn ook groene asperges te koop. Eveneens super gezond natuurlijk.
Witte asperges groeien onder de grond. Ze worden geoogst voordat hun kopjes boven de grond uitsteken, en daardoor blijven de asperges mooi wit. Het is de manier van telen zoals in Nederland en Duitsland wordt gedaan. Je herkent aspergevelden vaak aan de lange rijen heuvelachtige verhogingen op het land, voorzien van wit afdek-plastic. Dat voorkomt dat de asperges onverhoopt gaan verkleuren als ze al een stukje boven de grond uitsteken.
Witte asperges kun je in verschillende klasses kopen, lees er hier meer over in een eerdere blog.
De groene asperges komen meestal uit de Zuid-Europese landen, zoals Spanje. Het zijn eigenlijk dezelfde asperges als de witte. Het verschil is, dat de groene tot boven de grond mogen doorgroeien. En door het zonlicht veranderen ze dan van wit naar groen. Ook de smaak en structuur verandert iets. Ik vindt groene asperges wat voller van smaak, de witte echter veel verfijnder. Maar allebei dus heel lekker!
Nog een verschil tussen witte en groene asperges: de groene hoef je niet te schillen :-) , alleen een stukje van de onderkant afsnijden volstaat. Handig voor als het eens iets sneller moet gaan.
Asperges kun je warm of koud eten. Voor het recept van vandaag heb ik een linzen salade gemaakt, met asperges en beluga linzen. Je kunt de salade in een grote kom maken en zo opdienen. Of je kunt doen zoals ik: een ‘deconstructed’ versie op een bord maken. Dat is een visueel aantrekkelijke manier van salades maken, vooral als je ingrediënten lekker kleurrijk zijn … ziet er leuk uit, toch?
Beluga linzen
Beluga linzen heten zo omdat ze ook wel de ‘kaviaar onder de linzen’ wordt genoemd. Maar ze smaken naar … linzen! De zwarte beluga linzen hebben een lekkere nootachtige smaak, en zijn niet papperig maar juist lekker crunchy. Dat maakt deze linzen uitermate geschikt voor gebruik in salades. En ook de prachtige bijna zwarte kleur helpt mee natuurlijk.
Beluga linzen koop je in de biologische supermarkt, bijvoorbeeld hier.
Tip: probeer altijd verse linzen te krijgen die je zelf kookt. Ze smaken veel lekkerder dan hun collega’s uit blik, en zijn veel droger en steviger en daardoor beter geschikt voor een salade als deze.
Linzen bevatten wel wat meer koolhydraten, maar dat zijn de complexe en dus de gezonde variant. Zolang je dat niet elke dag eet, is er niks aan de hand. En het totaal aantal koolhydraten blijft nog steeds onder de 30, de richtlijn die ik zelf hanteer om een gerecht koolhydraatarm te noemen.
Dus: gewoon maken deze linzen salade, en lekker genieten van deze heerlijke maaltijd!
Oké … beloofd! Volgende keer geen asperge recept!
"Deconstructed" salade van beluga linzen met feta en asperges
Dit heb je nodig
- 4 eieren
- 500 gr witte asperges
- 100 gr feta
- 1 stronkje romaine sla
- 2 el granaatappelpitjes
- 2 el pistachenoten
- 1 avocado
- 70 gr beluga linzen
Voor de dressing
- 2 el olijfolie
- 1 tl appelazijn
- 1 tl ahornsiroop
- versgemalen zout en peper
Zo maak je het
- Kook de beluga linzen volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Giet ze af en laat ze afkoelen.
- Kook de eieren hard. Pel ze en snijd ze in plakjes.
- Maak de asperges schoon en kook ze in ongeveer 8-10 minuten gaar. Giet ze af en laat ze eveneens afkoelen.
- Maak ondertussen de sla schoon en neem de blaadjes los, maar snijd ze niet!
- Snijd de feta in blokjes. Hak de pistache noten grof. Maak de avocado schoon en snijd ze in schijven of blokjes. Meng de ingrediënten voor de dressing.
- Verdeel de slablaadjes over twee borden, en maak de borden verder op met de asperges, linzen, eieren, en feta. Strooi de granaatappelpitjes en de pistache nootjes erover. Sprenkel de dressing erover en serveer de linzen salade direct.
Tips
- Voor een notenvrije versie laat je gewoon de pistachenootjes achterwege of vervangt ze door pijnboompitjes.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hoi Conny, Wat een geweldig mooie foto! De kleuren spatten er vanaf en het lijkt me een heel lekker recept!
hartelijke groet, Dagmar
Hi Dagmar, bedankt voor het compliment ☺️. Ik bewerk mijn foto’s niet, de kleuren zijn dus echt! En ja, het is inderdaad een heel lekker recept.
Groetjes terug!