Tja, hoe begin je de foodie post van deze week in deze turbulente tijden? Ik kan uitweiden over het coronavirus en alles er omheen, of ik kan voor een beetje alledaagsheid kiezen en het gewoon over een heerlijke limoen tofu salade hebben. Ik kies voor een mix.
COVID-19
Er zijn momenten dat ik niet echt besef wat er allemaal gebeurt vanwege COVID-19 (co=corona, vi=virus, d=disease, 19=jaar van ontstaan namelijk voor het eerst geïdentificeerd op jawel: 31 december 2019), beter bekend als het coronavirus. En hoe bijzonder het is. Soms negatief (ik denk aan het hamsteren, en aan het feit dat heel Amerika massaal wapens inslaat), maar ook positief (jongeren die voor ouderen boodschappen doen, alle mensen die zich in de zorg helemaal uit de naad werken om zorg te kunnen blijven bieden aan diegenen die dat nodig hebben). En soms gewoon bijzonder, zoals een EK voetbal dat gewoon baf … een jaar uitgesteld wordt.
Op persoonlijk vlak ben ik vooral blij dat manlief verplicht home office heeft en elke dag thuis is, waar hij anders de helft van de week voor het werk van huis is. Nu kan ik er voor zorgen dat hij gezond eet, in plaats van dat niet altijd even gezonde kantinevoer te moeten nuttigen. Want werken aan je gezondheid is nu belangrijker dan ooit! Deskundigen voorspellen nu dat de meesten van ons het virus zullen krijgen, dus dan kun je er maar beter voor zorgen dat je lijf klaar is voor de strijd.
Social distancing
In deze tijden van social distancing is het fijn dat er sociale media is. Nou ja, soms ook minder fijn natuurlijk, want je wordt overspoeld met informatie die soms gewoon niet klopt, of tegenstrijdig is. Het is soms echt moeilijk om je hoofd koel te houden.
Ik doel echter op de contacten met andere foodies, volgers en natuurlijk vrienden en familie. We kunnen elkaar gelukkig wel virtueel blijven knuffelen! En we kunnen de lekkerste gezonde recepten van elkaar maken, hopelijk dan want de supermarkten bieden je soms dankzij al dat gehamster wel lege schappen, hoe hard ze ook hun best doen om bij te vullen.
De foodswap-actie van Mandyandmore op Instagram zorgt wat mij betreft voor een lichtpuntje in deze tijd van sociale onthouding. Want er is weer een recept geswiepswoepswapt! En er zijn al een paar lekkere recepten uit die leuke swiepswoepswap actie voortgekomen, zoals de chai pannenkoekjes en de ovenschotel met wortelpeterselie en gorgonzola.
De maart-swiepswoepswap van Mandy van Mandyandmore koppelde mij dit keer aan Nienke van Foxilicious.nl. En oh wat fijn, daar vind je louter vegetarische recepten! Het was niet heel moeilijk om een recept uit te zoeken: ik koos voor de gemarineerde limoen tofu met frisse salade van radijs en komkommer. Alleen heb ik er wel mijn eigen draai aan gegeven natuurlijk!
Limoen tofu salade
Nienke maakt deze limoen tofu vergezeld van rijst of noedels. Die komen er in huize Con-serveert niet in vanwege de koolhydraten, en daarom heb ik het gerecht dusdanig aangepast dat het in een koolhydraatarme levensstijl past. Het is dus een maaltijdsalade geworden!
In plaats van de rijst / noedels heb ik voor gemengde sla gekozen, en de tofu tot lauwwarm af laten koelen. Ook heb ik stiekem wat tahini aan de dressing toegevoegd, gewoon omdat ik daar gek op ben, en het leek me prima te combineren met dit gerecht.
Tofu kan echt lekker zijn
Ik kan je vertellen, deze salade was een succes hoor. Als manlief zegt dat hij niet zo’n tofu liefhebber is (dat ben ik zelf eerlijk gezegd ook niet), maar deze tofu wel lekker vind (en dat vond ik zelf ook), dan weet je dat je dit recept met een gerust hart kunt publiceren. Dank je wel Nienke, voor de inspiratie!
Koolhydraatarme limoen tofu salade met komkommer en radijs
Dit heb je nodig
- 100 gr tofu naturel
- 1 biologische limoen
- 1 bosuitje
- 1 teentje knoflook
- 1 el tamari
- 2 tl sesamolie
- mespunt chilivlokken
- kokosolie om te bakken
- 150 gr gemengde sla
- 1/2 komkommer
- 1 bosje radijsjes
- 1 el milde olijfolie
- 1 el tahini
- versgemalen zout en peper
- 2 tl sesamzaad
Zo maak je het
- Snijd de tofu in blokjes of reepjes. Pers de limoen uit, rasp de schil en verdeel het sap in twee. Maak de bosui schoon en snijd ze in ringen. Pel de knoflook en pers het teentje uit.
- Maak een marinade van de tamari, sesamolie, knoflook, chilivlokken en één helft van het limoensap. Meng de tofu met de marinade en laat minstens een half uur staan, maar liefst langer.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak de tofu met de marinade in 10 minuten gaar. Voeg halverwege de bosui toe en bak mee.
- Laat de tofu tot lauwwarm afkoelen, en maak ondertussen de salade:
- Schil de komkommer en snijd in blokjes. Maak de radijs schoon en snijd in dunne plakjes. Verdeel de sla over twee borden en verdeel daar de komkommer en radijs over.
- Maak een dressing van de olijfolie, de andere helft van het limoensap, en tahini. Voeg eventueel een beetje water toe om de juiste consistentie te krijgen. Breng pittig op smaak met zout en peper.
- Verdeel vlak voor het opdienen de lauwwarme tofu over de salade. Besprenkel de limoen tofu salade met de dressing en bestrooi met sesamzaad.
Tips
- Strooi nog een handje gehakte cashewnoten over je maaltijdsalade.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: