Pffff … met dit warme weer geniet ik van een koude bietensoep als lunch. Het is een bekend Pools recept, en is helemaal niet moeilijk te maken. Wel zo fijn met deze temperaturen.
Zomerse koude bietensoep
Warm!!!! En zomerse temperaturen vragen om koele recepten én korte blogs. Ik heb geen zin om ze te maken, jij hebt geen zin om ze te lezen, toch?
Dus vandaag ben ik korter van stof dan normaal, en geef ik je dit makkelijke recept voor koude bietensoep. Geen Spaanse gazpacho, want die heb je vast allang in je repertoire zitten, maar een koude soep uit Oost Europa.
Chłodnik en borsjtsj
De soep van de dag komt uit Polen en heet daar chłodnik. Rode biet is het belangrijkste ingrediënt. Het lijkt een beetje op de Russische borsjtsj (in Polen barszcz). Het verschil? Chłodnik eet je koud. En dat smaakt super op een warme zomerdag! Als je de bietensoep ’s morgens maakt en in de koelkast koud zet, dan heb je ’s middags een makkie bij het klaarmaken van de lunch.
Als topping wordt in een klassieke Poolse bietensoep komkommer en een gekookt ei gebruikt, samen met kruiden als peterselie en dille. Ook in Litouwen is deze soep bekend, daar wordt de soep gegeten met een warme gekookte pieper. Maar die laten we maar achterwege. Ten eerste omdat die niet koolhydraatarm is, en ten tweede omdat die warm is. En dat lijkt me niks bij zo’n verfrissende koude soep. Ik houd het bij de Poolse versie.
(Nog een soep die lekker koud gegeten kan worden, is deze komkommersoep en deze tomaten-papajasoep.)
Chłodnik uit Polen - Koude bietensoep
Dit heb je nodig
- 2 eieren
- 2 geroosterde bietjes afgekoeld
- 1/4 komkommer
- 500 ml karnemelk of kefir
- 200 ml groentebouillon afgekoeld
- versgemalen zout en peper
- 1 el roze peperbessen zie tips
- verse dille
- verse peterselie
Zo maak je het
- Kook de eieren hard en laat ze afkoelen.
- Snijd de bietjes en de komkommer in blokjes.
- Meng in een pan of kom de afgekoelde groentebouillon met de karnemelk. Voeg de bietjes toe en pureer met een staafmixer tot een egale soep. Breng pittig op smaak met peper en zout. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast, zodat de soep door en door koud wordt.
- Serveren: pel de eieren en snijd ze in stukjes. Verdeel de koude bietensoep over twee kommen, garneer met stukjes ei en komkommer, en bestrooi met dille, peterselie en roze peper.
Tips
- Als je radijs in huis hebt, snijd die in plakjes en garneer de chłodnik er extra mee.
- LET OP: heb je een notenallergie of notenintolerantie, gebruik dan geen roze peperbessen. Deze zijn familie van de cashewnoot en kunnen een reactie uitlokken.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: