Eerlijk is eerlijk: het recept van vandaag is niet helemaal van mezelf. Ik kwam namelijk een recept voor pastinaak frietjes met feta en hazelnoten tegen op Instagram, en ook dat recept bleek geïnspireerd door een ander recept. Ook ik heb op mijn beurt één en ander veranderd, en zo is een heerlijke nieuwe variant ontstaan: koolhydraatarme koolraap frietjes met feta en macadamia noten.
Origineel? Nee …
Het is ook best moeilijk om elke keer origineel uit de hoek te komen als het om lekkere recepten gaat. De concurrentie in de foodblogwereld is groot. Gelukkig zijn foodbloggers onderling erg gezellig, dus van concurrentie is eigenlijk helemaal geen sprake. Niks mis mee als je elkaars recepten gebruikt, mits je dat netjes vermeldt natuurlijk. Bij deze: het oorspronkelijk recept heb ik van Mariëtte van Over eten gesproken die zich heeft laten inspireren Pascale Naessens. En zo help je elkaar een beetje meer bekendheid te krijgen, hoewel vooral Pascale dat natuurlijk helemaal niet nodig heeft.
Mariëtte kookt net als ik het liefst zonder pakjes en zakjes en houdt net als ik niet van ingewikkeld. Ze heeft daarnaast veel vegetarische recepten op haar blog staan (niet noodzakelijkerwijs koolhydraatarm), en deelt graag handige tips en trucs voor in de keuken. Ga dus snel een kijkje nemen op overetengesproken.nl.
Is pastinaak koolhydraatarm?
Omdat hier op de blog nu eenmaal een beetje op de koolhydraten wordt gelet, heb ik de pastinaak vervangen door koolraap. Koolraap is een typische herfst / winter groente, vorige week zag ik ze voor het eerst weer in de winkel liggen. En ik vind ze heerlijk, dus ik heb er meteen eentje meegenomen.
Pastinaak wordt in de koolhydraatarme keuken soms gebruikt als aardappel vervanger, omdat pastinaak minder koolhydraten dan de pieper zou bevatten. Dat begrijp ik niet helemaal. Want als je het aantal koolhydraten van pastinaken bekijkt, zijn die vrijwel gelijk aan die van de aardappel, en is het toch echt de koolraap die wint. Pastinaak telt nog steeds 17 koolhydraten per 100 gram, waar koolraap er slechts 5 telt (bron: voedingswaardetabel).
Eervolle vermelding: wortelpeterselie heeft met 2,7 koolhydraten absoluut het minste aantal koolhydraten. En daar kun je ook lekkere dingen mee maken, zoals deze heerlijke wortelpeterseliesoep.
Recept veranderingen
Dan heb ik nog meer aanpassingen gemaakt. De feta heb ik natuurlijk in het recept gelaten, maar de hazelnoten heb ik vervangen door macadamia noten. Persoonlijk reageer ik niet zo goed op het eten van hazelnoten, tenzij ze gemalen zijn. Vermoedelijk heeft dat iets te maken met mijn boompollenallergie. Daarnaast vind ik macadamia’s ook veel lekkerder, dus die keuze is snel gemaakt. Maar als jij gek bent op hazelnoten, dan kun je die natuurlijk ook gebruiken.
Ook heb ik de koolraap frietjes gekruid met mijn favoriete kruiden voor dit soort gerechten: kurkuma en gerookt paprikapoeder.
Patatje zonder mayo
Het mooie aan dit recept is dat je voor deze frietjes geen ketchup of mayonaise of welke dip dan ook meer nodig hebt. Dat vond ik ook het leuke aan het recept van Mariëtte. Lekker anders!
Ik heb de frietjes in de oven klaargemaakt, maar ik vermoed dat je ze ook in de mega populaire airfryer kunt maken. Ik heb zo’n ding niet, ook geen ouderwetse friteuse, vandaar dat ik mijn patat altijd in de oven klaarmaak.
Het eindresultaat mocht er wezen: deze koolraap frietjes zijn errug lekker!
De portie op je bord lijkt misschien bescheiden, maar het vult prima. Je kunt er lekker weer een paar uurtjes tegen!
Koolhydraatarme koolraap frietjes uit de oven met feta en macadamia noten
Dit heb je nodig
- 400 gr koolraap
- 2 el olijfolie
- 1 tl kurkuma
- versgemalen peper
- 1/2 - 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 el kokosmeel optioneel
- 150 gr feta
- 50 gr macadamia noten
- 2 takjes verse peterselie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Hak de macadamia noten grof en rooster ze in een droge koekenpan goudbruin.
- Maak de koolraap schoon en snijd ze in frietjes. Doe ze in een kom en meng de kurkuma en paprikapoeder erdoor. Meng dan de olijfolie erdoor. Meng eventueel het kokosmeel erdoor.
- Verdeel de koolraap frietjes op een met bakpapier beklede ovenplaat, en bak ze in 35-40 minuten gaar, keer halverwege.
- Snijd ondertussen de peterselie fijn. Doe de inmiddels afgekoelde macadamia’s in een kom, verkruimel de feta erboven, en roer de peterselie erdoor.
- Verdeel de koolraap frietjes over twee borden en verdeel het feta-noten-mengsel erover.
Tips
- Lekker met een simpele groene salade.
- Ik gebruik een beetje kokosmeel, omdat dit de frietjes een iets krokantere bite geeft. Je kunt ook polenta gebruiken, of het helemaal weglaten.
- Dit is de link naar het originele recept van Mariëtte.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: