Het nieuwe jaar is alweer een week oud. Zo langzaam aan begint het normale dagelijkse ritme er weer in te komen. Tijd dus voor een nieuw recept: koolhydraatarme pannenkoek! Maar eerst een stukje Bremen traditie.
Eiswette in Bremen
Op 6 januari wordt in Bremen altijd de traditionele Eiswette (ijs-weddenschap) gehouden. Dit wordt al bijna 200 jaar gedaan: is de Weser bevroren of niet? Dit jaar niet zo moeilijk te raden, met een temperatuur van rond de zes graden…
Klokslag 12 uur verschijnt er een speciaal gezelschap aan de Weser (waaronder een kleermaker en de drie Koningen) in kleurrijke gewaden om te bepalen of de Weser „geiht“ oder „steiht“. Wij zouden zeggen „gaat“ oder „staat“, ofwel stroomt danwel bevroren is. De kleermaker mag niet meer als 99 pond wegen, en dat is inclusief zijn warme strijkijzer. Hij moet de oversteek maken zonder natte voeten te krijgen. Het gezelschap debatteert ondertussen op satirische wijze over de Bremer politiek alsmede andere gebeurtenissen op wereldschaal.
Als de Weser stroomt (wat met de klimaatveranderingen van tegenwoordig altijd het geval is), dan wordt de kleermaker door een bootje onder toeziend oog van de reddingsbrigade naar de overkant gebracht. Hij komt er dus met droge voeten en zonder kleerscheuren vanaf :-). Voor de reddingsbrigade wordt tijdens het evenement geld ingezameld. Daarna wordt er boerenkool met worst gegeten, ook zo’n Bremen-traditie. Grünkohl met Pinkel heet dat.
Comfort-food: de pannenkoek
Maar vandaag geen boerenkool. Dat vind ik eigenlijk alleen lekker als het buiten vriest, en daarvan is voorlopig geen sprake. Dit weekend wordt het zelfs 13 graden … in januari. Ik kies met het druilerige weer buiten liever voor comfort food: de pannenkoek! Maar dan een koolhydraatarme pannenkoek, want een gewone pannenkoek telt al gauw zo’n 20-25 koolhydraten per stuk (afhankelijk van dikte en grootte). En omdat ze niet echt voor een vol gevoel zorgen, en natuurlijk verslavend lekker zijn, eet je er al snel een paar meer.
Deze tarwevrije en glutenvrije koolhydraatarme pannenkoek bestaat uit slechts drie (!) ingrediënten: eieren, roomkaas en psylliumvezels (vlozaad). Inderdaad, geen meel, zelfs geen amandelmeel. Je zou misschien verwachten dat deze pannenkoek op een omelet lijkt, maar dat is toch niet zo. Hij lijkt op en smaakt naar pannenkoek, hoewel het natuurlijk niet een echte is. Deze versie vult wel veel beter, aan twee pannenkoeken heb ik meer dan genoeg. Dat komt omdat het een heuse eiwitbom is.
Wat doe je op je pannenkoek
Natuurlijk kun je de pannenkoek naar wens beleggen, of zelfs vullen met bijvoorbeeld roerbak-groente, of met vers fruit en mascarpone. Bosbessen zijn vanzelfsprekend mijn favoriet. Maar ik ben ook gek op de simpele kaas-gember pannenkoek (vroeger met veel stroop, pfffff ik moet er niet meer aan denken).
Gelukkig voor de low-carber bevat kaas nauwelijks koolhydraten. Ik gebruik zelf graag cheddar-kaas, die smelt zo lekker. De gember die normaal voor een pannenkoek gebruikt bevat wel koolhydraten, en niet zo’n klein beetje ook. Daarom vervang ik die gember simpel door een flinke snuf gemberpoeder, zodat de pannenkoek toch de smaak van gember meekrijgt, zonder de zoete siroopsmaak en de vele koolhydraten die normaal gesproken meekomen. En dan natuurlijk een flinke klont echte boter erop die zo lekker smelt, mmmmmm.
Koolhydraatarme pannenkoek kan ook glutenvrij
Zo bevat mijn portie tarwevrije en glutenvrije koolhydraatarme pannenkoeken (2 stuks) totaal slechts 2 koolhydraten … je zou het bijna pannenkoek-zonder-koolhydraten noemen! Als je keto eet, mag deze pannenkoek dan ook gewoon op tafel komen. En als je jezelf toch een beetje wilt verwennen, is een drupje ahornsiroop over je keto pannenkoek best lekker …
Meer koolhydraatarme pannenkoek recepten vind je trouwens hier.
Enne … wist je dat je met het beslag ook goed koolhydraatarme poffertjes of wafels kunt maken?
Keto pannenkoek van roomkaas
Dit heb je nodig
- 2 eieren
- 50 gr roomkaas naturel volvet
- 1 tl psylliumvezels optioneel, maar maakt je pannenkoek meer pannenkoek
- snufje zout
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Mix de eieren samen met de roomkaas, een snufje zout en als je dat gebruikt de psylliumvezels met de handmixer tot een glad beslag. Dit duurt nog geen halve minuut. Laat 5 minuutjes rusten.
- Verhit wat kokosolie in een middelgrote koekenpan (mijne heeft een doorsnee van 20 cm). Zet het vuur halfhoog en schenk de helft van het beslag in de pan. Bak de pannenkoek ongeveer 2-3 minuten. Keer en bak de andere kant ook twee minuten.
- Bak de tweede pannenkoek op dezelfde manier.
- Doe de pannenkoeken op een bord, en garneer met een klont echte boter. Eventueel oprollen en serveren.
Tips
- Kaaspannenkoek : een plak cheddarkaas, wat gemberpoeder (of fijngesneden gember door het beslag), en een fikse klont roomboter.
- Chocoladepannenkoek met fruit: je kunt voor een zoete versie een flinke theelepel carobepoeder of cacaopoeder (en eventueel wat erythritol) door het beslag mengen. Lekker om die keto choco pannenkoek te vullen met mascarpone en vers fruit en dan dubbelgeklapt te serveren.
- Appelpannenkoek: beleg het pannenkoekenbeslag direct nadat je het in de pan hebt gegoten met een paar plakjes friszure appel. Voorzichtig keren, en voor het serveren bestrooien met kaneel. Levert 6 extra koolhydraten op.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Heerlijk….
Dank je, geniet ervan!
is ahornsiroop koolhydraat arm? Ik dacht dat je alleen stevia of erithrol als zoetstof mag gebruiken in een keto of koolhydraatarm dieet?
Hoi, en dank je wel voor je vraag.
Toevallig ben ik er voor de komende week een blog over aan het schrijven, over of je bepaalde producten wel of niet koolhydraatarm kunt noemen.
Om jouw vraag alvast kort te beantwoorden: als je je pannenkoek verdrinkt in de ahornsiroop, dan nee. Als je een paar drupjes voor de smaak gebruikt, dan waarschijnlijk ja. Het gaat uiteindelijk om de hoeveelheid van het product dat je eet, en om het totaal aantal koolhydraten dat je jezelf per dag toestaat en of het daarbinnen past.
Dag Con,
Zou ik ipv ei ook psylliumvezels kunnen gebruiken om te binden? Ik eet geen eieren namelijk. Hoor graag van je!
Dat is denk ik lastig, want juist de eieren zorgen voor een goede binding. Wat voor pannenkoeken vaak als ei-vervanger wordt gebruikt, is appelmoes. Dat levert natuurlijk wel meer koolhydraten, én een iets andere smaak. Wat je ook kunt proberen, is om een “chia-ei” te maken (1 eetlepel chia plus 2 eetlepels water, even laten staan tot het een gelei wordt). Kijk anders eens naar mijn blog die ik over ei-vervangers heb geschreven, misschien brengt dit je op meer ideeën. Succes met experimenteren!
Erg lekker!! Met cereal aardbeienjam. Of met een beetje vanille aroma en kaneel
Mmm, klinkt goed!
Pingback: 7 koolhydraatarm ontbijt ideeën - Eeuwig Slank
Net gemaakt, een met kaas en een met jam van Oh lecker gezoet met stevia in Duitsland gekocht, ze waren heerlijk dank voor de leuke recepten
Graag gedaan! En jij bedankt voor de tip over Oh lekker, dat merk ken ik (nog) niet. Ik ga eens op zoek!
Heerlijke pannenkoek, wel gemaakt met vlozaad en er heerlijke koolhydraatarme ahornsiroop (maple syrup) overheen gegoten. Voor herhaling vatbaar!
Hallo,
het recept ziet er heerlijk uit!
is het ook mogelijk om het zonder vlozaad te maken?
alvast bedankt!
Hoi, dank je wel voor het compliment!
Het vlozaad heeft een bindende werking, zorgt er dus voor dat de pannenkoek niet uit elkaar valt. Je zou het kunnen vervangen door een eetlepel gemalen lijnzaad. Ook schijnt johannesbroodpitmeel het goed te doen als vervanger, maar ik heb dat zelf nog niet geprobeerd.
Probeer het eens uit, en doe extra voorzichtig bij het keren van de pannenkoek :-) . Succes!