Pasen wordt in Duitsland net als in Nederland vooral gevierd met uitgebreid ontbijten. Het recept van vandaag past daarom prima op de feestelijke ontbijt- of brunchtafel. Het is een koolhydraatarme crumble met, je raadt het al, bosbessen.
Paasontbijt thuis
Het Paasontbijt wordt normaal gesproken in Duitsland vooral in de vorm van brunch buiten de deur gegeten. Dit jaar is dat anders vanwege het coronavirus, en dat was in de week voor Pasen al goed te merken in de supermarkt. Zo lang ik in Duitsland woon, heb ik nog geen Paas-stress in de supermarkten meegemaakt. Dit in tegenstelling tot mijn tijd in Nederland, waar de winkels vlak voor Pasen krioelden van de mensen die flink insloegen.
Afgelopen woensdag heb ik mijn boodschappen gedaan voor Pasen, en omdat ik al een voorgevoel had, ben ik heel vroeg gegaan. Om half acht stapte ik naar binnen, en inderdaad: het was gewoon druk! Rijen mensen bij de kassa die braaf op afstand wachtten tot ze aan de beurt waren.
Toen ik later die dag tijdens mijn frisse neus wandeling weer langs de supermarkt liep, zag ik al aan de parkeerplaats dat het toch een goed idee was geweest om vroeg te gaan. De parkeerplaats was helemaal afgeladen.
Ik trek hieruit de conclusie dat de Duitsers dit jaar met Pasen nog steeds uitgebreid ontbijten maar nu natuurlijk thuis. En dat ze veel chocola eten. Want de hamstergekte is wel een beetje voorbij (er was zelfs toiletpapier), maar het enige schap wat flink gaten vertoonde was het schap met chocolade. Niet gek als je weet dat in Duitsland met Pasen meer chocola gegeten wordt dan met Kerst!
Alles in huis
Gelukkig kon ik alles krijgen wat ik nodig heb om het deze Pasen thuis uit te houden. Nu moet je weten dat ik met Pasen eigenlijk nooit iets speciaals klaarmaak. Het enige wat ik met Pasen wel erg graag eet (altijd eigenlijk), zijn asperges. En dit jaar heb ik geluk, want het aspergekraampje van de aspergeteler staat sinds vorige week weer in ons dorp. Dat betekent dat ik zaterdag alleen nog maar op pad hoef om asperges te halen. En lukt dat niet, dan heb ik nog wel wat andere groente in mijn koelkast liggen. Of in de vriezer, want daar heb ik altijd een voorraadje groente in liggen.
Koolhydraatarme crumble
Het Paasontbijt zondag krijgt dan toch een klein extraatje in de vorm van deze koolhydraatarme crumble. Want mijn reguliere bakkie yoghurt / kokosyoghurt met bosbessen kan makkelijk opgepimpt worden tot een heuse crumble. De crumble is snel klaar en super makkelijk te maken. Een lekker zacht gekookt eitje erbij, en natuurlijk een sloot koffie, en je hebt wat mij betreft een lekker luxe Paasontbijt dat toch eenvoudig is.
De meeste crumble recepten op het internet bevatten havermout. Dat is zeker gezond, maar bevat ook relatief veel koolhydraten. Mijn crumble is eigenlijk een noten crumble, ze bestaat uit amandelen en pistache noten. Groot voordeel is dat daardoor deze crumble ook glutenvrij is. Als kruiden heb ik gekozen voor anijs en kardemom. Dat geeft de noten crumble een heerlijk fris smaakje.
Ik heb als heuse bosbessenfetisjist natuurlijk voor de blauwe antioxidanten-bom gekozen, maar je kunt ook ander fruit gebruiken. Kies, als je het koolhydraatarm wilt houden, wel voor het zogenaamde rood fruit, zoals bramen of frambozen. En ik denk nu al aan het aardbeienseizoen dat straks weer begint …
Koolhydraatarme crumble met bosbessen en kardemom
Dit heb je nodig
- 125 gr bosbessen
- 40 gr kokosolie
- 40 gr gemalen amandelen of amandelmeel
- 1/2 tl kardemom
- 1/2 tl anijs
- 2 el erythritol bronze
- snufje zout
- 2 el gehakte pistachenoten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verdeel de bosbessen over twee ovenschaaltjes, houdt er een paar achter voor garnering.
- Smelt de kokosolie in een klein pannetje, voeg kardemom en anijs toe en verwarm al roerend tot het gaat geuren. Dan de erythritol en de gemalen amandelen erbij doen, en blijven roeren tot de massa in een soort kruimels van de bodem loskomt. Verdeel de crumble over de bosbessen, en strooi de pistachenoten er overheen.
- Doe de bosbessen crumble 10 minuten in de oven.
- Garneer met de achtergehouden bosbessen, en serveer de crumble indien gewenst met wat (kokos) yoghurt.
Tips
- Je kunt ook ander rood fruit gebruiken, bijvoorbeeld aardbeien als ze in het seizoen zijn.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: