Cranberrysaus hoort bij Thanksgiving en bij kerst. En met kerst voor de deur werd het hoog tijd om een koolhydraatarme cranberrysaus te maken, die door toevoeging van mosterd een nét even andere smaakbeleving geeft.
Cranberry’s zijn gezond
Cranberry’s worden ook wel veenbessen of vossebessen genoemd. Ze smaken heel zuur, en dat is eigenlijk al een indicatie dat ze super gezond zijn. Want cranberry’s zijn eigen een superfood.
Veel vrouwen weten allang dat cranberry’s helpen bij een blaasontsteking. Het drinken van cranberrysap zou zelfs helpen om een blaasontsteking te voorkomen. Cranberry’s zitten bomvol met vitaminen en mineralen en daar wordt je lijf altijd blij van. Dan zou het eten van cranberry’s ook nog eens helpen tegen huidveroudering en huidproblemen zoals acne of eczeem, en helpen ze je hartklachten te voorkomen. Maar bovenal: cranberry’s zijn gewoon heel lekker! Bijvoorbeeld in je toetje, in een spruitjesschotel of in muffins.
We hebben het nu wel over verse cranberry’s, die helaas alleen in het herfst-/winterseizoen te koop zijn. Gedroogde cranberry’s zijn het hele jaar te krijgen, maar worden bijna altijd flink gezoet. En dan heb je een koolhydratenbom in je yoghurt-ontbijt gestrooid.
Waar eet je cranberrysaus bij?
In Amerika hoort cranberrysaus bij de kalkoen die met Thanksgiving geserveerd worden. Ben je in Canada of Engeland, dan ontbreekt cranberrysaus niet op de kersttafel. In Nederland wordt cranberrysaus overwegend bij wild geserveerd. Maar cranberrysaus is ook erg lekker bij een plak gebakken kaas (bijvoorbeeld halloumi of deze koolhydraatarme gepaneerde feta). En als je mijn recept voor cranberrysaus met mosterd gebruikt, is je cranberrysaus suikervrij en koolhydraatarm. Je kunt het zelfs aan de keto-aanhangers serveren, zo laag in koolhydraten is deze saus.
Het bereiden van deze koolhydraatarme cranberrysaus is een makkie, en is binnen nog geen 10 minuten klaar. Je kunt de saus van tevoren maken, ook wel zo makkelijk. Gewoon in de koelkast in een afgesloten bakje bewaren maximaal 2 dagen.
Je kunt het maken zoals ik: gewoon koken en af laten koelen. Je saus blijft dan grof van structuur, en kun je misschien beter cranberrycompote noemen. Maar als je dat wilt, kun je de cranberry’s na het koken ook pureren voor een gladde cranberrysaus. Beide varianten smaken voortreffelijk, zowel warm als koud.
Koolhydraatarme cranberrysaus met mosterd
Dit heb je nodig
- 100 gr verse cranberry’s
- 2 el erythritol
- 1 el scherpe mosterd
- sap van een halve citroen
- 30 ml water
Zo maak je het
- Was de cranberries en doe ze met het water in een steelpannetje. Breng de cranberry’s aan de kook en laat 4 tot 5 minuten zachtjes doorkoken totdat alle bessen stuk zijn en er een compote ontstaat.
- Voeg de erythritol, mosterd en citroensap toe en laat nog een minuutje al roerende zachtjes doorkoken.
- Indien gewenst kun je de cranberry mosterd saus pureren, ik heb dat niet gedaan.
Tips
- Voor de klassieke smaak laat je simpelweg de mosterd achterwege.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
wanneer moet de citroensap erbij gevoegd worden? dat zie ik niet vermeld staan.
Oeps, vergeten! Ik heb het recept aangepast (gaat met de ery en mosterd in het pannetje). Bedankt voor je oplettendheid!