Broodje van amandelmeel

Broodje van amandelmeel

Dit is een koolhydraatarm broodje voor 1 persoon, die je - als je een magnetron hebt - in een oogwenk op tafel hebt staan. Slechts 3 koolhydraten, dus geschikt voor keto! ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Een supersnel koolhydraatarm broodje! Drie ingrediënten, drie koolhydraten. Dat is niet verkeerd, toch? Ook als je keto eet, kun je van dit broodje genieten.

Symptomen

Veel mensen die starten met koolhydraatarm eten, en dan bedoel ik écht koolhydraatarm, krijgen in de beginfase last van lichamelijke klachten. De beruchte keto-griep heeft dan toegeslagen. Maar wat is dat, die keto-griep, en wat kun je er tegen doen?

Om te beginnen is de keto-griep geen echte griep. Je lichaam, dat gewend is koolhydraten voor energie te verbranden, verwacht nog steeds dat het koolhydraten toegediend krijgt. Is echter niet zo, en daarom raakt-ie in de war. Bij de één is dat maar kort, bij de ander duurt het wat langer, soms wel tot twee weken.

Koolhydraatarm broodje van amandelmeel recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

 

De symptomen die mensen met keto-griep ervaren, lijken erg veel op griepverschijnselen, vandaar dat men het over de beruchte ‘keto-flu’ heeft. Dit zijn de vaak voorkomende symptomen:

  • Slaapproblemen: moeite met in slaap komen, en (te) vaak ’s nachts wakker worden.
  • Vermoeidheid: als het koolhydraten-niveau in je lichaam daalt, en er is (nog) niet genoeg vet aanwezig, dan ga je last van vermoeidheidsverschijnselen krijgen. Helemaal als je ook slaapproblemen hebt. Het is een beetje alsof je in een continue suikerdip na een overvloedige koolhydratenmaaltijd zit. Je voelt je duf en suf.
  • Snel geirriteerd: Als je grote veranderingen in je dieet aanbrengt, staat je hele lijf tijdelijk op z’n kop. Ook je hormonen zijn van slag, en dat kan negatieve uitwerking op je humeur hebben. Gelukkig voor jou en je omgeving is dit maar tijdelijk …
  • Hoofdpijn: Vooral de eerste twee, drie dagen is dit een veel voorkomende klacht.
  • Geen focus / Mentale mist: Als je energiepeil naar een dieptepunt keldert, is je brein ook niet meer al te scherp. Ineens wordt je vergeetachtig en voel je je op de één of andere manier niet helemaal jezelf.
  • Maag- / darmproblemen: Als je ineens meer vetten gaat eten, kan het zijn dat je verteringsstelsel zich moet aanpassen, en dat gaat gepaard met een rommelende maag en/of darmen en soms misselijkheid.
  • Zin in suiker (sugar cravings): Omdat suiker nu eenmaal verslavend is, ga je ook last van heuse afkickverschijnselen krijgen. En dus wil je suiker!!! Nu is het de kunst om vol te houden en niet aan je zin in suiker toe te geven!

Keto broodje van amandelmeel recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Minder vaak:

  • Hartkloppingen / snelle pols: Dit komt soms voor bij mensen die extreem koolhydraatarm gaan, en kan soms best beangstigend zijn. Meestal is een plotseling tekort aan mineralen de oorzaak.
  • Constipatie: Omdat je lijf in het begin van een koolhydraatarm dieet veel water loslaat, kun je last van constipatie krijgen.
  • Kramp: Ook dit is een symptoom van mineraalgebrek. Kramp komt meestal voor in de benen of voeten.
  • Duizeligheid: Zeer zelden kan het tot duizelingen komen, meestal als gevolg van een te lage bloeddruk of een tekort aan zout.
  • Hoge of juist lage bloeddruk: In extreme gevallen kan het tot bloeddruk-problemen komen.

Wat te doen tegen keto-griep

Tijdens de omstelling naar een ketogeen dieet zijn dit de meest belangrijke zaken om op te letten:

    • Hydratatie (water drinken, water drinken);
    • Mineralen: de zogenaamde elektrolyten sodium, potassium, magnesium zijn het belangrijkst;
    • Vet consumptie (maar dan wel de goede vetten).

Het is van groot belang om de eerste weken veel te drinken. Twee tot drie liter per dag minstens! Zo help je je lichaam om de koolhydraat-voorraad sneller te legen, en verloopt de omstelling naar vetverbranding wat soepeler. Omdat je veel drinkt, maar ook in het begin veel water kwijtraakt, is het daarnaast belangrijk om voldoende mineralen binnen te krijgen. Vaak helpt het goed om in de beginperiode een supplement te nemen. De belangrijkste mineralen zijn sodium of zout (tegen duizeligheid en vermoeidheid), magnesium (tegen ‘cravings’ en vermoeidheid) en potassium (tegen kramp en constipatie). Zelf heb ik veel baat bij het nemen van extra magnesium, maar dat is voor iedereen anders.

Keto humor op het internet ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Keto humor op het internet

Omdat je lijf, als het niet voldoende koolhydraten meer krijgt, op zoek gaat naar wat anders voor energie, zal het uitkomen op vet. Maar dan moet daar wel genoeg van zijn!
Veel mensen zijn nog steeds bang voor vet, en eten niet alleen weinig koolhydraten, maar ook te weinig vet. Let er vooral in het begin goed op dat je voldoende goede vetten tot je neemt. Roomboter, olijfolie, kokosolie, vette vis, olijven, avocado en macadamianoten zijn een paar voorbeelden. Zo krijgt je lijf weer brandstof voor energie, en is het een kwestie van tijd voordat je verbranding naar vet omschakelt. Als dat lukt, dan ben je ‘fat-adapted’.

Een ketogeen dieet is niet voor iedereen weggelegd. Ieder mens is nu eenmaal anders. Maar het kan voor vele een positieve uitwerking op de gezondheid hebben als je het goed doet. Als je het wilt proberen, dan weet je nu dat de keto-griep kan komen, en hoef je je niet ongerust te maken. Gewoon volhouden, met een paar dagen tot weken ben je er waarschijnlijk weer vanaf.

Keto brood, kan dat?

En dan het recept: omdat het overgrote deel van de koolhydraatarme eters het meest zijn brood mist, heb ik hier een simpel recept voor een heus keto-broodje. Als je ‘m koolhydraatarm belegt, dan zit je met dit koolhydraatarme broodje in een ketogeen dieet goed. Het broodje wordt iets crispier dan een Hollandse kadet, maar zo is dat met veel koolhydraatarme baksels: ze lijken soms best op het origineel maar zijn nooit helemaal hetzelfde. Desondanks vind ik het zelf een stuk beter om dit keto broodje te eten dan een kant-en-klaar koolhydraatarm broodje uit de supermarkt. Te meer omdat die meestal niet glutenvrij zijn, en dat is dit broodje natuurlijk wel.

Als je in het bezit bent van een magnetron, dan heb je binnen een paar minuten een warm koolhydraatarm broodje voor je neus staan, waar je klont roomboter zo lekker nog een beetje op smelt …
Maar in de oven kan ook, duurt alleen wat langer.

(Nog een snel koolhydraatarm broodje zonder noten vind je hier).

Koolhydraatarm broodje van amandelmeel recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Snel koolhydraatarm broodje van amandelmeel

Con
Een supersnel koolhydraatarm broodje! Drie ingrediënten, drie koolhydraten. Dat is niet verkeerd, toch? Ook als je keto eet, kun je van dit broodje genieten.
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Algemeen
Porties 1 broodje
Koolhydraten 3 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1 ei
  • 30 gr amandelmeel
  • 2 gr bakpoeder halve theelepel
  • snufje zout
  • kokosolie om in te vetten

Zo maak je het
 

  • Vet een oven / magnetron bestendig kommetje in met een beetje gesmolten kokosolie.
  • Kluts het ei in een kommetje met een snuf zout los.
  • Meng het amandelmeel en bakpoeder goed door elkaar. Meng het dan door het geklutste ei tot je een egale massa hebt. Doe het deeg over in het ingevette kommetje.
  • Magnetron: 90 seconden op vol vermogen. Oven: 15 minuten in voorverwarmde oven op 175 graden.
  • Smullen maar van je snelle keto broodje!

Tips

  • Tips voor minder ei-smaak: gebruik een ei dat op kamertemperatuur is, en laat het broodje afkoelen op een rooster en niet in het vormpje of op een bakplaat.
  • Roer een extra eetlepel fijn geraspte kaas door het deeg (plus wat extra kaas erover) en tover dit koolhydraatarm broodje in een oogwenk om tot een kaasbroodje.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 118 stemmen. Gemiddeld: 3,75/5)
Laden...


64 reacties

  1. Cecile

    Dit lijkt simpel en lekker en ik wil het heel graag proberen. Kan ik dit recept gebruiken om deeg voor een eigengemaakt worstenbroodje te maken? Die mis ik enorm met koolhydraatarm eten.

    1. Con

      Ik vrees van niet. Voor een worstenbroodje moet je het deeg kunnen vormen, en daar is dit deeg niet geschikt voor. Je kunt beter voor een koolhydraatarm deeg kiezen waar kaas (mozzarella) in zit, zoals in het deeg van mijn recept voor brezel broodjes. Dat is beter te vormen, dus dat kun je beter proberen. Maak dan niet te grote broodjes, zodat het deeg niet snel scheurt.
      Laat je nog weten of het gelukt is?

  2. Marjo

    Al een paar keer deze broodjes gemaakt en ze zijn behalve heerlijk ook lekker snel gemaakt. Ik doe het recept x3 en dan verdeel ik het deeg in een muffinvorm (6 stuks) Naturel maar ik vind ze echt lekker met appel en rozijntjes. En amandelschaafsel bovenop. Lekker als ontbijt of als tussendoortje.

  3. Echt, door jouw recepten ben ik helemaal enthousiast! Ook dit broodje was heerlijk! Ik ga het proberen met geraspte kaas erdoor. Is gewoon een eetlepel toevoegen dan genoeg of moet ik op 30 meel en kaas samen uitkomen?
    We gaan vanavond de bbq maar weer eens aanzetten (ik noem dat nog steeds grillen….) en dan maak ik er weer een paar. Lekker met kruidenboter :-)

    1. Wat leuk dat je zo enthousiast bent, daar doe ik het voor. Koolhydraatarm eten kan zooooo lekker zijn! En ik geloof dat het met dat kaasbroodje al gelukt is, zag ik op Instagram. Top!
      Binnenkort komt er trouwens weer een koolhydraatarm broodjes recept bij, maar dan op veler verzoek zonder amandelmeel (i.v.m. noten-allergieën). Spannend!!

  4. Dag Conny, ik heb gisteren je amandelbroodje gemaakt. Perfect gelukt en zeer eenvoudig en een goede smaak! Bedankt daarvoor. Nu wil ik ook zo’n broodje met kokosmeel maken om af te wisselen. Echter ik lees hier en daar dat je veel meer vocht nodig hebt met kokosmeel…Kan jij me vertellen hoe ik dat moet aanpakken en wat de verhoudingen zijn?

    1. Hoi Thalita, kokosmeel is wat lastiger om mee te werken dan amandelmeel, vanwege de verhouding met vocht. Waarschuwing vooraf: het verschilt ook per merk hoeveel extra vocht je toe moet voegen, dus het vereist wat experimenteren.

      Tip 1 is om meer eieren in een recept met kokosmeel te gebruiken. Vuistregel: per 60 gr kokosmeel gebruik je 3 eieren.
      Tip 2 is om extra vocht toe te voegen. Voor diezelfde 60 gr kokosmeel voeg je 120 ml vocht toe.
      Maar experimenteer vooral, want zoals gezegd: het ene merk is anders als het andere!!

      Een derde tip is om altijd psyllium vezels in een recept met alleen kokosmeel te gebruiken, omdat dat wat meer luchtigheid aan het brood geeft. Kokosmeel maakt nl. een heel compact deeg, je brood wordt al snel een klomp.

      Bedankt voor je interessante vraag, het brengt me op het idee om eens een recept voor een broodje met kokosmeel te bedenken :)

  5. angeniet

    Beste Con, ik ben nieuw op je website! En ik stuitte, terwijl ik daar rond keek op jouw stukje over de ketogriep!!! Er zijn maar weinig kook auteurs die zich daarmee bezig houden.
    Sinds enige tijd eet ik met als leidraad de Glycemische Index. Te vergelijken met Keto arm eten.
    En met dezelfde ‘ziekte’ verschijnselen. Ik dacht echt wat heb ik, toch corona? De symtomen zijn nu gelukkig voorbij. Dus veel dank voor je brede belangstelling en de informatie erover .

    Het amandelbroodje zal ik zeker maken, ik ben niet zo’n ei-smaak liefhebber maar een gewaarschuwd mens telt voor 2, en ik zal er wat chili vlokken en (blauwader)kaas in doen.

    1. Hoi en welkom hier!
      Ja die keto griep kan heel vervelend zijn. Sommige mensen krijgen ermee te maken als ze ketogeen gaan eten, anderen merken helemaal niks. Andersom kan trouwens ook: als ik ineens veel koolhydraten eet (bijvoorbeeld een punt Hollandse appeltaart die ik meestal niet af kan slaan, te lekker), dan krijg ik last van trillen en bibberen, en voel me helemaal niet goed.
      En wat fijn dat ik je kan helpen met mijn site, echt heel leuk dat je dat laat weten!

    1. Eiwit vervangen door water gaat zover ik weet niet.
      Wat je zou kunnen proberen is om het hele ei te vervangen door een zogenaamd “flax egg”, dat is 1 eetlepel lijnzaad vermengd met 3 eetlepels water. Eventjes laten staan tot het een plakkerig papje wordt.
      Elders op mijn site geef ik meer alternatieven om eieren te vervangen, namelijk bij het recept voor een koolhydraatarm brood. Misschien heb je daar iets aan. Succes met experimenteren!

    1. Wat jammer dat het niet gelukt is.
      Ik wil je graag helpen, maar weet niet wat je precies gedaan hebt. Als je je aan het recept hebt gehouden, dan zou je een prima broodje moeten hebben (wat niet exact dezelfde consistentie heeft als “normaal” tarwebrood, het is minder luchtig).
      Desondanks heb ik twee tips voor je, die ik ook in het recept zal opnemen:
      – gebruik een ei dat op kamertemperatuur is;
      – laat het broodje afkoelen op een rooster.
      Succes bij de volgende poging!

    2. Hoi hoi

      Ik heb t dubbele recept gedaan en in een kleine springvorm gedaan
      Beetje aangepast door er wat gehakte walnoten over te strooien
      Na t bakken uit de springvorm gedaan laten afkoelen
      En had 4 porties
      Mega lekker

  6. Mindy

    Dit brood is SUPER! Heb er een focaccia van gemaakt; halve theelepel groene pesto door de mix, dun gebakken in de oven en vervolgens de ene helft bestrooid met wat parmezaanse kaas en zwarte olijven en de andere kant met plakjes tomaat en rozemarijn. Echt mega lekker!

  7. Ellen Merckelbagh

    Hallo Con, ik heb jouw site net ondekt en dit is het 1e recept dat ik probeer! Wauw net een wit broodje! Wat heerlijk. Bedankt voor dit mooie recept.

    1. Hi Ellen! Welkom en wat leuk dat je mijn site gevonden hebt! En lekker hè, dat broodje. Het is met stip het meest bezochte recept op mijn site. Maar er staat nog veel meer lekkers op hoor. Veel plezier met recepten uitproberen!

  8. Francisca

    Con ik ga dit zeker van de week ook proberen als ik aan ander brood toe ben heb nu nog noten brood en pindakaas brood,maar je komt veel in Duitsland weet je ook waar je daar amandelmeel goedkoper kan kopen ik ga volgende week ook die kant op haal je dat b.v.gewoon in een super markt ik hoorde namelijk dat het in Duitsland allemaal ( de merkproducten) daar verkoper zouden zijn als je het wil delen graag Dank Franscisa.

    1. Hi hi, ik kom best vaak in Duitsland ja, want ik woon er :))
      Amandelmeel is ook in Duitsland best prijzig hoor. Dat komt omdat het vaak alleen biologisch te krijgen is.
      De supermarkt waar je de meeste kans hebt goedkoper te scoren, is de Kaufland. Ze hebben ook low carb spul in hun assortiment, bijvoorbeeld eiwitbrood en sommigen hebben pizzabodems van het merk Lizza (in het koelvak, ook niet echt goedkoop maar wel erg lekker).
      Als het je niet om prijs gaat maar om assortiment dan moet je zeker een bio-supermarkt bezoeken. Ook drogisten (Rossmann, DM) hebben een bio-assortiment, ik koop daar vaak plantaardige melk, hennepzaad, chiazaad.
      Veel plezier volgende week in Duitsland!

          1. Net het broodje gemaakt van gemalen hazelnoot en walnoot omdat ik geen amandelmeel in huis had. en heb er ook een theelepel psyllium vezels erdoor gedaan.het was net een volkoren broodje erg lekker

      1. Dagmar

        Wat een heerlijk broodje! Net gemaakt, lag midden in de nacht enorm te snakken naar iets van low carb brood en vond jouw recept……heb het net gemaakt, zalig! Net iets te gortig met Himalaya zout en misschien iets teveel bakpoeder waardoor de smaak iets te bitter was, maar ik ga het morgen zeker nog een x helemaal correct (hoop ik) proberen……en dan misschien nog even in de toaster! Dank!!!

        1. Wow midden in de nacht een broodje maken, dan had je zeker wel heel veel trek!
          Je moet inderdaad voorzichtig zijn met het bakpoeder, dat geeft als je te veel gebruikt een soort metaalsmaak. Ik gebruik het liefst wijnsteenbakpoeder. Misschien is het mijn verbeelding, maar ik vind daar minder bijsmaak aan zitten.
          Oh, en dit broodje toasten is een héél goed idee :)

    2. Had op een andere site geschreven dat 30 gram wel een foutje zou zijn, toch gemaakt en ziet er precies hetzelfde uit als wat ik hier ziet.
      Ruikt inderdaad erg naar ei, maar laat het wel even afkoelen al kan ik bijna niet wachten op hoe het smaakt.

  9. Ellen Voigt

    Yep, weer een blijvertje te pakken! Alleen was ik zelf iets te enthousiast met het zout. Ik had kruidenzout genomen en dacht tijdens het strooien alleen maar aan de kruiden en niet meer aan het zout. Dom dom dom haha… En dan te bedenken dat ik nooit ergens zout aan toevoeg, alleen aan mijn gekookte eitje. Dus hier moet ik even doorheen. Eigen schuld! Maar het broodje is écht een blijvertje!!!! Dank :-)

  10. Liduina

    Het recept klinkt goed en zou het zeker uit willen proberen, alleen nu gebruik ik geen magnetron en liever wel de oven. Alleen hoeveel graden en hoe lang moet het broodje dan in de oven?

    Met vriendelijke groet,

    Liduina

    1. Mijn ervaring is dat deze broodjes snel droog worden. Je kunt ze daarom het beste meteen eten, of invriezen. Voor gebruik dan ontdooien en even opwarmen in de oven, dan smaken ze het best.
      Groetjes, Con

          1. Ellen Voigt

            Hoi Con, goeiemorgen!
            Wat een heerlijk begin van deze stormachtige dag. Jouw amandelbroodjes met roomboter en kaas, een kop koffie en…. Riverside! Ik las dat je daar liefhebber van bent en uit nieuwsgierigheid zocht ik ze op. Ik kan je vertellen dat mijn Spotify momenteel voornamelijk Riverside afspeelt. Wát een gave muziek!!! Dank je voor de tip :-D

          2. Ahhhhhh!!! Wat super super super leuk! Een Riverside fan erbij, geweldig!

            Riverside is al jaren met afstand mijn favoriete band. Als het even kan ga ik naar hun concerten. Manlief is net zo’n grote fan als ik! We hebben zelfs een keer onze vakantie naar Denemarken zó gepland dat we naar hun concert in Kopenhagen konden gaan. Ja ja, we lijken we groupies (maar zijn het niet hoor).
            Als je van concertbezoek houdt, moet je zeker een keer naar ze toe gaan. Live is het nog zoveel mooier …
            P.S. Zanger/bassist Mariusz Duda doet er nog een project bij genaamd Lunatic Soul. Wat meer ambient maar ook wondermooi. Zoek maar eens op …

    1. Fijn dat het gesmaakt heeft!
      Omdat deze blog de focus heeft op koolhydraatarme voeding, is ervoor gekozen om alleen de koolhydraten voor de recepten te berekenen. Er zijn diverse apps/sites in omloop waar je voedingswaarden zelf kunt berekenen, bijvoorbeeld LifeSum, FatSecret of MyFitnessPal.
      Groetjes, Con

  11. Kay-Cee

    Ben aan het experimenteren met keto recepten.
    Vandaag het amandelbroodje gemaakt voor bij een portie roerei, met een plakje ham erop.
    Lekkere combinatie, alleen is de smaak even wennen.

    1. De meeste koolhydraatarme vervangers van “het echte werk” smaken toch net even wat anders. Zo is dat ook met dit broodje: amandelmeel smaakt nu eenmaal net even anders. Maar het was wel lekker, begrijp ik. Ik ben zelf de smaak al wat langer gewend, en vind dit een heerlijk koolhydraatarm alternatief voor brood.
      Groetjes, Con

    1. Hoi! Ik denk niet dat het mogelijk is om op deze manier stokbrood te maken. Het deeg is redelijk vloeibaar, daarom heb je een bakvorm nodig.
      Alternatief is om gewoon een aantal van deze broodjes te maken, ze doormidden te snijden, en dan als een soort voorgesneden broodje te serveren.
      Groetjes, Con

    1. Hi Janny,
      heerlijk zeg, een strandwandeling. En fijn dat het broodje gesmaakt heeft. Maarre … je maakt me wel erg nieuwsgierig hoor, naar die lemon curd. Dat klinkt wel erg lekker! Ik zou het leuk vinden als je het recept wilt delen (kun je ook naar me mailen als je dat liever wilt).
      Groetjes, en nog een fijne avond,
      Con

      1. Aquafaba wordt zover ik weet meestal als eiwitvervanger gebruikt.
        In aquafaba zitten zogeheten saponinen. Als je die verhit, zakt het schuim wat je normaal krijgt in omdat saponinen door hitte niet stollen. Om te voorkomen dat dat gebeurt, zou je suiker en/of zetmeel aan het baksel toe moeten voegen. Daarom kun je wel heel goed merengue maken van aquafaba (want suiker).
        Als je dit broodje vegan wilt maken (wat ik vermoed), dan kun je het ei beter vervangen door een zogenaamd “flax egg”, dat is 1 eetlepel lijnzaad vermengd met 3 eetlepels water. Eventjes laten staan tot het een plakkerig papje wordt.
        Elders op mijn site geef ik meer alternatieven om eieren te vervangen, namelijk bij het recept voor een koolhydraatarm brood. Misschien heb je daar iets aan. Succes met experimenteren!

  12. Gerard

    Beste Con,

    Vandaag je recept van het broodje gemaakt,
    Prima gelukt, ik moet echter wel wennen aan de “metaal” smaak.
    Die komt volgens mij van het ei of het meel.
    Het is wel een goed alternatief voor gewoon brood, zeker met overheersend beleg.
    Gr Gerard

    1. Hi Gerard,
      Grappig dat je het broodje een metaal smaak vindt hebben, dat heb ik niet zo geproefd. Maar voor iedereen is dat anders natuurlijk. Ik ben blij dat het in ieder geval een goed alternatief voor je is voor het echte werk.
      Groetjes terug!
      Con

      1. Anne

        Metaal- of een wat bittere smaak komt van (te veel) bakpoeder.
        Mijn eerste is in ieder geval goed gelukt, mooi gerezen en luchtig. Inderdaad een wat andere smaak en textuur dan gewoon brood, maar volgens mij heel lekker met een eitje en wat ham erop!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *