Wentelteefjes van oma
Oma maakte met afstand de lekkerste wentelteefjes. Oud brood gedoopt in losgeklopt ei met melk en kaneel. Dan bakte oma ze in de koekenpan en serveerde ze met een flinke klont roomboter en véél suiker. Ik kon niet stoppen met eten hoor, zo lekker vond ik de wentelteefjes van oma. Maar waarom eten ze eigenlijk zo, wentelteefjes?
Oorsprong wentelteefje
Als je er even over nadenkt, is het een raar woord: wentelteefje. Het is zoals vaak ook niet echt duidelijk waar dit woord vandaan komt. Al in 1623 werd er over “wentel-teven” geschreven. Of een teefje nu een oudhollandse bakvorm is, of dat het woord is afgeleid van “wentel-het-even”, daar zijn de geleerden het niet over eens.
De term wentelteefje is in ieder geval typisch Hollands, het gerecht wordt in meerdere landen graag gegeten. In België en Frankrijk heet het pain perdu (verloren brood). In Duitsland heten ze Arme Ritter (arme ridders). En in de Engelstalige landen noemt men het French toast. Het originele recept voor French toast zou al in een Latijns kookschrift staan dat uit de 1e eeuw na Chr. stamt.
Op zoek naar een recept voor koolhydraatarme wentelteefjes op het wereld wijde web vond ik over het algemeen recepten die uitgaan van kant en klaar (vaak gekocht) koolhydraatarm brood. Het leek mij daarom een goed idee om een recept te maken waarbij je ook het “brood” zelf maakt. Zo weet je precies wat erin zit.
Voor het brood heb ik een klassieker in de koolhydraatarme keuken gebruikt: amandelmeel. Maak het jezelf makkelijk en bak de broodjes een dag van tevoren, je kunt ze in de koelkast bewaren. Zo kun je de volgende ochtend direct deze keto wentelteefjes klaarmaken. Ik serveer ze natuurlijk met erythritol in plaats van suiker, en doe er net als oma een flinke klont roomboter op. Die dan zo lekker smelt, mmmm.
Kies je eigen topping
Deze keto wentelteefjes vormen een perfect weekend ontbijt, maar zijn ook heerlijk als Valentijn traktatie voor je lief, of als voedzame snack voor jezelf tussendoor, gewoon omdat het kan. Met nog geen 2 koolhydraten per portie kun je met een gerust hart genieten!
Serveer eventueel wat koolhydraatarm rood fruit bij de wentelteefjes. Vooral aardbeien als het seizoen is, die combinatie is super lekker. Maar je kunt ook in plaats van erythritol een koolhydraatarme siroop nemen, die je over je keto wentelteefjes schenkt nadat je er nog wat gehakte noten over hebt gestrooid. Mogelijkheden genoeg!
Keto wentelteefjes
Dit heb je nodig
- 45 gr amandelmeel
- 1 el psylliumvezels
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- snufje zout
- 15 gr kokosolie
- 2 eieren
- scheutje kokosmelk
- 0,25 tl gemalen vanille
- 1/2 tl kaneel
- snufje nootmuskaat
- erytrhitol naar smaak
- topping naar wens ik nam een klont boter, en een paar blauwe bessen en frambozen
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smelt de kokosolie.
- Meng amandelmeel, psylliumvezels, bakpoeder en een snuf zout in een kommetje door elkaar. Klop in een andere kom 1 ei los. Voeg de gesmolten kokosolie en het meelmengsel toe, en roer tot een deeg (ik doe dat gewoon met een vork).
- Schep het deeg in je met bakpapier beklede bakvorm (mijne meet ongeveer 24×16 cm) en strijk het met een natte spatel uit tot brood-formaat. Bak het “brood” in 25 minuten in de oven gaar. Laat afkoelen, en snijd in twee stukken. Dit zijn je sneetjes brood.
- Kluts het andere ei met een scheutje kokosmelk, vanille, kaneel en nootmuskaat los in een diep bord. Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Haal de plakken brood door het mengsel, en bak de wentelteefjes aan beide zijden ongeveer een minuut op middelhoog vuur.
- Doe de keto wentelteefjes op een bord en bestrooi met wat erythritol, en eventueel andere topping naar wens.
Tips
- De topping die ik heb gebruikt is niet meegeteld in het totaal aantal koolhydraten.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Alweer een goede alternatief voor brood, ook zonder te wentelen, dankjewel Con!
Graag gedaan :-)
Doe je de psylliumvezels ook bij het amandelmeelmengsel? Kan ze niet in beschrijving terugvinden. Zo’n goed plan om ze te maken voor Valentijnsdag ;-)
Oeps, vergeten! Die gaan gewoon met het amandelmeel mee. Ik heb het aangepast, dank je wel. En eet ze morgen :-)
Welke maat bakvorm gebruik je hiervoor Con?
Mijn bakvorm meet ongeveer 24×16 cm. Maar het deeg blijft stevig, je kunt het goed vormen zonder dat het uitloopt. Dus als je een grotere bakvorm hebt, is dat geen probleem. Gewoon op wat kleiner formaat het deeg dan uitstrijken.