Ik trap het nieuwe jaar af met een super makkelijk recept voor keto pistache fat bombs met cacao nibs. Een ideaal tussendoortje voor de lekkere zoete trek, als je liever niet te veel koolhydraten wilt eten.
Keto snack
Fat bombs zijn komen overwaaien uit Amerika, waar ze een geliefde zoete snack zijn onder de ketariërs. Keta-Wie? Dat zijn die mensen die zeer weinig koolhydraten eten, en hun energie uit (gezonde) vetten halen. Ze volgen het zogeheten ketogene dieet (kort: keto), een manier van eten waarbij je zeer weinig koolhydraten en veel vetten eet. Je kunt hier meer lezen over keto.
Zelf las ik met tussenpozen regelmatig zo’n keto periode in. Zo ook nu, in het begin van het nieuwe jaar. Dat doe ik niet op eigen houtje hoor. Ik volg daarvoor de zogeheten keto month challenge van de Amerikaan Mark Sisson. Het fijne van die keto challenge vind ik dat het niet alleen om gezond ketogeen eten gaat. Mark betrekt er ook zaken als lichaamsbeweging, slaap, en mentaal welzijn bij.
My strongest year yet
Afgelopen jaar heb ik ook al eens meegedaan aan een soortgelijke challenge van Mark, die heette strongest year yet. Dank zij die challenge is mijn zeer gezonde wandel-verslaving ontstaan (ik post hier regelmatig over op Instagram), sport ik meerdere keren per week, eet ik meestal (maar heus niet altijd) gezond en keto / koolhydraatarm, en heb ik me nooit eerder zo goed gevoeld. Alle reden dus om dit jaar weer mee te doen!
Fat bomb of bonbon?
Omdat een keto-eter ook maar een mens is, heeft hij/zij best wel eens trek in een lekker tussendoortje. En omdat het eten van voldoende goede vetten voor keto belangrijk is (want je weet het hè, van vet word je niet vet), heb ik een voorraadje keto pistache fat bombs gemaakt. De goede vetten komen van de cacaoboter, kokosolie en noten. De cacao nibs geven extra smaak en letterlijk kraak. Fat bombs zijn eigenlijk gewoon bonbons maar dan zonder de koolhydraten! En één zo’n fat bomb bonbon telt amper een halve koolhydraat. Dat is dus te verwaarlozen.
En ze zijn lekker ook nog! Nu hoop ik alleen maar dat deze pistache fat bombs het einde van de week gaan halen …
Keto pistache fat bombs met cacao nibs
Dit heb je nodig
- 50 gr cacaoboter
- 20 gr kokosolie
- 10 gr amandelpasta
- 1 tl poeder erythritol
- snuf zout
- 2 el gehakte pistache noten
- 1 el cacao nibs
Zo maak je het
- Smelt de cacaboter, kokosolie en amandelpasta au bain Marie (in de magnetron kan ook).
- Meng de poeder ery met een snuf zout erdoor, roer goed door, en verdeel het mengsel over siliconen bonbon-vormpjes (ik haal er 12 uit). Strooi de pistache noten en cacaonibs erover en druk licht aan.
- Laat de pistache fat bombs in de koelkast minimaal 1 uur opstijven.
- Eet de fat bombs rechtstreeks uit de koelkast.
Tips
- Vervang de pistache noten door gehakte pecannoten.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Wat zien deze er mooi en lekker uit zeg. Ga ze komende week tussen verbouwing en verhuizing door toch maar even maken. Er komen veel ‘verdien-momentjes aan dus ik kan de zoetigheden maar beter voor zijn. Uitslag volgt…..
Leuk! Succes met al het klussen, en beloon jezelf maar extra met dit lekkers!