Deze keto lupinebroodjes worden gemaakt van lupinemeel en amandelmeel. Ze zijn glutenvrij en ei-vrij. Het is de perfecte lunch na een lekkere lange ochtendwandeling.
Wandelen
Begin van dit jaar heb ik me voorgenomen om elke dag een wandeling te maken. En dat is bijna elke dag wel gelukt. Sterker nog, het is inmiddels een soort eerste levensbehoefte geworden. Als ik een dag niet gewandeld heb, dan kriebelt het de volgende dag hoor. Dan móet ik wandelen! Kort of lang, met zon of regen, het maakt niet uit. Als er maar gewandeld kan worden.
Afgelopen weekend was het lekker weer, en heb ik samen met manlief een stevige ochtendwandeling gemaakt. En dat kan prima waar ik woon. Vanuit mijn tuin stap ik zo op een karrenspoor-pad-netwerk, en kan ik heerlijk tussen de velden en akkers wandelen. Ga ik via de voordeur weg, dan loop ik gewoon door de mooie straten van mijn dorp, waar je tussen de huizen door hier en daar nog steeds weilandjes met paarden of koeien vindt.
Als je wilt zien in welke omgeving ik wandel, kom dan eens langs op Instagram. Daar post ik regelmatig (vooral in mijn stories) foto’s van het landschap en ander moois wat ik onderweg tegenkom.
Glutenvrij en zonder ei
Na zo’n wandeling is het fijn als ik niet lang in de keuken hoef te staan om lunch te maken. En hey, ook als je koolhydraatarm eet heb je wel eens zin in brood. Toch?
Dit weekend heb ik deze keto lupinebroodjes gebakken. Voor die broodjes wordt geen ei gebruikt, en dat is best bijzonder want in bijna alle koolhydraatarme broodrecepten die ik ken, zit ei. In dit recept fungeert het chiazaad als een ei-vervanger (lees hier trouwens meer over ei-vervangers).
Lupinemeel
Ik heb recent voor het eerst met lupinemeel gebakken, en dat was goed bevallen. Het resultaat daarvan zie je hier. Ik had nog meel over daarvan, en ben daarmee aan het experimenteren geslagen. Na twee mislukte rondes (nou ja, je leert er altijd van dus zo groot was de mislukking ook weer niet) was het de derde keer raak. Heerlijke maanzaadbroodjes, die zo weinig koolhydraten bevatten dat ze ook geschikt zijn voor diegenen die ketogeen eten. Of voor hen die gewoon op zoek zijn naar een lekker glutenvrij broodje zonder ei.
Het maken van deze lupinebroodjes, dat is dan weer wel een eitje. Gewoon de meelsoorten bij elkaar mikken, prikwater erbij, roeren, even wachten, broodjes vormen, en hup de oven in!
Keto lupinebroodjes (zonder ei)
Dit heb je nodig
- 85 gr lupinemeel
- 50 gr amandelmeel
- 15 gr gemalen lijnzaad
- 15 gr chiazaad
- 25 gr psylliumvezels
- 10 gr wijnsteenbakpoeder
- 1 tl zout
- 2 tl maanzaad
- 250 ml mineraalwater met prik
Zo maak je het
- Meng de droge ingrediënten (dus alles behalve het water) in een beslagkom goed door elkaar. Voeg dan het mineraalwater toe en meng nogmaals goed. Laat het deeg 20 minuten rusten.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
- Vorm zes broodjes van het deeg, en snijd ze kruislings in (dit helpt bij het rijzen van de broodjes). Bestrooi de broodjes met maanzaad, en bak ze 20-25 minuten in de oven.
- Laat de lupinebroodjes volledig afkoelen voordat je ze snijdt.
Tips
- Sesamzaadjes, zonnebloempitten of pompoenpitten kunnen natuurlijk ook …
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Ik heb deze1 x gebakken wel lekker van smaak,maar niet gerezen
Deze x toch 2 eitjes erbij en luchtig geklopt en totaal 250 ml vocht
Mineraalwater en 2 ei medium..dat bij elkaar geroerd..
Koolhydraatarme broodjes rijzen meestal niet erg. Maar ik begrijp dat het door de toevoeging van de eieren beter gerezen is?
Groetjes, Con