Er wordt deze Kerst in Duitsland veel thuis gegeten nu de restaurants vanwege de pandemie tijdens de feestdagen definitief gesloten zijn. Gelukkig is er inspiratie genoeg op het wereld wijde web. Op Con-serveert wordt net alle andere jaren een driegangenmenu gepubliceerd. En hoewel Sinterklaas het Hollandse land nog niet verlaten heeft, begin ik met het voorgerecht: kastanjesoep. Deze soep valt in de categorie koolhydraatbeperkt, maar oh jongens wat is-ie lekker!
Kastanjes
Ik ben gek op de licht zoete smaak van kastanjes. Zo jammer dat ze best veel koolhydraten bevatten, en ook niet een geweldige glycemische index hebben. Maar je kent me inmiddels vast wel een beetje: een keertje kan alles! En zeker als het kerst is. Er wordt vooral in Zuid-Frankrijk en Italië veel met kastanjes gekokkereld, je kunt ze zowel zoet als hartig eten. En dan is er natuurlijk kastanjemeel, heerlijke baksels maak je daarmee. Castagnaccio is een bekende Italiaane cake, waarvan hier op de blog een koolhydraatarme versie staat.
Deze kastanjesoep heb ik vorig jaar al eens gemaakt toen we oudejaarsavond gezamenlijk met de buren vieren. Het is namelijk traditie bij ons in de straat om op oudejaarsavond samen te komen om te koken en lekker te eten. Veel gezelliger dan de hele avond voor de televisie hangen en te wachten tot het eindelijk 12 uur is!
Iedere buur neemt een gang voor zijn/haar rekening, dat betekent dus een vijf gangen diner! Ik mocht vorig jaar het voorgerecht maken, en de kastanjesoep waar ik voor koos viel zo goed in de smaak dat ik het recept voor al mijn buurtjes uit moest werken. Ja, in het Duits ja, dat is altijd even zweten hoor :)
Oliebollen?
Mijn Duitse buren waren ook wel geïnteresseerd in het Nederlandse fenomeen “oliebollen” met oudjaar. Gefascineerd door het woord alleen al, zijn ze. Ik moet erg lachen als ze het proberen uit te spreken, het lijkt het meest op “owiebowluh” of zoiets. En dus heb ik vorig jaar een hele berg foute maar oh zo lekkere ouderwetse oliebollen gebakken, en op oudejaarsavond om 12 uur geserveerd met de onvermijdelijke pot poedersuiker. Wat zei ik ook alweer, een keertje kan alles?
Ze hadden er niet veel vertrouwen in, in die oliebollen. Maar toen de eerste genuttigd werd, veranderden mijn buren op slag van mening. Ze gingen schoon op! Het hele afgelopen jaar vraagt mijn buurman met regelmaat of ik dit jaar weer van die “owiebowluh” ga bakken, en waarom ik dan in godsnaam wacht op oudejaar, ha ha. Ik zal ze komende oud & nieuw beslist weer bakken voor mijn buren, en langs de deuren gaan om uit te delen, want samen oudjaar vieren gaat dit jaar vanwege de pandemie helaas niet door. Maar ze zullen er ongetwijfeld niet minder om smaken. En om daar heel zeker van te zijn, snoep ik er waarschijnlijk zelf stiekem ook eentje …
Deels voor te bereiden
Terug naar de soep. Deze kastanjesoep is niet moeilijk te maken, en je kunt ‘m eventueel vooraf al klaarmaken zodat je de soep voor het kerstdiner alleen op hoeft te warmen. De appel-noten topping kun je echter beter maken op het moment dat je de soep wilt gaan serveren, dus terwijl de soep doorwarmt. En dan heb je een heerlijk voorgerecht dat niet al te veel vult, zodat er nog plek is voor al het lekkers dat nog gaat komen!
Kastanjesoep met appel-noten topping
Dit heb je nodig
Voor de soep
- 1 sjalotje
- 1 knoflookteentje
- 2 takjes verse tijm
- 1 tl gemalen koriander
- 2 flinke snuffen chilipoeder
- 1 snufje nootmuskaat
- 1 el balsamico azijn
- 250 ml groentebouillon
- 100 gr kastanjes gegaard
- 100 ml slagroom
- 1 tl tapiocameel optioneel
- kokosolie om te bakken
Voor de topping
- 1 kleine appel
- 25 gr hazelnoten
- 1 tl ahornsiroop optioneel, plus 3 kh
- versgemalen zout en peper
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Pel en snipper het sjalotje en pers de knoflook uit. Ris de tijm van de takjes.
- Verhit een klein beetje kokosolie in een pan. Bak de sjalot en knoflook op halfhoog vuur een beetje aan. Voeg de koriander, chilipoeder en nootmuskaat toe en bak kort mee. Blus af met de balsamico
- Voeg direct de bouillon, tijm en kastanjes toe en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten op laag vuur sudderen.
- Snijd voor de topping de appel in staafjes en hak de hazelnoten grof.
- Verhit een beetje kokosolie in een kleine koekenpan en roerbak de appel met de hazelnoten een paar minuten. Zet het vuur uit, voeg de ahornsiroop toe en breng pittig op smaak met zout en peper.
- Voeg de slagroom nu toe aan de kastanjesoep en pureer het geheel met de staafmixer. Indien gewenst kun je nu de soep licht binden met de tapioca. Die roer je aan in een klein beetje koud water voordat je ze aan de soep toevoegt. Warm de soep nog even goed door, maar laat niet koken!
- Doe de kastanjesoep in een mooie kom en verdeel de appel-noten topping erover.
Tips
- Neem voor een vegan versie geen slagroom maar bijvoorbeeld een plantaardige room, bijvoorbeeld haver- of sojaroom.
- Gebruik eens pecannoten in plaats van hazelnoten.
- Je kunt ook kastanjepuree uit blik gebruiken in plaats van de voorgegaarde kastanjes.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: