En? Heb jij geraden wat ik met de ingrediënten op de foto die ik eerder op Facebook en Instagram heb gepost, heb gemaakt?? Dit dus: koolhydraatarme crackers! En wat voor crackers!!
Keto crackers
Deze crackers zijn niet alleen super koolhydraatarm (zelfs keto), maar vooral errug lekker! En makkelijk te maken ook nog. Het is mijn nieuwe verslaving, ik bak ze zeker drie keer per week omdat ze zo snel opgaan. Je hebt ze al eens op de foto langs zien komen op de blog, vandaag dus eindelijk het recept!
Ik eet ze als begeleider van salades, bij de lunch, of ’s avonds met een plak kaas bij een film of een krimi op televisie. En het mooie is dat je volop kunt variëren met de pitten en/of zaden die je erin doet. Ik gebruik eigenlijk altijd lijnzaad, en doe er vaak nog hennepzaad en sesamzaad door, of zonnebloempitten, of pompoenpitten, of chia, of een combinatie ervan. Ook kun je volop met kruiden variëren: je kunt er bijvoorbeeld Italiaanse kruiden doorheen doen, of chilipoeder en kurkuma.
Lekker knapperig
Een tip om de koolhydraatarme crackers iets knapperiger te maken: laat ze nadat de baktijd verstreken is, nog vijf à tien minuten in de uitgeschakelde oven liggen. Nadeel is dat ze wat makkelijker breken bij het snijden, voordeel is dus dat ze knapperiger worden. Oplossing: noem het gewoon rustieke koolhydraatarme crackers :-)
Krimi’s op televisie
Over krimi’s op televisie gesproken: ik ben een groot liefhebber van krimi’s. En dan kun je in Duitsland je hart ophalen! Er is echt elke avond wel een krimi te bekijken. Vaak ook herhalingen hoor, maar er zijn / worden zoveel krimi’s gemaakt dat je ze echt niet allemaal gezien kunt hebben.
De langstlopende serie is Tatort, vroeger ook op de Nederlandse televisie. De eerste Tatort dateert al uit 1970, en nog steeds is er vrijwel elke week een nieuwe Tatort op TV. Zondagavond = Tatort-avond!
Ook al zijn ze niet allemaal even goed, manlief en ik kijken toch elke week. Onze favorieten: Tatort Münster (Thiel & Boerne), Tatort Kiel (Borowski), en Tatort Köln (Freddy & Max). En natuurlijk de Tatort Bremen, vooral ook leuk omdat dan je eigen stad en omgeving in beeld komt.
Tatort is destijds als opvolger van de krimi Stahlnetz op TV verschenen. De DDR-tegenhanger in die tijd was Polizeiruf 110. Ook die serie loopt nog steeds, hoewel er meerdere weken tussen de nieuwe afleveringen zitten. Andere favoriete krimi’s zijn Mordkommision Istanbul, Alarm für Cobra 11 (niet zozeer vanwege het goede verhaal, maar wel vanwege de actie-scènes) en der Kriminalist.
Moederdag lekkernij voor bij de TV
En bij televisie kijken hoort snacken, toch? Maar wel gezond en koolhydraatarm natuurlijk. En dan is er in het weekend nog wel plek voor een wijntje erbij :-) .
Omdat er voor de aanstaande Moederdag al genoeg zoete chocolade of brunch recepten op internet rondcirkelen, maak ik liever een hartige koolhydraatarme kaassalade, met mijn glutenvrije koolhydraatarme crackers erbij, die overigens ook heel goed bij een Moederdag-brunch passen. Het is een hartige snack met een Mediterraan tintje. Dat komt door de olijven en zongedroogde tomaatjes die erdoor gaan.
Wijntje, kaarsje, krimi erbij: mijn zondagavond, Moederdag of niet, is perfect!
P.S. Trivia – de Tatort herkenningsmuziek heb ik als ringtone op mijn mobiel! Weet jij nog hoe die klinkt?
Keto crackers met kaas tomaten salade
Dit heb je nodig
Voor de Keto crackers
- 1 ei
- 2 el gemalen lijnzaad
- 1 el hennepzaad
- 1 el chiazaad
- 2 tl sesamzaad
- snufje zout
- 1/2 tl kurkuma
- snuf zwarte peper
Voor de kaas tomaten salade
- 150 gr cheddar kaas aan een stuk
- 8 kalamata olijven
- 6 zongedroogde tomaten
- 1 el olijfolie
- 1 tl verse dille
- 2 el pijnboompitjes optioneel
Zo maak je het
Maak eerst de kaas tomaten salade
- Als je pijnboompitjes gebruikt, rooster deze dan in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen.
- Snijd de kaas in kleine blokjes. Halveer de olijven en snijd de tomaatjes in reepjes.
- Meng de kaas met de olijven en tomaatjes, en meng er de olijfolie en kruiden door.
Maak de crackers
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kluts het ei in een kom met een vork los.
- Meng alle overige ingrediënten erdoor. Laat een paar minuten staan (maar niet te lang) zodat het mengsel iets indikt.
- Strijk het mengsel met behulp van een pannenlikker dun uit tot een rechthoekige ‘plak’. Zorg dat de dikte zo gelijkmatig mogelijk is.
- Bak de crackers in de oven in 10-12 minuten gaar. Schakel dan de oven uit en laat de crackers nog 5 à 10 minuten liggen.
- Haal de keto crackers uit de oven en snijd ze direct met een scherp mes in porties. Laat ze op de plank afkoelen voordat je ze luchtdicht in een trommel opbergt. Ze blijven 4-5 dagen goed.
Tips
- Met dit recept bak je 10 niet te grote keto crackers. Van de 7 koolhydraten zijn er 6 voor de kaassalade, en 1 voor de keto crackers.
- Gebruik wit en zwart sesamzaad voor de crackers. Meng er eens pompoenpitten en/of zonnebloempitten doorheen. Of doe een eetlepel geraspte kokos erdoor. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat het totale aan pitten en zaden altijd ongeveer 4-5 eetlepels bedraagt.
- Cheddar (en andere harde kazen) is in principe lactosevrij.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Grappig ik ga door naar de maanzaad Crackertjes en daar staan wel aantallen bij alleen ong: de maat ik ga alvast wat proberen!!
Overigens ik vanmorgen intikken crackers of maanzaad Crackertjes er kwam steeds niet gevonden heb toen maar helemaal in de index gekeken en op verschillende zaden toen gevonden hoor maar duurde even nu meteen weer andere lekkere recepten ontdekt ha ha fijn!!
Hoofdzaak is dat je de cracker recepten gevonden hebt! Ze staan trouwens ook in het menu in de categorie type gerecht/brood-crackers.
Dank je wel voor je snelle reactie tot de volgende keer weer
Con ik zou graag weten hoeveel crackertjes je er ongeveer uithaalt ik wil ze in de Airfryer doen want heb geen oven kan ik anders de helft van het mengsel nog even laten staan dat ik het in twee keer bak??
Ik haal er ongeveer 8 langwerpige uit, heb het ook even in het recept erbij gezet.
Je kunt het deeg wel een kwartiertje laten liggen, maar niet al te veel langer anders loop je het risico dat het te droog wordt omdat het lijnzaad het vocht opneemt. Succes, ik ben benieuwd of het gaat lukken in de airfryer!
Nog handiger is de ketocrackers vóór het bakken al te snijden dan breek je ze daarna in prachtige rechte stukken
Dat is een goeie! Bedankt voor de tip!!