Eten met stokjes. Heb jij die kunst al onder de knie gekregen? Zo niet, dan kun je nu oefenen met het recept van vandaag: een vegane Japanse noedelsalade. Die natuurlijk ook glutenvrij is.
O jee, noedels?
Je hebt het goed gelezen: noedels ja. En die zijn meestal koolhydraatrijk, en bevatten ook nog gluten. Daarom stonden ze bij mij al een aantal jaar niet meer op tafel. En dat terwijl ik vroeger noedels best lekker vond. Nou ja, niet die hele dikke mie dan: een bak bami goreng was vroeger al aan mij niet besteed. Maar van die dunne sliertjes, die je zo lekker op kon slurpen, daar kon ik wel wat mee.
Om toch zo af en toe eens toe te geven aan mijn zin in noedels, heb ik een recept bedacht voor een noedelsalade. Die salade is niet koolhydraatarm nee, maar dit gerecht past wel in een koolhydraatbeperkt dieet. Er zijn veel gerechten die in een koolhydraatbeperkt dieet passen, kijk hier maar eens.
Vanzelfsprekend heb ik glutenvrije rijstnoedels gebruikt, die je gewoon in de meeste grote supermarkten en in toko’s kunt kopen. Deze rijstnoedels zijn ook bekend onder de naam mihoen. Natuurlijk vormt de berg met groente het hoofdbestanddeel van deze vegane noedelsalade. De noedels zelf vormen maar een klein deel van het gerecht, en daarmee blijven de koolhydraten enigszins beperkt.
Umesu
Om de noedelsalade een Aziatische smaak te geven, heb ik een lekkere dressing gemaakt van tahin, een beetje tamari en umesu. Ken je dat?
Umesu is is een Japanse azijn, gemaakt van Japanse pruimen die in zout worden ingelegd. Ze heeft daarom een fruitige, maar ook wat zoute smaak. Je koopt ze het best in de bio-supermarkt. Omdat tamari ook een zoutige smaak heeft, moet je een beetje oppassen met de dosering. Even proeven tijdens het maken dus, en naar smaak aanpassen.
Eet jij met stokjes?
En dan de stokjes. Ik zal eerlijk zijn: het lukt me wel om met stokjes te eten, maar heel handig ben ik er niet in. En het kost me veel meer tijd om mijn bord leeg te krijgen, dus mijn maaltijd is allang koud voordat ik het op heb. Gelukkig is dat met deze salade geen probleem hi hi. Maar oefening baart kunst, dus ik ga het toch weer een keer proberen!
Japanse noedelsalade
Dit heb je nodig
- 50 gr rijstnoedels glutenvrij
- 100 gr edamame bonen
- 1 kleine winterwortel
- 1 rode paprika
- 2 el tahin
- 1 el umesu
- 1 tl tamari
- 1 flinke draai verse peper
- snufje chilipeper
- 1/4 tl gemalen koriander
- 1 bakje tuinkers liefst rode
- 1 el sesamolie
- 1 el sesamzaad
Zo maak je het
- Snijd de paprika in stukjes. Maak de wortel schoon, snijd ze in plakjes, en kook ze in 4-5 minuten beetgaar. Voeg, als je edamamebonen uit de vriezer gebruikt, de bonen de laatste 2 minuten toe. Giet alles af en laat afkoelen.
- Kook de rijstnoedels volgens gebruiksaanwijzing gaar.
- Maak ondertussen een dressing van de tahin, umesu en tamari. Voeg een beetje water toe als de dressing te dik is (wat waarschijnlijk zo zal zijn).
- Giet de rijstnoedels af, spoel ze af met koud water en laat heel goed uitlekken.
- Meng de noedels met de groenten en verdeel over twee kommen. Schenk de tahinidressing erover.
- Garneer de noedelsalade met de tuinkers en strooi de sesam over de salade. Sprenkel tot slot nog wat sesamolie over de noedelsalade.
Tips
- Kun je geen umesu krijgen? Gebruik dan gewoon een scheutje rijstazijn.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: