Jackfruit goulash

Jackfruit goulash

Jackfruit goulash, koolhydraatarm en vegan recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Herfst vraagt om comfort food, en dus worden er weer volop stoofpotjes gemaakt. Ik heb een vegan variant op de klassieke goulash gemaakt, die natuurlijk ook koolhydraatarm is. Moet een originele goulash lang stoven, deze jackfruit goulash staat binnen een half uur op tafel.

Waar komt goulash vandaan?

Goulash komt uit Hongarije. Daar het het gulyásWist je dat het eigenlijk een soep is? De stoofschotel die wij goulash noemen, heet in Hongarije pörkölt.

Jackfruit goulash, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Gulyás werd in de middeleeuwen door de herders gemaakt en gegeten. Het woord betekent dan ook eigenlijk (koe)herder (of cowboy). De stoofpot die zij maakten kreeg dus hun naam. Er werd uitsluitend rundvlees voor gebruikt, en er werden alleen uien toegevoegd. Vroeger was vlees schaars, dus alle delen van het dier gingen in de pot. En dat vlees moest lang stoven.

Wat vandaag de dag niet meer ontbreekt in een goede goulash is paprikapoeder, knoflook en karwijzaad (dat heet ook wel kummel). Tegenwoordig zit er ook altijd tomaat in de goulash, van oorsprong was dat helemaal niet zo.

Jackfruit goulash, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Goulash varianten

Veel landen hebben hun eigen versies van goulash bedacht: in Oostenrijk eet je Fiakergulasch (zonder tomaten, met worst, gebakken ei en augurk), in Ethiopië maak je asa gulaš (visgoulash), en de Nederlandse goulash is zoals gezegd eigenlijk een Hongaarse pörkölt (rundvleesstoofschotel).
Duitsland kent meerdere goulash varianten afhankelijk van het soort vlees dat gekozen worden. Hier eet je niet alleen Rindergulasch of Schweinegulasch (rund of varken), maar ook de hertengoulash (Hirschgulasch) is populair. In het noorden eet men die met aardappelen, in het zuiden vaak met Knödel (gekookte deegballetjes). Wat je ook veel in restaurants tegenkomt, is de Szegediner Gulasch, die niet met aardappelen maar met zuurkool en zure room geserveerd wordt. Uhm, zuurkool zeg je?? Nee, dan bedank ik …

Jackfruit goulash, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vegan goulash

Als zo veel landen variaties op de Hongaarse goulash hebben bedacht, dan kan er nog wel eentje bij. En wel een koolhydraatarme en vegan goulash! Want ik gebruik geen vlees, maar jackfruit (wat dat precies is, kun je in deze blog lezen). Een voordeel is ook dat deze jackfruit goulash helemaal niet zo lang hoeft te stoven.

Jackfruit moet je altijd marineren voordat je ze gaat verwerken, en voor deze goulash koos ik natuurlijk voor paprikapoeder, een snuf chilipoeder, gemalen karwijzaad en peper en zout. En ik hou van een beetje extra pit in mijn eten, daarom heb ik aan mijn jackfruit goulash roze peperkorrels toegevoegd. Die hoef je niet te malen maar kun je zo door het gerecht roeren. Ze geven een licht pittige bite mee aan deze goulash. Lekker!

Jackfruit goulash, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vegan jackfruit goulash

Con
Een vegan en koolhydraatarme variant op de Hongaarse goulash, en deze jackfruit goulash is ook nog eens binnen een half uur klaar. Ze smaakt heerlijk met knolselderijpuree.
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Balkan
Porties 2 personen
Koolhydraten 12 kh

Dit heb je nodig
  

  • 200 gr jackfruit
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl gemalen karwijzaad
  • snufje gemalen chilipoeder
  • versgemalen zout en peper
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 takje verse tijm
  • 1 el roze peperbessen zie tips
  • 200 ml bouillon vegan
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Haal de jackfruit uit de verpakking (giet eventueel af) en meng de stukjes met de olijfolie, paprikapoeder, gemalen karwijzaad, chilipoeder en flink versgemalen zout en peper. Laat 10 minuten marineren.
  • Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook, en snijd de paprika in stukjes. Ris de tijm van het takje en hak ze fijn.
  • Verhit wat kokosolie in een hapjespan. Voeg de jackfruit stukjes toe en roerbak ze ongeveer 5 minuten. Voeg dan de ui en paprika toe en roerbak weer 5 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree, tijm, roze peperkorrels en bouillon toe en roer het geheel goed door. Laat de jackfruit goulash op laag vuur 20 minuten stoven.

Tips

  • Serveer deze jackfruit goulash met knolselderijpuree (met peper en zout en een scheutje olijfolie) om de koolhydraten lekker laag te houden.
  • Heb je geen karwijzaad in huis? Je kunt het vervangen door komijn (gebruik dan 1 tl in plaats van een halve).
  • LET OP: heb je een notenallergie of notenintolerantie, gebruik dan geen roze peperbessen. Deze zijn familie van de cashewnoot en kunnen een reactie uitlokken.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...

6 reacties

    1. Con

      Hoi, goede vraag.
      Ik zal eerlijk zijn: ik weet het antwoord niet, want ik heb zelf geen slowcooker en dus geen enkele ervaring. Ik lees op internet dat jackfruit door anderen gewoon in de slowcooker gemaakt wordt, dus ik schat in dat het kan.
      Mocht je het proberen, dan stel ik het zeer op prijs als je laat weten of het gelukt is (of niet). Fijn voor anderen die een slowcooker hebben.
      Groetjes, Con

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *