Jackfruit au vin

Jackfruit au vin

Jackfruit au vin, koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Een koolhydraatarme en vegan variant op een Franse klassieker: jackfruit au vin. Wie kent de coq au vin eigelijk niet? Ik heb in plaats van kip gekozen voor jackfruit, en nog wat meer aanpassingen gemaakt, zodat dit gerecht geschikt is voor de veganisten onder ons.

Wat is coq au vin?

Coq au vin laat zich vertalen als “haan met wijn”. Het is een Frans gerecht dat al in de tijden van Ceasar gemaakt zou zijn, maar het eerste geschreven recept zou pas in de 20e eeuw zijn opgedoken. Omdat er vaak een Bourgondische wijn wordt gebruikt, wordt dit gerecht aan die streek toegeschreven.

Jackfruit au vin, koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Jackfruit in andere talen

Het leek mij een goed idee om een vegan variant te maken. Jackfruit au vin dus! Klinkt een beetje gek in de oren, Engels met Frans gemixt. Eigenlijk zou het jacquier au vin moeten heten, want zo heet de jackfruit op z’n Frans. Ik houd het voor de herkenbaarheid maar gewoon op jackfruit. Wist je trouwens dat nangka de Nederlandse naam voor jackfruit is? Ik ook niet. Maar je leert weer eens wat als je recherche voor je blog doet!

Jackfruit au vin, koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Recept aanpassingen

Om mijn jackfruit au vin helemaal vegan te maken, heb ik meer aanpassingen gemaakt dan alleen de kip te vervangen door jackfruit. Je vindt geen spekjes in mijn recept. Ik ben persoonlijk niet zo’n voorstander van het nep-vlees in de supermarkt, dus voor de rooksmaak heb ik voor gerookt zout gekozen.
Verder wordt een klassieke coq au vin gebonden met beurre manié: boter met meel. Boter is voor de veganist een nogo, meel is op mijn hele blog een nogo vanwege de gluten. Ik bind mijn jackfruit au vin met tapiocameel. Dat maakt dit gerecht dus glutenvrij en geschikt voor paleo.

Jackfruit au vin, koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Het fijne van deze jackfruit au vin is naar mijn mening dat ie de dag nadat je ‘m gemaakt hebt nog veel lekkerder is. Ideaal dus voor de aanstaande feestdagen. Je maakt ‘m heel fijn een dag van tevoren klaar, dat scheelt een hoop kookstress. Ik geef er knolselderijpuree bij, en simpele gekookte broccoli.

(ook lekker met jackfruit: jackfruit pilav)

Jackfruit au vin, koolhydraatarm en vegan recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Koolhydraatarme vegan coq au vin van jackfruit

Con
Met een aantal aanpassingen aan het klassieke coq au vin recept is het me gelukt om een geheel vegan versie te maken. Probeer nu zelf hoe lekker deze koolhydraatarme jackfruit au vin is!
Bereidingstijd 1 uur
wachttijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 2 personen
Koolhydraten 6 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1 blik jackfruit 240 gr uitgelekt gewicht
  • 3 el avocadoolie
  • 1 el kokos amino's of tamari
  • 2 tl Provençaalse kruiden
  • 1/4 tl versgemalen peper
  • 150 gr champignons
  • 1 winterwortel ong. 100 gr
  • 1 knoflookteentje
  • 75 gr pareluitjes of goed afgespoelde zilveruitjes
  • 100 ml rode wijn
  • 100 ml groentebouillon
  • 1 tl gerookt zout
  • 2 tl tapiocameel
  • scheutje goede olijfolie

Zo maak je het
 

  • Laat het jackfruit goed uitlekken in een zeef. Meng het dan in een kom met de avocadoolie, kokos amino's, Provençaalse kruiden en peper. Laat minstens 15 minuten marineren.
  • Maak ondertussen de champignons, wortel en knoflook schoon. Snijd de champignons en wortel in plakjes, snipper de knoflook fijn.
  • Verhit een braadpan op het fornuis en doe de jackfruit met de marinade in de pan. Roerbak minstens 5 minuten. Voeg dan de champignons, wortel en knoflook toe en roerbak nog eens 5 minuten.
  • Blus de inhoud van de pan af met de rode wijn, laat kort koken. Voeg dan de bouillon toe, zet het vuur laag en laat de jackfruit au vin 30 minuten sudderen.
  • Meng het tapiocameel met een klein scheutje water. Breng de inhoud van de pan weer aan de kook en voeg de tapioca al roerende toe. De saus bindt nu. Breng op smaak met het gerookte zout.
  • Sprenkel bij het opdienen een beetje goede olijfolie over de jackfruit au vin, en serveer er knolselderijpuree en gekookte broccoli bij.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *