Italiaanse “bolognese” soep

Italiaanse “bolognese” soep

Vegan Italiaanse "bolognese" soep recept - koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

De Italiaanse pasta bolognese is wereldberoemd, maar wist je dat die eigenlijk niet Italiaans is? En dat je er ook soep van kunt maken? Nog gekker: een vegan bolognese soep zelfs! Comfort food puur.

Januari

In de meestal sombere januari maand is niks fijner dan lunchen met een lekkere maaltijdsoep. Met al die regen van de laatste weken word ik er niet vrolijker op, moet ik eerlijk zeggen. Ik ga elke dag wandelen, maar kom vaker kletsnat dan droog thuis. Snel wat droogs aantrekken, en een lekkere goed gevulde soep opwarmen. Daar word ik weer vrolijk van.

Vegan Italiaanse bolognese soep recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Ragù alla Bolognese

Ik maakte deze week een vegan bolognese soep, geïnspireerd door de wereldberoemde bolognesesaus. Maar de bolognesesaus zoals wij die tegenwoordig kennen, heeft volgens de Italianen niets maar dan ook helemaal niets met de Italiaanse keuken te maken. Deze saus is waarschijnlijk ontstaan uit de klassieke ragù alla Bolognese zoals de Italianen het noemen, een ragout die oorspronkelijk uit de hoofdstad van de Italiaanse streek Emilia-Romagna, Bologna komt. Het stamt al uit de tijd van de renaissance. Kenmerkend is dat zo’n originele bolognese lang pruttelt, en zo zijn uitgesproken smaak krijgt. Verder is kaas, zoals die vaak over een pasta bolognese gestrooid wordt, uit den boze. Men eet er nooit spaghetti bij, altijd tagliatelle. En het is pasta met saus, geen saus met pasta.

Er bestaat daadwerkelijk maar één origineel bolognese recept, dat ingeschreven is bij de Accademia Italiana alla Cucina.

Ik ga vast op mijn vingers getikt worden door de Italiaanse fijnproever voor mijn bolognese soep, die dus niet heel veel met de klassieke ragú bolognese te maken heeft, en al helemaal geen vlees bevat. Maar ja, het beestje moet een naampje hebben, dus ik kies toch voor bolognese soep. Mi dispiace

Bolognese soep

Ik heb al eens een vegan bolognese saus gemaakt voor de blog, en gebruikte daar tempeh voor. Als je dat verkruimelt en samen met wat specerijen roerbakt, dan lijkt het wel wat op gehakt. Ik heb dezelfde truc voor deze bolognese soep toegepast. Verder zitten er net als in een klassieke bolognese ui, paprika, wortel en bleekselderij in, maar gebruik ik geen melk maar plantaardige room in de bolognese soep. Of het nu authentiek Italiaans is of niet, dat maakt me niet uit. Het resultaat is gewoon een lekkere goed vullende maaltijdsoep, die bij mij, zeker na een koude of natte wandeling, vaker op tafel gaat komen!

Vegan Italiaanse "bolognese" soep recept - koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Vegan Italiaanse "bolognese" soep

Con
Of deze vegan bolognese soep nu Italiaans is of niet, dat maakt me niet uit. Het is gewoon een lekkere goed vullende maaltijdsoep, die bij mij zeker vaker op tafel gaat komen.
Gang Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 personen
Koolhydraten 24 kh

Dit heb je nodig
  

  • 200 gr tempeh
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • scheutje tamari
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 groene paprika
  • 1 winterwortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 400 ml groentebouillon
  • 400 ml gepelde tomaten
  • 2 el tomatenpuree
  • 100 ml plantaardige room
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • snufje gemalen chilivlokken
  • versgemalen zout en peper
  • 10 kerstomaatjes
  • 10 groene olijven
  • 1 el verse basilicum of peterselie, fijngesneden
  • 2 el edelgist optioneel
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Verbrokkel de tempeh. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de paprika's in blokjes, en de winterwortel in halve plakjes. Snijd de bleekselderij in boogjes. Halveer de kerstomaatjes en de olijven.
  • Verhit wat kokosolie in een pan en roerbak de tempeh in ongeveer vijf minuten bruin. Bestrooi met het gerookte paprika poeder, voeg een scheutje tamari toe, en roerbak op laag vuur nog 2 minuten. Neem het tempeh "gehakt" uit de pan.
  • Roerbak in dezelfde pan ui, knoflook, paprika, wortel en bleekselderij een paar minuten (voeg eventueel wat kokosolie toe als dat nodig is).
  • Schenk de bouillon bij de groente en voeg de gepelde tomaten en tomatenpuree toe. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg de plantaardige room, de Italiaanse kruiden en de gemalen chilivlokken aan de soep toe en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer het tempeh "gehakt" door de soep en warm nog even door.
  • Doe de bolognese soep in twee kommen of borden en verdeel de kerstomaatjes en olijven erover. Bestrooi indien gewenst met wat edelgist en met de basilicum of peterselie.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *