Gek op pizza
In Nederland weet men wel raad met pizza. Sinds de corona pandemie is de pizza de ultieme favoriet in Nederland als het om bezorgmaaltijden gaat. Ook in Duitsland is men gek op pizza, er worden net als in Nederland gemiddeld 10 pizza’s per persoon per jaar naar binnen gewerkt. Maar er is een ander Europees land dat met stip de meeste pizza’s per inwoner per jaar verorbert. En nee, dat is niet Italië … in Noorwegen eet men zo’n 5 kilogram pizza per persoon. Dat zijn dus, uitgaande van een gemiddeld gewicht van 300 gram per pizza, bijna 17 pizza’s per persoon per jaar. Hallo koolhydraten!
Pizza, wat mag nou?
In Italië bestaan er een aantal ongeschreven regels over wat wel en niet kan als het om pizza gaat. In en om Napels, de bakermat van de pizza, is men het strengst. Daar zul je bijvoorbeeld de in Nederland geliefde pizza Hawaï niet vinden. Stel je voor, ananas op een pizza! Nee, de Napolitaan vindt dat er eigenlijk maar twee soorten pizza’s bestaan: de Margherita (tomatensaus, mozzarella en basilicum) en de Marinara (tomatensaus, knoflook en oregano). Het beroemde restaurant L’Antica Pizzeria da Michele heeft dus ook alleen deze twee pizza’s op de kaart staan.
In Napels is de pizza zijn leven ooit begonnen als streetfood: je eet ‘m niet met mes en vork, maar vouwt ‘m dubbel en eet ‘m uit de hand.
Recalcitrant
Mijn Indiase pizza paneer is voor de echte Italiaan dus een absolute no-go. Nou weet ik niet hoe het met jou is, maar ik word best wel opstandig als het om dit soort dingen gaat, en dan wil ik dus juist een niet-Italiaanse pizza maken. En deze Indiase variant is een blijvertje, want wow die is echt heel lekker!
Voor de paneer kaas, een typisch Indiase kaassoort, heb ik mijn toevlucht genomen tot halloumi kaas. Paneer is nu eenmaal niet overal zo maar te krijgen. De halloumi bak ik van te voren met lekkere Indiase kruiden, alvorens ze op de pizza belanden.
Kies je eigen pizzabodem
Het recept voor deze pizza paneer gaat uit van een vooraf gemaakt pizzabodem. Je kunt dus zelf kiezen hoe koolhydraatarm je jouw Indiase pizza wilt maken. De koolhydraten die in dit recept worden vermeld, betreffen de topping van de pizza. Je moet het aantal koolhydraten van je bodem er dus nog bij optellen.
Weet je niet welke pizzabodem je zult maken? Kies bijvoorbeeld een panpizza, een bloemkoolpizza, of een haverpizza. Het maakt voor de smaakt niet veel uit welke je kiest, want de topping zorgt hier voor de smaakexplosie.
Koolhydraatarme Indiase pizza paneer
Dit heb je nodig
- koolhydraatarme pizzabodem naar keuze ik nam mijn haverpizzabodem (recept zie tips), en verving de Italiaanse kruiden door vadouvan
- 200 gr halloumi
- 1 tl garam masala
- 1 kleine rode ui
- 1/2 gele paprika
- 2 handjes verse spinazie
- 6 kerstomaatjes
- kokosolie om te bakken
- 50 gr tomatenpuree
- 30 gr roomkaas
- 1/2 tl vadouvan
- 1 tl kurkuma
- versgemalen zout en peper
- 1 tl nigellazaad
- 1 tl sesamzaad
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de halloumi in blokjes. Pel de ui, halveer deze en snijd in halve ringen. Maak de paprika schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes. Was de spinazie. Halveer de kerstomaatjes.
- Meng de tomatenpuree met de roomkaas, vadouvan, kurkuma en zout en peper.
- Verhit een beetje kokosolie in een koekenpan en roerbak de halloumiblokjes tot ze goudbruin kleuren. Voeg dan de garam masala toe en roerbak kort, hooguit een minuut.
- Neem de halloumi uit de pan en roerbak de ui en paprika in het achtergebleven vet. Voeg op het laatst de spinazie toe en laat kort slinken.
- Bestrijk je beide pizzabodems met het tomatenpuree-mengsel. Verdeel dan de gebakken groente en halloumiblokjes over de pizza’s. Doe de pizza’s 10 minuten in de oven.
- Bestrooi de Indiase pizza’s voor het serveren met nigella zaadjes en sesamzaadjes.
Tips
- Het recept voor de koolhydraatarme haver pizzabodem vind je hier.
- Het aantal vermelde koolhydraten is zonder de pizzabodem.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: