Erwtensoep is niet alleen lekker in de winter. Je kunt ook een heerlijke zomerse koude variant maken, een perfecte lunch voor een warme zomerdag.
Dag Berlijn!
Sinds 2012 woon ik in Duitsland, en ik voel me er helemaal thuis. Deze maand verkas ik van Berlijn weer terug naar Bremen.
Jammer, want Berlijn is een super leuke stad.
Fijn, want dan zit ik weer wat dichter bij Nederland en mijn vrienden en familie daar.
Want natuurlijk mis ik dingen uit Nederland, vooral de spontaniteit waarmee je met mensen een praatje kunt maken. Duitsers zijn, zeker in het noorden, wat gereserveerder. Maar als je ze wat beter leert kennen, dan blijken ze best grappig te zijn.
De bekendste bezienswaardigheden van Berlijn en Bremen.
Duitse humor
In 2011 is er een onderzoek naar humor geweest, want ja, je kunt echt alles onderzoeken toch? Dertigduizend mensen uit vijftien landen werd gevraagd welk land het slechtste gevoel voor humor heeft. Je raadt het al … Duitsland dus. Niet echt een verrassing, want over de hele wereld staan Duitsers bekend als tamelijk humorloze mensen. Maar is dat echt zo?
Persoonlijk vind ik het best meevallen hoor. Het duurt gewoon wat langer voordat het ijs gebroken is, je Duitse collega een beetje los komt en begint met grapjes maken. Humor hebben ze zeker.
De bekende Duitse komiek genaamd Loriot heeft ooit gezegd:
“Es ist sicherlich falsch zu behaupten, dass die Deutschen weniger Humor haben als andere. Wahrscheinlich ist es so, dass unser Selbstbewusstsein leichter zu erschüttern ist. Es macht uns verletzlich, wenn wir uns nicht ernstgenommen fühlen.”
(Het is beslist niet correct om te beweren dat Duitsers minder humor hebben dan anderen. Waarschijnlijk is het zo dat ons zelfbewustzijn gemakkelijker te breken is. Het maakt ons kwetsbaar, als we ons niet serieus genomen voelen.)
En dat zou best wel eens kunnen kloppen.
Het gevoel voor humor verschilt bij de Duitsers niet veel van de Nederlanders. Oké, Nederland kent de Belgenmop, Duitsland niet. Duitsers houden verder net als Nederlanders gewoon van dezelfde soort grapjes. En hoewel Duitsers tegenwoordig ook grapjes op het werk maken (vroeger werd dat totaal niet gewaardeerd), zijn het toch vooral Nederlanders voor wie humor op het werk erg belangrijk is.
Berlijnse humor
Het gevoel voor humor van de Berlijners is nog weer even wat anders dan in de rest van Duitsland. “Berliner Schnauze“, heet dat. Vrij vertaald: Berlijnse bijdehandheid. De vuilnismannen rijden hier bijvoorbeeld in wagens rond met grappige woordspelingen erop. Kijk maar naar deze foto (Müll=vuilnis).
Ook de BVG, de grote openbaar vervoerder van Berlijn, kan zeer grappig uit de hoek komen. Ben je de Duitse taal machtig, dan kun je op hun Instagram pagina wat voorbeelden bekijken.
En dan zijn er de zogenaamde ‘Berliner notes’. Berlijners zijn namelijk gek op het communiceren met briefjes, en dat op een vaak grappige maar meestal ook niet mis te verstane manier.

Erwtensoep in de zomer
Hoewel de laatste dagen de zomer op zijn einde lijkt te gaan lopen, wil ik je dit recept niet onthouden. Wie weet komt er nog een prachtige nazomer aan, en dan is een koude soep nog steeds heerlijk als lunch.
Ik heb hier een typisch Nederlandse klassieker compleet omgetoverd: snert.
Erwtensoep eet je normaal gesproken warm, op een koude winterdag na een lange schaatstocht. Als je het lust dan hè. Zelf ben ik niet zo’n enorme liefhebber van erwtensoep. Maar van deze zomerse versie wordt ik erg blij! Een licht verteerbare soep die speciaal wordt door de muntolie. De frisse munt benadrukt het zomerse karakter van deze soep. En de schep optionele hüttenkäse zorgt voor nog wat extra eiwitten.

IJskoude erwtensoep met muntolie
Dit heb je nodig
- 250 ml groentebouillon
- 2 el pijnboompitjes
- 1 sjalotje gesnipperd
- 150 gr doperwten diepvries
- 400 ml kefir of karnemelk
- 1 el kokosolie gesmolten
- 1 el amandelpasta
- 2 el goede olijfolie
- 1 takje verse munt
- versgemalen peper en zout
- 200 gr hüttenkäse optioneel
Zo maak je het
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en laat ze op een stukje keukenpapier afkoelen. Zorg dat de groentebouillon afgekoeld is.
- Doe, als je dat nog niet hebt gedaan, de afgekoelde groentebouillon in een pan. Voeg de nog bevroren doperwten, gesnipperde sjalot, kefir, gesmolten kokosolie en amandelpasta toe. Pureer nu de soep met een staafmixer. Breng pittig op smaak met zout en peper.
- Zet de pan erwtensoep in de koelkast en laat minstens een uur (maar liever nog een paar uur langer) goed koelen.
- Maak ondertussen de muntolie: hak de muntblaadjes heel fijn en roer ze om met de olijfolie en wat peper en zout. Hak de afgekoelde pijnboompitjes grof en meng ze erdoor. Laat de muntolie net zo lang trekken als je de soep laat afkoelen.
- Opdienen: verdeel de koude erwtensoep over twee borden, schep eventueel de hüttenkäse in het midden van de soep, en verdeel de muntolie erover.
Tips
- De muntolie doet het ook goed bij andere koude soep, bijvoorbeeld komkommersoep.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: