Je hebt van die dagen dan is het ronduit heet. Heel veel heb je daarvan niet in Nederland. In Duitsland (althans waar ik woon) ook niet trouwens. Maar als het dan zo’n warme dag is, dan wil je drinken. Veel drinken. Maar water alleen verveelt soms toch.
Water opleuken
Een glas water kun je makkelijk opleuken. Doe er bijvoorbeeld een paar schijfjes limoen in. Of pepermuntblaadjes. Of allebei. Lekker koud zetten in de koelkast, en bij het opdienen voorzien van een berg ijsblokjes. Succes gegarandeerd.
Wie echter ook eens iets anders wil, kan een horchata maken. Inderdaad, een horchata ja. Nooit van gehoord? Ik leg je uit wat dat is.
Wat is horchata?
Horchata is van oorsprong een Spaans drankje (zonder alcohol hoor) met als hoofdingrediënt aardamandelen. Een aardamandel wordt ook wel chufa of tijgernoot genoemd. Bij het woord tijgernoot moet ik meteen aan die borrelnoten van het D-merk denken (hoe gebrainwasht kun je zijn), maar hier wordt een gewas bedoeld, een soort knolletje (plantennaam: cypers esculentus of knolcyperus). De tijgernoten worden eerst geweekt in water, en dan samen met vers water en suiker gemalen tot een drankje.
Er bestaan natuurlijk verschillende recepten voor een horchata. En omdat niet iedereen zomaar aan tijgernoten kan komen, heb ik voor de variant met gewone amandelen gekozen.
Het Spaanse drankje heeft ook Latijns Amerika bereikt. Daar vindt je vooral versies gemaakt met melk en rijst. Ik ben voor deze Mexicaanse horchata gegaan, maar heb ‘m natuurlijk wel koolhydraatarm gemaakt. En vegan. En glutenvrij. En suikervrij. Kortom: je moet zelf zeker deze horchata maken. Super simpel, gezond en lekker verfrissend op een warme dag.
Paleo-eren?
Mijn horchata telt slechts 7 koolhydraten. Als je dat vergelijkt met een kleine caramel Frappucino van Starbucks: 45 KH’s waarvan 42 gram suiker … dat zijn ruim 10 theelepels suiker! Vééél koolhydraten dus.
Door mijn aanpassingen is het recept ook meteen Paleo geschikt geworden. Een recept paleo-eren noem ik dat, hoewel dat waarschijnlijk geen goed Nederlands is.
De melk vervangen was niet moeilijk: ik heb gewoon plantaardige melk gekozen, in dit geval dus amandelmelk. Die je trouwens zo niet meer mag noemen, maar amandeldrink vind ik suf klinken. En omdat ik de horchata ook suikervrij wil maken, heb ik een mix met kokosmelk gemaakt, vanwege het feit dat kokosmelk een natuurlijk zoete smaak heeft.
Dan de rijst. Nee, dit keer geen bloemkoolrijst ;-) . De rijst is vervangen door chiazaad. Natuurlijk lijkt dit niet exact op rijst, maar geeft wel ongeveer hetzelfde mondgevoel. Plus veel minder koolhydraten en meer gezonde eiwitten.
En zo is er dus een horchata de Paleo manier ontstaan. In een mum klaar, zodat je weer snel van het mooie weer kunt genieten.
Koolhydraatarme Mexicaanse horchata
Dit heb je nodig
- 100 ml ongezoete plantaardige melk
- 100 ml kokosmelk
- 1 el gemalen amandelen of tijgernotenals je die kunt krijgen
- 1 el chiazaad liefst de witte maar zwarte kan ook
- 1/2 tl kaneel
- snufje nootmuskaat optioneel
- 6 ijsklontjes
Zo maak je het
- Doe de plantaardige melk en de kokosmelk in de blender. Voeg de chia en het amandelmeel toe en roer even met een lepel om. Laat 10 minuten staan.
- Voeg nu kaneel, nootmuskaat en de ijsklontjes toe aan het melk-mengsel. Blend op de hoogste stand tot de ijsklontjes gecrushed zijn (ligt aan de kracht van je blender hoe lang dat duurt).
- Schenk de horchata in een glas en strooi er nog een beetje kaneel op.
Tips
- Je drinkt deze paleo horchata het best met een rietje.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hi Conny, ik mis de amandelen in je recept. Wanneer voeg je die toe?
Hi! Sorry, ik ben niet helemaal duidelijk geweest in de begeleidende blogtekst. Er worden geen amandelen aan de horchata toegevoegd, ze zitten in de amandelmelk. De ingrediëntenlijst is dus compleet.
Ik zal de tekst nog aanpassen, dank je wel!
Groetjes, Con