Het wordt weer eens tijd voor een soep recept, vind je ook niet? Vandaag heb ik een heerlijk romige Hongaarse champignonsoep voor je met lekker weinig koolhydraten. Je kunt ‘m als lunch voor twee serveren, of als voorgerecht voor vier personen.
Hongaarse keuken
Het recept voor deze champignonsoep komt uit Hongarije. De Hongaarse keuken is hier niet heel erg bekend, en er zijn volgens mij niet heel veel Hongaarse restaurants in Nederland. De Hongaarse keuken kenmerkt zich voornamelijk door veelvuldig gebruik van paprikapoeder, Spaanse peper, rode ui en veel vlees. Dat laatste zul je in dit recept niet tegenkomen, Con-serveert is per slot een vegetarische blog.
Het paprikapoeder, de rode ui en de Spaanse peper hebben het wel gehaald.
Zoals in veel van mijn recepten gebruik ik geen gewone paprikapoeder, maar gerookte paprikapoeder. Die is iets pittiger van smaak, en dat vind ik lekkerder. Let dus wel even op: als je niet van heel pittig houdt, dan kun je de Spaanse peper beter achterwege laten als je net als ik gerookt paprikapoeder gebruikt. Gebruik je milde paprikapoeder, dan kun je overwegen de peper wel te gebruiken. Dat is een kwestie van hoe pittig jij je soep wilt.
Gerookt paprikapoeder
Gerookt paprikapoeder is echt heel anders van smaak dan de gewone milde paprikapoeder. Gerookt paprikapoeder is trouwens ook bekend onder de Spaanse naam: pimentón. Er wordt een speciaal soort peperachtige paprika’s gebruikt om pimentón te maken. Die paprika’s worden boven eikenhout gerookt, waardoor de specifieke smaak ontstaat. De kleur is feller rood dan die van gewoon paprikapoeder.
De gewone paprikapoeder die je meestal in de supermarkt vindt, wordt gemaakt van een andere soort paprika’s. Het heeft een donkerrode kleur, en een iets zoetige smaak. Soms vind je ook wel de pikante variant in de winkel, en die komt meestal uit Hongarije. Het gewone paprikapoeder wordt gebruikt voor de bekende paprikachips. Maar die eet jij als low carb fan natuurlijk niet.
Pas op met het verhitten van gerechten waarin je paprikapoeder gebruikt, want als paprikapoeder te veel verhit wordt dan kan de smaak bitter worden.
Het is echt de moeite waard om een potje gerookt paprikapoeder aan te schaffen, het geeft veel gerechten een lekkere extra kick. Pimentón doet het bijvoorbeeld erg goed in paella, vis (als je dat eet), in sausjes of dips. Maar waar het in de vegetarische keuken vooral goed voor te gebruiken is, is om tofu of tempeh een lekkere pittige smaak te geven. Dat doe je het best door de tofu of tempeh bij het bakken te bestrooien met gerookt paprikapoeder en te besprenkelen met een scheutje tamari. Succes verzekerd!
Gerookt paprikapoeder koop je in de beter gesorteerde supermarkt of in Spaanse winkels, maar Dille & Kamille heeft ook goede paprikapoeder in het assortiment.
Gombaleves
Gombaleves, zo heet champignonsoep in het Hongaars. De Hongaren eten graag soep. Goulashsoep is over de wereld het meest bekende Hongaarse gerecht. Daar staat al een vegetarische versie met tofu van op deze blog, namelijk hier. Vandaag komt daar deze gombaleves bij.
De truc met deze Hongaarse champignonsoep is dat de champignons met de soep mee gepureerd worden. Je houdt een paar plakjes champignons na het bakken achter ter garnering, maar de rest pureer je dus gewoon mee. Dat resulteert in een smaakvolle fluweel romige soep. Heerlijk om met z’n tweeën mee te lunchen, of om als voorgerecht voor vier personen te serveren.
Gombaleves, koolhydraatarme Hongaarse champignonsoep
Dit heb je nodig
- 300 gr champignons
- 1 rode ui
- 1 knoflookteentje
- halve rode peper optioneel
- 2 bosuitjes
- 4 takjes tijm
- 600 ml groentebouillon
- 200 gr crème fraîche
- 2 tl tamari
- 1 tl gerookt paprikapoeder of milde paprikapoeder
- versgemalen peper
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de rode peper schoon, haal de zaadjes eruit en snijd ze in reepjes. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Ris de tijmblaadjes van de takjes.
- Verhit een beetje kokosolie in een koekenpan. Roerbak de champignons tot ze hun vocht loslaten. Haal ongeveer 2 eetlepels champignonsplakjes uit de pan (die gebruik je om de soep mee te garneren).
- Voeg de ui, knoflook, eventueel Spaanse peper en het wit van de bosui aan de champignons toe en roerbak nog een paar minuten.
- Schenk de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken.
- Voeg de crème fraîche, tamari, gerookt paprikapoeder en tijm toe aan de champignons en pureer het geheel met de staafmixer. Breng pittig op smaak met flink veel peper. Laat de soep op laag vuur goed warm worden.
- Verdeel de soep over twee soepkommen en garneer de soep met de achtergehouden champignons, het groen van de bosui, en nog een beetje gerookt paprikapoeder.
Tips
- Pas op dat jouw Hongaarse champignonsoep niet te pittig wordt: gebruik je gerookt paprikapoeder, laat de Spaanse peper dan achterwege.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Deze overheerlijke soep verdient een pluim en een enthousiaste recentie. Wij maken vaak een liter of vier en bewaren daar drie liter van in de vriezer. Heerlijk bij de volkoren broodjes, die wij ons twee keer in de week (kunnen) toestaan. En daarbij deze romige soep die een beetje binden met johannesboompitmeel (een halve tl op de liter).
Dank je wel voor je lovende woorden.
Goed idee om lekker veel soep te maken en dan in te vriezen, dat maakt het leven een stuk makkelijker!