Wat is dat, vriesdrogen?
Misschien ben je niet bekend met gevriesdroogd fruit? Ik zou je hier een uitgebreide uitleg kunnen geven, maar mijn foodie-vriendin en granola-koningin Christel van Crunchygranola.nl heeft dat al uitgebreid op haar eigen site gedaan. Vandaar dat ik volsta met het vermelden van een link naar haar gevriesdroogd fruit pagina, want ik kan het niet beter uitleggen. Je vindt bij Christel trouwens ook tips waar gevriesdroogd fruit te kopen en hoe je ze het beste kunt bewaren. En als je toch bij Christel op bezoek gaat, bekijk dan ook meteen haar heerlijke granola recepten (er zitten zelfs meerdere keto-granola’s bij, waaronder deze).
Dat gevriesdroogd fruit niet heel makkelijk te krijgen is, heb ik ook in Duitsland ondervonden. Zelfs de meeste bio-supermarkten hadden het niet. Uiteindelijk liep ik bij toeval tegen een zakje gevriesdroogde frambozen aan in een kleine bio-super, zes dorpen verder. Inderdaad: daar waar je het niet verwacht eigenlijk.
Minder koolhydraten
Gevriesdroogd fruit is een perfecte smaakmaker in de koolhydraatarme keuken. Ja, er zitten koolhydraten in, maar omdat de smaak van gevriesdroogd fruit super geconcentreerd is, heb je maar weinig nodig om de echte smaak van fruit aan je recept te geven. Probeer deze hennepzaad frambozen repen maar eens. Slechts 20 gevriesdroogde framboosjes gingen er in dit recept, het totaal gewicht is dan zo’n 8 gram. Met 30 gram koolhydraten per 100 gram gevriesdroogd fruit, kom je uit op net geen 2,5 koolhydraat. En dat aantal verdeelt zich ook nog eens over in dit geval zes repen.
Een ander voordeel van gevriesdroogd fruit in baksels is dat je creatie minder zompig wordt, omdat er geen water meer in gevriesdroogd fruit zit. En voor deze repen is dat ideaal.
Geen oven nodig
Mocht je nou niet aan gevriesdroogde frambozen kunnen komen, maar wel ander gevriesdroogd fruit, dan kun je dat voor dit recept natuurlijk ook gebruiken. Het fijne is verder dat deze hennepzaad frambozen repen no bake zijn, er komt dus geen oven aan te pas. Dat is wel zo fijn met de hoge temperaturen van de laatste dagen. Je kunt de repen gewoon laten opstijven in de koelkast, met of zonder het extra chocolade laagje. Maar eerlijk? Met chocola zijn ze natuurlijk wel extra lekker …
No bake hennepzaad frambozen repen
Dit heb je nodig
- 30 gr kokosolie
- 40 gr cacaoboter
- 30 gr hennepzaad
- 20 gr geraspte kokos
- 20 gr gepofte quinoa
- 1/4 tl vanillepoeder
- 1 el erythritol
- 20 gevriesdroogde frambozen of ander gevriesdroogd fruit
- snufje zout
- 50 gr pure chocolade minstens 80%, optioneel
Zo maak je het
- Smelt de kokosolie met de cacaoboter (au bain Marie of in de magnetron).
- Meng hennepzaad, kokos, gepofte quinoa, vanillepoeder, erythritol en een snuf zout in een kom goed door elkaar.
- Voeg het gesmolten kokosolie-cacaoboter mengsel toe en meng nogmaals.
- Verkruimel de gevriesdroogde frambozen en roer ze door het mengsel.
- Verdeel het mengsel over een siliconen repenvorm (ik maak er zes stuks mee), en druk het goed aan.
- Laat de hennepzaad frambozen repen minimaal een uur in de koelkast opstijven.
- Optioneel: smelt de chocolade au bain Marie, haal de repen uit de vorm, en bestrijk ze met de gesmolten chocola (levert 1,5 kh per reep extra).
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hoi, dank je voor dit lekkere en gezonde recept!
Ik heb nog wel een vraag; ik heb deze eerste keer 1 el yaconsiroop gebruikt zoals dat in de ingrediënten lijst staat. In je beschrijving komt dit echter niet meer voor maar heb je het over erythritol.
Omdat ik dat de volgende keer misschien wil gebruiken vroeg ik me af of dit wel klopt aangezien je het in de ingrediënten lijst specifiek over een vloeibaar zoetmiddel hebt. Of hoeft het toch niet vloeibaar te zijn?
Groetjes, Sonja
Hallo Sonja! Er is een fout in mijn recept geslopen… dank voor je oplettendheid!
Ik gebruik voor dit recept erythritol en geen vloeibaar zoetmiddel. Dat is voor dit recept ook helemaal niet nodig.
Ik heb het inmiddels aanpast.
Nogmaals dank, groetjes Con
Hoi!
Ik ga het proberen te maken. Maar…. gepofte quinoa… gewoon zelf poffen zoals je met mais doet? Of koop je dit ook kant-en-klaar? nooit gezien trouwens.
En ik dacht dat quinoa niet keto was. Vergissing? Of gewoon best keto genoeg qua koolhydraten ;-)
Dank je wel weer voor dit fijne gerechtje!
Groetjes van een vaste fan
Hallo vaste fan (wat ontzettend leuk!)
Gepofte quinoa kun je kant-en-klaar kopen, online of in de meeste bio-supermarkten/natuurwinkels. Zelfs de AH heeft het (in ieder geval online).
Quinoa op zich is voor de hardcore ketariër niet keto (75 kh per 100 gr). Ik persoonlijk ben niet zo streng: als het aantal koolhydraten van mijn recept per persoon onder de 5 blijft, dan vind ik het keto, ook al zitten er ingrediënten in die volgens de meesten niet keto zijn.
Groetjes terug!
Hai, lijkt me leuk om te maken. Ik heb nog veel fruit dat ik gedroogd heb in de voedseldroger. Lijkt mij ook geschikt. Of toch niet? Ik hoor het graag. HG Liane
Dat lijkt me ook. Waarschijnlijk is dat fruit niet zo droog dat je het kunt kruimelen, dus wel heel fijn snijden. Ik ben benieuwd!
Groetjes terug!