Ik ben gek op hennepzaad. Als het maar even kan, strooi ik het in, over of door mijn maaltijd. Wat een geluk dat hennepzaad niet alleen koolhydraatarm, maar ook nog eens supergezond is! Deze week heb ik hennepzaad crackers gebakken. Of eigenlijk zijn het meer toastjes geworden. Lekker voor in het weekend met een goede film op de buis.
Wat is hennepzaad?
Hennepzaad komt van de plant Cannabis Saliva. Ja inderdaad, de plant waar marijuana van wordt gemaakt. En nee, in tegenstelling tot cannabis wordt je niet high van hennepzaad. Maar je wordt er wel blij van! Hennepzaad zit namelijk bomvol gezonde voedingsstoffen.
Om te beginnen de macro’s (vetten, eiwitten, koolhydraten). Hennepzaad bestaat voor ongeveer 30% uit goede vetten. Het bevat de ideale verhouding omega-3 / omega-6 vetzuren. Die verhouding is 3:1. En dat helpt om ontstekingen in het lichaam tegen te gaan.
Dan de eiwitten. 25%!! Hennepzaad bevat alle 20 aminozuren, inclusief de 9 essentiële (die kan je lichaam zelf niet maken). Het perfecte eiwit-profiel dus.
En de koolhydraten? Die zijn lekker laag, en bestaan vooral uit de gezonde koolhydraten in de vorm van vezels. Goed voor de darmen dus! Per 100 gram zitten er 5 koolhydraten in hennepzaad, waarvan 4 vezels. Mocht je de zogenaamde net-carbs tellen, dan houd je er dus eentje over. Geschikt voor kets dus!
En dan hebben we nog de zogeheten micro-nutriënten, ofwel de vitamines en mineralen. Ik ga geen complete opsomming maken, maar er zit veel vitamine A, B, D en E in hennepzaad, alsmede zink, ijzer, magnesium en calcium. Hennepzaad kwalificeert daarom als een heuse vitamine- en mineralenbom.
Wat kun je met hennepzaad?
Nee, spacecake kun je niet bakken van hennepzaad. Maar het is echt heel veelzijdig.
- Simpel: strooi elke ochtend wat hennepzaad in je ontbijtyoghurt.
- Strooi het over een salade.
- Strooi het over je roerbakgroente.
- Verwerk hennepzaad in je smoothie.
- Gebruik het in je koolhydraatarme hartige taart bodem.
- Maak er een overheerlijke spinaziesaus mee (die je ook als dip kunt gebruiken).
- Gebruik het als ingrediënt in je overnight n’oats (= havermout zonder havermout, glutenvrij dus).
Slechts vier ingrediënten
Of bak hennepzaad crackers. Gecombineerd met amandelmeel maak je zo heerlijke koolhydraatarme crackers, die ook geschikt voor keto zijn, én Paleo-proof. Je hebt maar vier ingrediënten nodig, die je, als je hennepzaad in huis hebt, waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje hebt staan.
Ik heb de hennepzaad crackers in het formaat van een toastje gesneden. Zo kun je lekker koolhydraatarm snacken als je weer eens gaat Netflix bingewatchen. Ik eet ze graag zo, zonder iets erop. Maar ze lijken me ook erg lekker met mijn eigen vegan filet Américain.
Wil je alle recepten met hennepzaad op mijn eigen blog bekijken? Klik dan hier.
Keto hennepzaad crackers
Dit heb je nodig
- 85 gr amandelmeel
- 2 el hennepzaad gebroken
- snufje zout
- 1 ei
- 1 el kokosolie gesmolten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de hennepzaadjes met het amandelmeel en een snuf zout.
- Kluts het ei los in een kom en roer de gesmolten kokosolie erdoor. Voeg dit mengsel toe aan het meel mengsel en roer tot een zacht deeg.
- Rol het deeg dun uit tussen twee velletjes bakpapier, en snijd de crackers voor in vierkantjes. Dat betekent met een mes inkerven zodat je ze na het bakken makkelijker kunt snijden zonder dat ze breken.
- Bak de hennepzaad crackers in 12 to 15 minuten goudbruin. Laat volledig afkoelen voordat je ze snijdt.
Tips
- Meng eens wat kruiden naar wens door het deeg, bijvoorbeeld rozemarijn.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Bedankt Con ik heb het inmiddels gevonden mijn fout ik had alleen de lijnzaad hennep en ciazzaad staan dus drie lepels daarom begreep ik het even niet !! Soms heb je dat met overtikken,dat is weer omdat ik mijn notebook in het buitenland gebruik als ik niet op internet kan zodoende heb ik toch veel recepten bij de hand ,nu fijn weekend gewenst hoop dat het daar beter weer is als hier nu ha haik ga aan de koffie.
Con een vraagje ik had al recepten van jouw maanzaad crackertjes en ook lijnzaad,sesam crackertjes van jouw in mijn notebook opgenomen nu was ik ze weer eens aan het maken de maanzaad zijn goed gelukt,maar bij de lijnzaad,sesam stond bij vervang eventueel door wat andere noten maar blijf bij 4 eetlepels,ik tel er maar 3 dus misschien mijn fout ik denk even nakijken maar zie die niet meer terug ?? Alleen deze ?? Klopt dat dat ze er niet meer opstaan? Wat een verhaal he sorry ik hoop dat alles goed gaat met jou ik hoor van je alvast bedankt
Hoi Francisca! Even kijken of ik het goed begrijp: je vraag gaat over de koolhydraatarme crackers die elders op mijn blog staan? Die met ook het recept voor kaassalade?
In dat recept wordt eigenlijk altijd 1 ei gemengd met vier eetlepels pitten en/of zaden: 1 el lijnzaad, 1 el hennepzaad, 1 el sesamzaad, 1 el chia.
Als je bijvoorbeeld een keer een eetlepel pompoenpitten wilt toevoegen, dan moet je bijv. minder of geen hennep of sesam of chia gebruiken, zodat het totaal altijd ongeveer 4 eetlepels bedraagt. Ik zou wel altijd een hele eetlepel lijnzaad erin houden. Wordt het totaal nou toch meer, dan kun je natuurlijk ook een extra ei toevoegen.
Het recept heb ik overigens nooit aangepast, dat staat er altijd al zo op.
Ik hoop dat het zo duidelijk is. Het gaat overigens goed met mij hoor!
Con ik heb alleen hennepzaad meel is dat ook mogelijk denk je ik had dat gekocht en gedacht dat het gewoon het gebroken zaad was ik doe het zowel door de yoghurt etc maar dit wil ik ook wel.!!
Met hennepmeel zal het ook wel lukken, alleen wordt de consistentie van je crackers wel heel anders.