Het laatste recept van het jaar 2016 is dit alweer. Dat zo’n jaar supersnel voorbij vliegt, hoef ik jullie niet te vertellen. En dat er weer lekker gekookt is ook niet. Voor de lijstjes-liefhebbers onder ons volgen hier een paar Con-serveert 2016 scores.
Hoogst gewaardeerd
Alle recepten op de blog kun je waarderen door ze sterren te geven (onderaan de recept-beschrijvingen). Er wordt niet veel gebruik gemaakt van deze mogelijkheid, en als het wordt gebruikt, dan wordt er ook nog eens heel divers gewaardeerd. Zo zie je maar: smaken verschillen! Toch de top 3 van 2016:
Meest bekeken recepten
Het meest bekeken recept op de blog is de koolhydraatarme nasi goreng. Gevolgd door de koolhydraatarme pannenkoek. Er wordt het vaakst gezocht naar “rode kool” en “bananenbrood”. Maar ook “nasi” en “spinazie” doen het goed.
Uit de bezoekers-statistieken van Con-serveert blijkt verder dat de pagina met “over mij” de meest bezochte is, gevolgd door de zoekpagina voor recepten op dieetwensen.
Sociale media
Op Instagram was in 2016 mijn remake van een Allerhande recept (linzensalade met cherry tomaatjes en blauwe bessen) het meest populair, gevolgd door de linzenburgers met banaan en een ontbijt-foto van chia pudding met pompoen.
Op Facebook gaat het er allemaal wat rustiger (maar niet minder gezellig!) aan toe. Het meest populaire recept daar was de repost van de Caribische pompoensoep, plus een door mij gedeeld prachtig filmpje over pinguïn-liefde.
Op Pinterest is de Libanese maghmour het meest gepinde recept.
Oudjaarsavond is snack tijd
Genoeg lijstjes, tijd voor oud en nieuw!
Oudejaarsavond leent zich perfect voor een uitgebreide buffet tafel. En daar staan meestal hartige gerechten op.
Wil je jezelf of anderen op de laatste dag van het jaar verwennen met een gezonde zoete snack in plaats van een vette oliebol met (te) veel poedersuiker, dan heb ik hier een kanshebber voor je. Met alweer in de hoofdrol: de zoete aardappel. Dit keer op z’n Zweeds klaargemaakt, en bij uitzondering wordt deze lekkernij extra gezoet. Maar die ene avond in het jaar moet dat kunnen!
Wat is een Hasselback aardappel?
Dat is niks anders dan een ordinaire aardappel op een sjieke manier klaargemaakt. De naam komt van het restaurant Hasselbacken in Stockholm, dat in de veertiger jaren begon met het serveren van aardappels die als een waaier zijn gesneden en dan gebakken in boter. De buitenkant van de aardappel wordt zo lekker knapperig, terwijl het binnenste zacht en gaar wordt.
En wat met een aardappel kan, kan ook met een bataat.
Tip: het moeilijkst aan dit recept is om bij het snijden van de zoete aardappel niet helemaal door te snijden. Hierbij helpen twee satéstokjes. Leg de bataat daar tussen en begin dan met insnijden. De stokjes voorkomen dat je mes te diep snijdt en je de bataat doorklieft. Zo krijg je een mooie Hasselback. Echt, het werkt! En wat met een aardappel kan, kan ook met andere groenten natuurlijk.
Happy 2017
Rest mij om alle trouwe lezers, volgers en andere geïnteresseerden een super goed 2017 te wensen. Ik hoop jullie dan weer tegen te komen, hier op de blog en/of op de sociale media.
Liefs, Con
Hasselback zoete aardappel dessert
Dit heb je nodig
- 1 bilogischeo zoete aardappel max. 150 gr
- 15 gr ahornsiroop
- 25 gr pecannoten grof gehakt
- 2 el kokosolie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Boen de zoete aardappel onder stromend water goed schoon en droog ze af. Leg de bataat tussen twee satéstokjes en snijd ze als een waaier in maar niet helemaal door (zie foto).
- Smelt de kokosolie tot ze vloeibaar is.
- Leg de zoete aardappel in een licht ingevette ovenschaal. Sprenkel 1 el ahornsiroop en alle kokosolie erover.
- Bak de Hasselback aardappel in de oven in 30 minuten gaar.
- Leg de zoete aardappel voorzichtig op een bord, en verdeel de rest van de ahornsiroop en de gehakte pecannoten erover.
- Direct opdienen en genieten!
Tips
- Je kunt dit gerecht natuurlijk ook als dessert in een sjiek drie gangen menu serveren.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: