Vaste gast: Christel
Christel heeft al vaker lekkere koolhydraatarme recepten hier op Con-serveert gepost. Zo maakte ze al eens een heerlijke keto crunchy granola, een lekkere biet bosvruchten smoothiebowl, en een romig zuurkool recept. Waarvan ik er graag bij wil zetten dat ook die overheerlijk is, maar ik lust nu eenmaal écht geen zuurkool … sorry.
Afgelopen week postte Christel deze prachtige hartige pompoentaart op Instagram. Ze voegde twee recepten tot één en gaf er nog een extra draai aan. Het resultaat mag er zijn! Ik realiseerde me ineens dat ik maar bar weinig hartige taarten op mijn blog heb staan … eentje, om precies te zijn. En ook die is niet eens van mezelf, maar van een andere gastblogger, die een hartige taart met hennepzaadbodem had gemaakt.
En dus vroeg ik Christel of ze haar recept misschien hier op de blog wilde publiceren, want haar eigen Crunchygranola site bevat echt alleen maar granola recepten.
Glutenvrije en koolhydraatarme bodem
Voor ik het wist had ik een paar mooie foto’s en een volledig uitgewerkt recept in mijn mailbox. Dus ik dacht, die ga ik meteen uitwerken en publiceren. Want niet alleen loopt het pompoen-seizoen op zijn einde, deze hartige pompoentaart past ook prima in de nationale week zonder vlees, waar opgeroepen wordt om bewuster om te gaan met vleesconsumptie, en vaker vega gerechten op tafel te zetten.
Nu vind ik dat niet heel moeilijk, ik eet zelf al jaren geen vlees (sinds kort af en toe wel vis). Er staan ook maar liefst 176 vegetarische recepten en 162 vegan recepten op de blog (stand per 1 maart 2021). En vandaag komt er dus weer eentje bij!
Hartige pompoentaart
De bodem van deze hartige taart is koolhydraatarm en glutenvrij gehouden dankzij het gebruik van amandelmeel en kokosmeel. Deze bodem wordt “blind” voorgebakken. Voor wie niet weet wat dat betekent: de taartbodem wordt eerst zonder vulling voorgebakken, maar krijgt een nep-vulling om wel vorm te kunnen houden. Deze blindbak vulling bestaat meestal uit ongekookte bonen of rijst.
De smaak van de hartige pompoentaart wordt verfijnd met salie en de umami smaak van de zongedroogde tomaten. Dat past heel goed bij de zoetige smaak van de pompoen. Eet er bijvoorbeeld een groene salade bij en je hebt een complete maaltijd.
Dank je wel Christel, voor dit lekkere vegetarische recept, en absulote must voor pompoen liefhebbers!
Hartige pompoentaart met salie en zongedroogde tomaatjes
Dit heb je nodig
Voor de bodem
- 55 gr amandelmeel
- 55 gr kokosmeel
- 60 gr boter
- 1/2 tl fijn zeezout
- 1/2 losgeklopt ei andere helft gaat in de taartvulling
Voor de vulling
- 350 gr pompoen schoongemaakt en geraspt gewicht
- 1 middelgrote rode ui
- 2 tenen knoflook
- 8 à 10 zongedroogde tomaten droog, niet op olie
- 10 verse salieblaadjes
- versgemalen zout en peper en eventueel zeekraalzilt naar smaak
- 2 eieren + het halve ei dat over is van het maken van het deeg
- 100 gr dikke yoghurt
Zo maak je het
Maak de bodem
- Verwarm de oven voor op 150 à 160 graden (hetelucht).
- Smelt de boter op een laag vuurtje.
- Meng in een kom de droge ingrediënten samen met de gesmolten boter.
- Voeg het halve losgeklopte ei toe en meng alles tot een deeg.
- Vet een lage taartvorm (ong. 20 centimeter doorsnede) in, en verdeel het deeg over de bodem en de opstaande rand. Vorm het met je handen in de vorm tot het goed verdeeld is.
- Dek de vorm af met bakpapier, giet droge bonen of droge rijst erop en bak het deeg 20 minuten blind.
Maak ondertussen de vulling
- Maak de pompoen schoon en rasp deze grof (in een keukenmachine is het makkelijkst).
- Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de zongedroogde tomaat en salie in reepjes.
- Fruit de ui en de knoflook in wat olijfolie.
- Voeg de geraspte pompoen, gedroogde tomaat en salie toe.
- Laat zo’n 10 minuten bakken op een laag vuurtje. Roer af en toe door.
- Meng ondertussen de eieren met de yoghurt in een grote kom.
- Laat het groentemengsel een beetje afkoelen en roer door het ei-yoghurtmengsel.
Bak de taart
- Haal de taartvorm uit de oven. Verwijder bakpapier en blindbakvulling.
- Verdeel de taartvulling over de vorm en schuif alles terug in de oven.
- Bak in zo’n 45 minuten gaar en licht gekleurd. Controleer na 30 minuten. Als de korst of de vulling wat te bruin wordt, dek je het af met aluminiumfolie.
- Haal uit de oven, snijd in punten en serveer warm.
Tips
- Dit recept is bedoeld voor 2 à 3 personen.
- Het vermelde aantal van 18 koolhydraten is per persoon als je de taart met twee personen eet.
- Eet een frisse salade bij deze hartige pompoentaart.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Geweldige bodem, die ik nog vaak zal maken met verschillende vullingen! Een blindbakvulling is m.i. niet nodig, het bleek prima in vorm zonder (ik had wel een paar gaatjes in de bodem geprikt).
Super! Fijn dat het zo goed gelukt is.
Hoi Conny en Christel!
Ik ben helemaal dol op deze taartbodem. Heb er nu eentje gemaakt met licht gekaramelliseerde venkel, courgette, tijm en uiteraard rode ui, knoflook een enige gedroogde tomaatjes. Heb aan de binding (nog) niks veranderd, dus gewoon ei en yoghurt gebruikt. Zó heerlijk! Volgende ronde ga ik bimi en gegrilde groene asperges proberen. Ben dus erg geïnspireerd haha. Dank voor dit fijne recept!
Wat fijn dat de de taartbodem goed bij je in de smaak valt. En ontzettend leuk dat je zo lekker varieert met de vulling! Ik zal je reactie rechtstreeks aan Christel doorgeven, daar zal ze vast heel blij van worden!!
Lijkt me heerlijk!
Zou je hierin de yoghurt kunnen vervangen door kokosyoghurt en het ei door chia?
Ik ga t gewoon proberen!
Hier het antwoord van Christel, die per slot van rekening dit recept bedacht heeft:
Ja, dat kan, maar ik zou liever voor een wat neutralere plantaardige yoghurt kiezen als dat een optie is. Amandelyoghurt bijvoorbeeld.
Voor wat betreft het chia-ei: ik vermoed dat dat wel goed gaat, voor de binding. Maar de structuur wordt er wel wat anders van natuurlijk dan met ei. Maar dat geldt voor alle recepten waar je ei door chia vervangt.