Ben jij meestal voldaan na het eten en heb je eigenlijk geen plek meer voor een toetje? Sluit je maaltijd dan af met een espresso en een koolhydraatarme bonbon. Deze halva bonbons zijn kleine zoetigheden die toch koolhydraatarm zijn. Een heerlijke afsluiting van het kerstdiner.
Toetjesmonster
Toetjes. Hollanders zouden er gek op zijn. En dat geloof ik wel als ik naar het toetjes schap in de supermarkt kijk. De keuze is tegenwoordig reuze.
Als ik aan typisch Nederlandse toetjes denk, dan denk ik eerst aan hopjesvla. En griesmeelpudding. Gortepap met stroop. Hangop. Allemaal nagerechten uit mijn jeugd. Vooral op de eerste was ik als kind verzot, ik denk dat de liefde voor de koffiesmaak er al vroeg in zat ha ha.
De keuze is reuze
En toen kwam de marketing machine pas goed op gang en raakten de schappen vol met vooral yoghurt en vla: dubbelvla, wolkentoetje, fruitvla, yoghurt met allerlei fruitsmaakjes en vetgehaltes (tot nul procent aan toe). Oh, en dan had je die poedertjes waar je pudding van kon maken, mijn moeder was er dol op. Ik niet, plastic pudding noemde ik het. En dan at ze er ook nog eens van die mierzoete slagroom gemaakt van zo’n poedertje bij …
En dan was en is er natuurlijk nog het klant en klare puddinkje van het merk met de M: het M…-toetje. Niet te (vr)eten vind ik die, veel te chemisch. Maar de mannen destijds thuis, die lustten er wel pap van. Waar de normale mens zo’n pudding met z’n viertjes oppeuzelde, ging er in huize Con één pudding per mans-persoon doorheen. Waaat? En nog steeds krijgt manlief als we bij mijn moeder op bezoek zijn, zo’n pudding als toetje. Hij wordt maar verwend door haar.
Mijn beste toetje
Nee, een toetjesmonster ben ik allang niet meer. Ik hoor sinds ik koolhydraatarm eet tot de categorie mensen die na het eten van de maaltijd aangenaam vol zitten. En toch kan ik niet zonder mijn eigen toetje. Ik ben namelijk pas echt klaar met eten als ik mijn espressootje op heb. Zonder die espresso is mijn eten gewoon niet af. Gek toch, hoe je brein werkt.
Voor die enkele keer in het jaar (meestal met kerst) als ik dan toch mee wil doen met een klein toetje, dan neem ik het liefst een bonbon bij die espresso. Die zijn meestal van chocolade gemaakt, en daarom heb ik voor de verandering dit jaar eens een bonbon gemaakt die geen chocolade of cacao als ingrediënt heeft.
Arabische lekkernij
Deze halva bonbons zijn geïnspireerd door een Griekse / Arabische lekkernij die bij de koffie of thee maar ook als nagerecht wordt gegeten: halva. Ik heb al eens een koolhydraatarme versie van dit dessert gemaakt (recept hier). En toen Dr. Mark Hyman (één van mijn voedings- en gezondheidshelden) met een recept voor halva in de vorm van een reep kwam, was mijn keuze snel gemaakt. Ik maakte er halva bonbons van, kleine lekkernijen die je als toetje kunt eten, of bij de koffie of thee kunt serveren. Lekker na het kerstdiner!
Keto halva bonbons
Dit heb je nodig
- 10 gr pijnboompitten
- 50 gr tahini
- 1 el yaconsiroop of ander vloeibaar zoetmiddel naar keuze
- 1 el kokosolie gesmolten
- 15 gr gemalen amandelen
- 5 gr geraspte kokos of kokosmeel
- 20 gr sesamzaad
- 1/2 tl gemalen vanille
- snufje zout
- 10 gr pistache noten gehakt
Zo maak je het
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en laat ze afkoelen op een keukenpapiertje en hak ze grof.
- Meng de tahini met de yaconsiroop en kokosolie in een kom goed door elkaar. Meng daar dan de gemalen amandelen, kokos, sesamzaad, vanille en een snuf zout door.
- Voeg de gehakte pijnboompitjes en pistaches toe en meng nogmaals goed.
- Doe het mengsel in een platte schaal of vorm (of gebruik zoals ik siliconen bonbonvormpjes) en laat minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Snijd indien nodig voor het opdienen in stukjes.
Tips
- Het originele recept is van Dr. Mark Hyman.
- Voor een originele halva vervang je de yaconsiroop door honing (wel meer koolhydraten).
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: