Smoothies zijn in. In alle soorten, maten en kleuren zie je ze op internet voorbij komen. Vaak met de meest exotische ingrediënten. En vaak ook met banaan. Natuurlijk geeft banaan je smoothie een lekker, en in ieder geval gezond zoet smaakje, maar ook flink wat koolhydraten. Daarom heb ik een smoothie voor je bedacht zonder banaan: de groene smoothie met courgette.
Zoet in je smoothie
Is deze groene smoothie dan helemaal niet gezoet? Uh, wat dacht je, natuurlijk wel!
In mijn beleving is een niet gezoete smoothie eigenlijk meer een koude hartige soep. Zoals mijn koude komkommersoep bijvoorbeeld. Ik heb deze groene smoothie gezoet met moerbeien. Deze geven een niet al te zoete smaak af, en aangezien ik al tijden van superzoet afgekickt ben (bye bye roze koeken), vind ik het lichte zoetje van de moerbeien wel zo lekker.
Slagroom zonder
Toe ik onlangs weer even in Nederland was, maakte ik de fout om slagroom te eten. Want slagroom, dat is toch nul koolhydraten en veel vet? Ja, in Duitsland wel ja.
In Nederland wordt er suiker in de slagroom gedaan, en dat was ik weer eens even vergeten. Weet je, ik vind gezoete slagroom niet eens lekker meer. Dat kon ik me een paar jaar geleden dus echt niet voorstellen. Maar het is waar, het is gewoon een kwestie van wennen, en het kost tijd. Eetgewoonten verander je niet zomaar van de ene dag op de andere, dus vind jij ongezoete slagroom helemaal niks, heb dan geduld met jezelf en hou vol. Er komt een dag dat je het toch gaat waarderen. En dan komt er na een tijdje een dag dat je gezoete slagroom ineens niet meer lekker vindt. Echt waar!
Goede vetten
Nu moet je niet meteen denken dat er slagroom in deze groene smoothie zit. Hoewel, dat is misschien wel een idee! Nee, ik heb gewoon braaf ongezoete plantaardige melk gebruikt. En ik heb ook eens een keer geen avocado in de smoothie gedaan. Voor de goede vetten heb ik kokosmelk gebruikt, en een beetje MCT-olie. Maar je kunt ook gewoon kokosolie gebruiken. Wat zeg je, weet je niet wat MCT-olie is? Kijk maar eens bij mijn recept voor een bulletproof koffie, daar lees je alles over MCT-olie.
De smoothie krijgt een mooi lichtgroene kleur, die je wat intensiever kunt maken als je wat spirulina poeder aan je smoothie toevoegt. Maar deze groene smoothie kan ook zonder hoor. Anders krijg je toch weer zo’n exotisch ingrediënt in je smoothie, en dat was misschien nou net niet de bedoeling. En het oog wil ook wat, dus ik heb de smoothie getopt met één mooie rozerode diepvries framboos en wat hennepzaad.
Laatste tip: je kunt een grote smoothie maken als ontbijt of lunch, maar je kunt het recept ook verdelen over kleine borrelglaasjes, dan krijg je zogenaamde smoothie shots. En die zijn best lekker als klein toetje na een koolhydraatarme maaltijd!
Koolhydraatarme groene smoothie met courgette
Dit heb je nodig
- 100 gr courgette
- 100 ml ongezoete plantaardige melk
- 50 gr kokosmelk
- 1 el zonnebloempasta
- 1 el hennepzaad plus een beetje voor garnering
- 20 gr moerbeien
- 1 framboos (diepvries) voor garnering
- 1 tl spirulina optioneel
- 1 tl mct-olie of kokosolie optioneel
Zo maak je het
- Snijd de courgette in blokjes.
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een egale massa.
- Schenk de smoothie in een glas en garneer naar wens met nog wat hennepzaad, en eventueel rood fruit, bijvoorbeeld framboos.
Tips
- Maak eens een smoothie shot: dat is niks anders als een smoothie in een klein borrelglaasje. Lekker als mini-toetje! Met dit recept maak je er zes.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: