Griesmeelpap met aalbessen

Griesmeelpap met aalbessen

Griesmeel past niet echt in een koolhydraatarm dieet, maar eet je koolhydraatbeperkt, dan mag je jezelf best een keer hierop trakteren ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het is alweer een tijd geleden dat ik een recept heb gepost met wat meer koolhydraten. Dat komt omdat ik zelf de laatste tijd weer wat meer op de koolhydraten probeer te letten. Dat lukt niet altijd hoor, want buiten de deur eten in Berlijn maakt de verleiding vaak groot. Er is ook zo veel om uit te kiezen! Maar vandaag post ik dan weer eens een recept voor de categorie koolhydraatbeperkt: griesmeelpap!

Polenta

Polenta komt uit Italië en is een gerecht van grof gemalen maismeel, gekookt in melk of water. Oké … in mijn jeugd heette dat gewoon griesmeelpap. Alleen zat daar dan wel weer veel suiker in. In Duitsland wordt het trouwens Plente genoemd (hoewel ik die term eigenlijk alleen op internet tegenkom, zal wel iets Zuid-Duits zijn ;-) ).

Polenta of griesmeelpap met aalbessen recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De griesmeel die je in Nederland koopt, is meestal gemaakt van tarwe. Glutenhoudend dus. Het fijne aan polenta is daarom vooral dat het glutenvrij is. Het minder fijne is dat er nogal wat koolhydraten in zitten. En volgens de internetters die ervoor geleerd hebben, zijn dat ook nog niet de meest gezonde koolhydraten. Maar ja, een keertje kan alles toch? Ik blijf het gewoon belangrijk vinden dat je niet al te gestresst moet doen over eten. En gelukkig heb je niet al te veel maisgries nodig voor een portie griesmeelpap, maar helemaal koolhydraatarm is het dus niet. Het advies is dus om jezelf alleen op polenta te trakteren als je je wat meer koolhydraten kunt/mag/wilt permitteren.

Zoet of hartig?

Nog een fijn ding van polenta is dat je het zowel in hartige als zoete gerechten kunt gebruiken. Aangezien ik de griesmeelpap voor ontbijt heb gemaakt en ’s ochtends graag mijn fruit eet, heb ik de zoete versie gekozen. Nou ja, het zoet komt uitsluitend van het fruit dat ik heb gekozen. Lekker met pruimen, want die liggen nu volop in de winkel.
De griesmeelpap zelf heb ik niet gezoet. Ja ja, gedurfd ja. Maar daardoor komt de smaak van de maisgries wel veel beter tot zijn recht.

Griesmeelpap met aalbessen recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Pap met fruit

In deze tijd van het jaar zijn ook de aalbessen volop te koop. Dat doet me denken aan mijn prille jeugd (láááng geleden), als ik bij mijn oma een bakje aalbessen zat te rissen, en zij me beloofde dat ik daarna een schaaltje kreeg. Heerlijk! Daar ging toen nog wel een flinke schep suiker overheen … ik moet daar nu niet meer aan denken. Puur natuur vind ik ze nu het lekkerst! Maar het friszure van de aalbessen leek me een goede combinatie met de natuurlijk zoete smaak van de griesmeel. En de pruimen natuurlijk.

En zo is dit een voor mij nostalgisch recept geworden, maar dan zonder de suiker: griesmeelpap met pruimen en aalbessen. Voor als het een keer wat koolhydraten meer mogen zijn!

Griesmeelpap met aalbessen recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Griesmeelpap met pruimen en aalbessen

Con
Een nostalgisch ontbijt recept (of dessert) met wat meer koolhydraten dan normaal. Polenta is de sjieke naam voor de griesmeelpap die ik zo goed ken van vroeger. Met frisse aalbessen vormt het een prima combi.
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Nagerecht, Ontbijt
Keuken Hollands
Porties 2 personen
Koolhydraten 32 kh

Dit heb je nodig
  

  • 100 ml ongezoete plantaardige melk
  • 100 ml kokosroom
  • snuf zout
  • 35 gr polenta
  • 1 kleine pruim in partjes
  • 20 gr aalbessen
  • 1 el kokosolie

Zo maak je het
 

  • Doe de plantaardige melk en kokosroom met een snufje zout in een pannetje en breng aan de kook.
  • Strooi al roerende de polenta erin, en blijf goed roeren anders krijg je klontjes. Een garde werkt het best.
  • Laat de polenta 2-3 minuten zachtjes doorkoken. Wordt ze te dik, voeg dan een scheutje melk of water toe.
  • Verhit ondertussen in een koekenpan de kokosolie en roerbak de partjes pruim een paar minuten. Zet het vuur uit en roer de aalbessen erdoor.
  • Schep de griesmeelpap in een kom en verdeel het fruit erover.

Tips

  • Natuurlijk kun je ander fruit gebruiken, het aantal koolhydraten zal veranderen.
  • De extra garnering op mijn polentapap bestaat uit een theelepel kokosboter en wat geroosterde geschaafde amandelen.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 7 stemmen. Gemiddeld: 2,57/5)
Laden...


 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *