Soep gaat altijd. Maar dan wel zelfgemaakte. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Natuurlijk kun je een authentieke tomatensoep maken die 3 uur staat te pruttelen en dan nog een dag moet staan om zijn optimale smaak te krijgen. Maar het kan ook makkelijk.
SAS in de soep
In veel pakjes en zakjes soep, maar ook in kruidenmengsels, wordt een anti-klontermiddel toegevoegd wat bekend staat onder de naam SAS (synthetisch amorf silica). Op de verpakking wordt het meestal onder het E-nummer E551 vermeld, de chemische naam is siliciumdioxyde, ook wel bekend als kiezelzuur. Klinkt lekker allemaal, hè ;-) . Onderzoek wijst uit dat het schadelijk zou zijn voor de gezondheid, en met name voor de lever.
Nu wordt er natuurlijk door velen geroepen dat het met die E-nummers allemaal wel meevalt, maar zelf neem ik liever het zekere voor het onzekere. Geen E-nummers in mijn soep. Ik maak ze liever zelf zodat ik weet wat erin zit.
Goulashsoep zonder vlees
Een vroegere favoriet van mij was de Hongaarse goulashsoep. Inderdaad, zo’n soep die een paar uur moet pruttelen vanwege het vlees dat erin gaat. En vlees, dat eet ik al een aantal jaar niet meer. Sindsdien heb ik ook geen goulashsoep meer gegeten. Tot een paar dagen geleden, toen het recept voor een vleesloze (zelfs vegane) goulashsoep in mijn keukentje is ontstaan. Je moet toch wat met die temperaturen deze lente…
In plaats van vlees gaat er in mijn goulashsoep gerookte tofu, die eerst samen met wat frisse paprika knapperig gebakken wordt in een beetje kokosolie. De typische smaak van goulashsoep komt door de kruiden die erin gaan. Daarmee krijgt je soep een echt Hongaars tintje, en kun je ook zonder vlees van een lekkere goulashsoep genieten!
Vegan goulashsoep met gerookte tofu
Dit heb je nodig
- 100 gr gerookte tofu
- 1 groene of gele paprika
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 1 winterwortel
- 500 ml groentenbouillon gistvrij
- 200 ml gezeefde tomaten
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl gemalen kummel heet ook karwij
- 1 tl tijm
- 1 laurierblaadje
- versgemalen zout en peper
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Dep de gerookte tofu goed droog, en snijd ze in kleine blokjes. Maak de paprika schoon en snijd ze eveneens in blokjes.
- Pel en snipper de ui. Was de wortel (je hoeft ‘m niet te schillen) en de bleekselderij (houd wat blaadjes achter voor garnering), en snijd beiden in plakjes.
- Breng ondertussen 500 ml groentenbouillon aan de kook (ik maak ze van gistvrije, glutenvrije en E551-vrije bouillonpoeder), en voeg de groente behalve de paprika toe. Laat 8 minuten op halfhoog vuur koken tot de groente gaar is.
- Voeg de gezeefde tomaten toe en pureer de soep met een staafmixer.
- Geef de soep de specifieke goulash-smaak door de gerookte paprika, kummel, tijm en het laurierblaadje toe te voegen. Laat de soep op een laag pitje 10 minuten sudderen.
- Verhit ondertussen wat kokosolie in een koekenpan. Bak de rooktofu samen met de paprika in 5 minuten knapperig gaar.
- Verwijder het laurierblad uit de goulashsoep, en breng de soep op smaak met versgemalen zout en peper. Schep de soep in twee kommen, en garneer met het rooktofu-paprika mengsel plus de achtergehouden selderijblaadjes en de peterselie.
Tips
- Houd je (net als ik) van een beetje meer pit, voeg dan nog een flinke snuf chilipoeder aan je goulashsoep toe.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: