Het zou verboden moeten worden
Ik heb een hekel aan eten verbieden. Ik schreef er al vaker over. Eet je koolhydraatarm, of zelfs ketogeen, dan verdwijnen in menig boodschappenlijstjes veel producten naar de rode nooit-meer-kopen-lijst. En dat zou verboden moeten worden.
Ten eerste mis je gewoon veel lekkers. Maar belangrijker vind ik, dat je risico loopt om eenzijdig te eten. Daarmee loop je mogelijk niet alleen voedingsstoffen mis, je eten wordt er ook niet spannender op. Elke dag gebakken eieren met spinazie, dat gaat je al snel tegenstaan.
Ten tweede loop je mogelijk risico dat je, als je zo streng bent voor jezelf, een eetstoornis krijgt. Want als je nooit meer bananen van jezelf mag eten, dan gaat je hoofd op den duur geloven dat bananen slecht voor je zijn. En dat is natuurlijk helemaal niet zo. Plus: al was dat wel zo, dan nog ga je niet dood van een keertje bananen eten. Je weet het hè, het toverwoord is BALANS.
Koolhydraatarme voedingsmiddelen bestaan niet
Eet je koolhydraatarm of keto, dan zijn bijvoorbeeld zoete aardappels verboden gebied. Net als bananen, dadels, havermout en honing. Ja duh, onzin dus! Feitelijk bestaat er niet zoiets als koolhydraatarm eten.
En dat klinkt gek uit de mond van een foodblogster met een koolhydraatarme foodblog.
Maar wat ik hierme bedoel, is dat feitelijk ELK voedingsmiddel binnen een koolhydraatarm eetpatroon past. Het gaat met name om de hoeveelheid (en nog veel andere factoren, zoals je persoonlijke metabolisme, je genen, en of je type bankhanger of topsporter bent). Met de vraag “is dit wel koolhydraatarm?” wordt eigenlijk bedoeld “is dit in een beperkte hoeveelheid geschikt voor koolhydraatarm?”. En dan is het het antwoord ja. Zelfs een half theelepeltje gewone tafelsuiker in je koffie zou passen, een heel klein beetje dus (natuurlijk zijn er andere redenen om geen suiker te willen eten, maar daar gaat deze blog niet over). Gooi je 200 gram suiker in je koolhydraatarme cakebeslag, dan is je cake op slag niet meer koolhydraatarm.
Lekker stout
En dus bak ik lustig bananentaart. Of Duitse appelkoeken. En zwarte bonen brownies, die ik ook nog eens met dadels zoet. En ja, ook de zoete aardappel komt in huize Con regelmatig op tafel. Want het gaat met name om de hoeveelheid die ik ervan eet.
Eet ik een hele appel uit het vuistje, of verdeel ik diezelfde appel over negen appelkoeken? Maak ik twee borden chili con of sin carne met twee blikken zwarte bonen, of verdeel ik de inhoud van één blikje over acht brownies? Verdrink ik mijn koolhydraatarme pannenkoek in de ahornsiroop, of gebruik ik een theelepel om mijn beslag te zoeten?
En daarom vind ik dat je alles moet kunnen eten. NIKS zou verboden moeten worden! Ook niet binnen een koolhydraatarm of keto eetpatroon. Dus als iemand op internet roept “Het product xxxx mag je niet eten want het is niet koolhydraatarm!”, dan bedoelt diegene eigenlijk dat je dat product niet mag eten in zijn/haar versie van het koolhydraatarme dieet. Ik vind het beter om zelf te bepalen wat je wel en niet eet! Je kent inmiddels mijn motto: eten en laten eten!
Zoete aardappel recept
En daarom heb ik nu een recept voor je met zoete aardappel. Die zoete aardappel is niet al te groot, en manlief en ondergetekende eten ‘m met zijn tweetjes op. Ik vul het aan met voedingsmiddelen die (gemeten per 100 gram) laag in koolhydraten zijn (champignons, eieren, kaas), zodat het totaal aantal koolhydraten keurig zo rond de 20 stuks uitkomt. In mijn boekje is dat koolhydraatarm, in die van een ander misschien niet. Maar wat nog altijd het belangrijkste is, is dat je voedingsstoffen binnenkrijgt die goed voor je zijn, en vooral dat je een heerlijke maaltijd op tafel zet
Gevulde omelet met zoete aardappel en champignons
Dit heb je nodig
- 4 eieren
- 1 tl kurkuma
- 1 el korianderblaadjes
- versgemalen zout en peper
- 1 kleine zoete aardappel mijne woog ongeveer 300 gr
- 100 gr champignons
- 2 bosuitjes
- 100 gr gorgonzola of andere blauwschimmelkaas
- 1/2 tl tijm
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Kluts de eieren los met de kurkuma, zout, peper en korianderblaadjes.
- Verhit een beetje kokosolie in een koekenpan en bak twee omeletten van het ei-mengsel. Houdt ze warm in de oven of onder alufolie.
- Schil de zoete aardappel en snijd ze in dunne plakjes. Maak de champignons schoon en snijd ze eveneens in plakjes. Maak de bosui schoon en snijd ze in ringetjes.
- Verhit opnieuw wat kokosolie in een koekenpan en roerbak de zoete aardappel schijfjes in ongeveer 5-7 minuten tot ze gaar zijn. Voeg dan de champignons toe en roerbak nog een paar minuten. Breng op smaak met zout, peper en tijm.
- Verdeel het mengsel over de twee omeletten, en verdeel daar de blokjes gorgonzola over voordat je de omeletten dubbel klapt.
- Serveer de gevulde omelet met een frisse salade.
Tips
- Gorgonzola (en andere harde blauwschimmelkaas) is in principe lactosevrij. Maar check voor de zekerheid de verpakking.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Bedankt weer Conny voor dit fijne recept. We hebben er van genoten. Helemaal met je eens hoor, vrijheid-blijheid in de kookwereld. Gewoon verstandig zijn en voor de rest lekker genieten van deze heerlijk recepten.
Hoi Janny, fijn dat het lekker was! En vooral flink genieten, da’s héél belangrijk!!
Wat een heerlijk standpunt, letterlijk en figuurlijk. Dit schept zoveel ruimte, eigen initiatief en creativiteit.
Dank!
Groet, Sieby Dooijewaard-Dijkstra
Graag gedaan, groetjes terug!