Het recept van vandaag is geschikt voor zowel de veganist als de vegetariër. Want aan jou de keuze of je tofu of halloumi met deze overheerlijke rabarber paprika topping eet.
Smaakexplosie
Een combinatie van verschillende smaken wordt door je brein als super lekker ervaren. Daarom is salted caramel tegenwoordig zo populair. Zoet en zout lijken elkaar tegen te spreken, maar in de praktijk versterken ze elkaar juist. Ook ik ben een liefhebber van de combi zoet-zout. Waar ik vroeger wel eens suiker over mijn broodje pindakaas strooide (ach, ik was nog jong), tegenwoordig strooi ik er wat zeezoutvlokken over. Ook lekker op de koolhydraatarme chocopasta trouwens …
Vandaag heb ik de smaken zoet(ig), zuur en eventueel zout voor je gecombineerd. Het zoetige komt van de gele paprika, het zure van de rabarber. En als je dit gerecht met halloumi maakt, heb je meteen de zoute smaak erbij. Maar je kunt ook voor tofu kiezen, of één van de vegane fetasoorten die je tegenwoordig in bijna elke supermarkt wel kunt kopen. Zelf doe ik dat wel eens, want sinds ik weet dat ik lactose intolerant ben, is halloumi helaas een no go. Het is weliswaar een harde kaas, maar er zit wel lactose in. Dat heb ik aan den lijve moeten ondervinden…
Ik let altijd wel op het ingrediënten lijstje, en kies een vegan kaas met zo min mogelijk meuk erin. Hier in Duitsland is dat de grillkaas van het merk Simply V, dat is geloof ik (nog) niet in Nederland te koop.
Je kunt ook gewoon voor gerookte tofu kiezen natuurlijk. In alle gevallen zitten er ongeveer nul koolhydraten in, dus de keuze is aan jou.
Kruidig
Als extra smaakcomponent heb ik nog kruidig toegevoegd. Dat kruidige komt van de tuinkers. Heerlijk! De crunch wordt geleverd door de geschaafde amandelen en de chia zaadjes. Alles bij elkaar vond ik dit een zeer geslaagde combinatie die ik zeker vaker ga maken. Alleen jammer dat rabarber niet het hele jaar te krijgen is …
Gebakken tofu (of halloumi) met rabarber paprika topping
Dit heb je nodig
- 2 plakken gerookte tofu of halloumi
- 50 gr rabarber
- 50 gr gele paprika
- 2 el amandelschaafsel
- 1 tl chiazaad
- 1/2 tl tijm
- 2 el olijfolie
- versgemalen zout en peper
- 1/2 bakje tuinkers
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de rabarber schoon en snijd ze in kleine boogjes. Snijd de paprika in blokjes. Meng rabarber, paprika, amandelen, chia, tijm met een beetje olijfolie en versgemalen zout en peper.
- Verdeel het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat, en bak in 10 minuten gaar. Roer halverwege even om.
- Doe ondertussen een klein beetje kokosolie in een koekenpan en bak de gerookte tofu (of halloumi) rondom goudbruin.
- Neem de rabarber topping uit de oven en meng de tuinkers erdoor.
- Leg de gebakken tofu (of halloumi) op een bord en verdeel direct de topping erover. Serveer met een salade.
- Tips:
Tips
- Eet je vis? Deze topping smaakt ook heerlijk op een moot gebakken vis.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: