Pannenkoeken kunnen ook hartig! Wat dacht je van deze garnalenpannenkoekjes, compleet met een lekkere dip. Met een grote groene salade erbij heb je een volledige maaltijd, maar lekker snacken met deze keto pannenkoekjes kan natuurlijk ook.
Hartige pannenkoek
Pannenkoeken. Wie lust ze niet? Ik ken niemand die niet van een lekkere pannenkoek op z’n tijd houdt. Ik ben er zelf ook gek op.
Gelukkig kun je als je koolhydraatarm en glutenvrij eet, gewoon nog genieten van een lekkere pannenkoek. Kijk maar eens in mijn pannenkoeken-collectie! Toen ik dat zelf deed, viel me op dat de meeste van die recepten vooral zoet zijn. Maar een hartige pannenkoek kan natuurlijk ook. Snel een lekker recept bedacht dus, en omdat ik geen vlees eet, heb ik garnalenpannenkoekjes gemaakt. Deze pannenkoekjes zijn dus glutenvrij, maar ook lactosevrij.
Wat doe je op een hartige pannenkoek?
Een pannenkoek gaat eigenlijk niet zonder iets erop. Is dat normaal gesproken meestal stroop of suiker, op een hartige pannenkoek gaat dat natuurlijk niet (hoewel veel mensen stroop op hun spekpannenkoek doen). En daarom heb ik er een eenvoudige dip bij gemaakt, met een extra drupje vissaus voor de zogenaamde umami-smaak. Persoonlijk vind ik het een zeer geslaagde combinatie geworden.
Laat je niet afschrikken door de relatief lange lijst van ingrediënten, de meeste zijn kruiden en andere smaakmakers. Je hebt de garnalenpannenkoekjes in een mum van tijd klaar.
Van het beslag maak je vier pannenkoekjes. Ja pannenkoekjes, geen pannenkoeken. Maar ze vullen prima hoor! Je kunt ze samen met de dip als keto snack serveren, maar je kunt er ook een volledige maaltijd van maken door een flinke berg van je favoriete groente of salade erbij te serveren.
Keto garnalen pannenkoekjes met dip
Dit heb je nodig
Voor de garnalenpannenkoekjes
- 100 gr garnalen
- 2 grote eieren
- 2 kleine bosuitjes
- 40 gr amandelmeel
- 1 el psylliumvezels
- 1 tl wijnsteen bakpoeder
- 2 tl vadouvan of kerriepoeder
- 1/2 tl kurkuma
- 1/4 tl chilipoeder
- versgemalen zout en peper
- kokosolie om te bakken
Voor de dip
- 2 el mayonaise
- 1-2 tl scherpe mosterd
- paar drupjes vissaus
- 1/4 tl kurkuma
- 2 tl korianderblaadjes of verse koriander
- versgemalen zout en peper
Zo maak je het
- Meng voor de dip alle ingrediënten goed door elkaar.
- Dep de garnalen droog met een stukje keukenpapier. Snijd de bosuitjes in kleine ringetjes.
- Kluts de eieren los in een kom. Meng in een andere kom amandelmeel, psyllium en bakpoeder met de kruiden (vadouvan, kurkuma, chilipoeder, zout, peper). Roer dit door de eieren. Roer dan de bosuitjes erdoor.
- Verhit wat kokosolie in een grote koekenpan, en schep het beslag in vier bergjes in de pan. Strijk dit een beetje glad en rond tot kleine pannenkoekjes (of gebruik eventueel hamburger-ringen voor mooie ronde garnalenburgers). Verdeel direct de garnalen over de pannenkoekjes.
- Bak de garnalenpannenkoekjes 4-5 minuten, keer ze dan voorzichtig en bak nog een paar minuten tot ze helemaal gaar zijn.
- Serveer de garnalenpannenkoekjes met dip en een groene salade.
Tips
- Wil je variëren? Kies dan eens rivierkreeftjes in plaats van garnalen. Of kies voor andere kruiden, bijvoorbeeld salie en oregano, of gerookt paprikapoeder en cayennepeper (serveer er dan mijn koolhydraatarme barbecuesaus bij).
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: