Foe yong hai met zoetzure saus

Foe yong hai met zoetzure saus

Chinezen is in Nederland een werkwoord, en is een geliefde Nederlandse bezigheid. Niet gek, want er wordt veel lekkers in de Chinese keuken gemaakt. Neem nu foe yong hai, een Chinees eigerecht, dat in Nederland meestal geserveerd wordt met een zoetzure saus. Dit gerecht heb ik omgetoverd in een foe met een suikervrije zoetzure saus. Lekker en gezond!

Chineesje halen

Trouwe lezers weten dat ik graag gerechten uit de wereldkeuken maak en eet. Of het nu Griekenland, Mexico of Indonesië is, ik vind het allemaal (bijna) even lekker. Ook Chinees gaat er bij mij wel in. Alleen jammer van die koolhydraten hè. En dat is de reden dat ik een tijdje geen Chinees gegeten heb … bye bye nasi goreng :-( . Totdat ik erachter kwam dat je dat prima met koolhydraatarme bloemkoolrijst kunt maken (recept hier).

Vroeger werd er thuis regelmatig Chinees gehaald. Vooral op zondag was dat een geliefde bezigheid, voordat Studio Sport begon. Ik ging als kind graag mee, want ik vond die Chinese inrichting van het restaurant super interessant. Er lagen ook Chinese tijdschriften over kunst, waar ik natuurlijk niks van begreep. Maar kunst geniet je vooral door plaatjes kijken, en dat lukte natuurlijk prima.

We kwamen met bakken met eten van de Chinees thuis alsof we een weeshuis moesten voeden. Want bij de Chinees krijg je altijd veel. En dus aten we twee, soms wel drie dagen Chinees. Lekker! Je krijgt bij de Chinees trouwens zo veel omdat Chinezen het als onbeleefd ervaren als je je bord helemaal leeg eet. En dus krijg je té veel, zodat je altijd je buikje rond kunt eten maar toch iets beleefd kunt laten staan.

foe yong hai met zoetzure saus

En die koolhydraten dan?

Over buikje rond gesproken. Ook het Chinese eten bevat vaak veel koolhydraten, vooral door de bijgerechten: rijst en noedels. En dan is er ook nog mijn favoriete nagerecht van toen: pisang goreng oftewel gebakken banaan. Met zoetzure saus en poedersuiker ook nog. Mierzoet maar zo lekker.

Zuivel kom je eigenlijk niet echt tegen in de Chinese keuken, eieren gelukkig wel. Want die zijn lekker koolhydraatarm natuurlijk. Het meest bekende Chinese gerecht met eieren is de foe yong hai (ook wel foo yong hai). En zoals met vele wereldgerechten het geval is, bestaan ook hier meerdere varianten van. Strikt genomen zou er krab in moeten zitten, want hai is Chinees voor krab. Maar het wordt vaak zonder gemaakt, of met garnalen in plaats van krab. In de Indonesische variant wordt er een pittig-zoete tomatensaus bij gegeven, en die krijgt je dus meestal in Nederland bij de Chinees.

zoetzure saus voor Aziatische gerechten

Met of zonder rijst

Ik kan me een keer herinneren dat ik in mijn eentje Chinees ging halen toen ik in Haarlem aan het verhuizen was. Ik was er nog niet eerder geweest, en moest even wachten tot ik mijn bestelling door kon geven. “Twee maal foe yong hai alstublieft.” De dame achter de toonbank sprak alleen meer Chinees dan Nederlands, ik begreep niks van wat ze me vroeg: “wielaibai? wielaibai?” En ik maar: “Sorry, ik begrijp u niet”. Waarop zij weer in de herhaling ging.

Het duurde even (ongeveer tien keer) voordat mijn hersenen de vertaling hadden gemaakt … wielaibai … witte rijst erbij?

Je begrijpt dat ik niet meer bijkwam van het lachen. En ja, destijds wilde ik er graag witte rijst bij, nu niet meer natuurlijk. Als je wilt, dan kun je bloemkoolrijst bij de foe yong hai maken. Ik eet dit gerecht gewoon zonder.

Zoetzure saus zelf maken

De saus komt vanzelfsprekend niet uit een pakje, die maak je zelf natuurlijk! En die saus is nogal makkelijk te maken: je zou ‘m ook bij andere gerechten kunnen serveren, bijvoorbeeld bij de gevulde courgettes met hüttenkäse. Natuurlijk is deze zoetzure saus suikervrij, de saus wordt gezoet met fruit. De saus alleen bevat in totaal 11 koolhydraten, en is voor 2 personen bedoeld.

foe yong hai met zoetzure saus

Foe yong hai met suikervrije zoetzure saus

Con
Dit is de Indonesische variant van foe yong hai, een koolhydraatarm ei-gerecht met zelfgemaakte pittig-zoete saus. En zonder de hai, wat krab betekent. De zoetzure saus is suikervrij natuurlijk.
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 2 personen
Koolhydraten 20 kh

Dit heb je nodig
  

  • 50 gr verse ananas
  • 25 gr tomatenpuree
  • 1 el appelazijn
  • 2 tl tamari
  • 0,5 - 1 tl sambal optioneel
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 200 gr champignons
  • 1 grote wortel
  • 1 kleine prei
  • 2 bosuitjes
  • 6 eieren
  • 1 flinke draai verse peper
  • 1 tl kurkuma
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

Maak de zoetzure saus

  • Doe de ananas met de tomatenpuree, appelazijn, tamari en eventueel de sambal in een kom en pureer met de staafmixer. Je saus is nu klaar.

Maak de foe yong hai

  • Snipper de ui en knoflook fijn. Snijd alle overige groente (dus de champignons, wortel, prei en bosui) naar wens in blokjes of plakjes of wat je wilt.
  • Breek de eieren boven een kom en kluts ze met peper en kurkuma los.
  • Verhit wat kokosolie in een roerbakpan. Fruit de ui met de knoflook kort aan, voeg dan de overige groente toe en roerbak alles in ongeveer 5 minuten knapperig gaar.
  • Voeg het eimengsel aan de roerbakgroente toe en laat het geheel in 3 minuten stollen. Steek dan met een houten roerbakspaan het ei los in grote brokken die je keert in de pan. Het is niet erg als het een rommeltje wordt, zolang het maar geen compleet roerei is. Laat het ei nog 1-2 minuten stollen.
  • Verdeel de foe yong hai over twee borden en verdeel de saus erover. Bestrooi voor het opdienen met sesamzaad.

Tips

  • Lekker met bloemkoolrijst.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 4 stemmen. Gemiddeld: 3,25/5)
Laden...


4 reacties

  1. Janny

    Hi Conny,
    Weer een lekker recept. Gemakkelijk, voedzaam en smakelijk. Ik geloof dat ik zelf maar kippen ga houden hier i.v.m. de vele eiren die in je heerlijke recepten verwerkt zijn.

    1. Ursula Eekels

      Heerlijk recept! En de saus is goud, ik heb de saus wel warm gemaakt en een beetje water en een klein beetje tamarinde pasta bij gedaan, vingers afgelikt zo lekker weer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *