Heel Holland bakt. Heel Duitsland ook (Das große Backen, elke zondag op Sat1). Maar ik, ik ben niet zo’n bak-koningin. Eigenlijk ben ik er best trots op dat er al meer dan 35 bakrecepten op de blog staan. En dan tel ik de pannenkoek-recepten mee ;-) . Vandaag bak ik een Franse flognarde van appel en bosbessen, een perfect snack voor een carb cycling dag. Ken je niet? Verder lezen!
Wat is carb cycling?
Als je koolhydraatarm eet, dan is er meestal niet veel ruimte voor extraatjes, anders dan een plak kaas of een gekookt ei. Met baksels vlieg je al snel uit de bocht als het om de carbs gaat. Maar met de decembermaand in het vooruitzicht (ja ja, het is Kerst voordat je het weet) ga ik toch ook weer eens wat bakken. En daarbij houd ik de term ‘carb cycling’ in gedachte.
Het is de zoveelste hype in de sport- en voedingswereld: carb cycling. Het principe is eenvoudig: door het afwisseling van koolhydraatarme en koolhydraatrijke dagen, zou de vetafname gestimuleerd worden. Daarnaast zou je geen spiermassa verliezen.
Het komt erop neer dat je drie à vier dagen koolhydraatarm eet, om dan een dag high carb in te lassen. En nee, dan niet meteen de pasta, pizza, en chocoladetaartjes. Natuurlijk zijn de koolhydraten die je op zo’n dag eet wel de gezonde. Havermout bijvoorbeeld, of quinoa. Wat meer fruit, en groente die wat meer koolhydraten bevat. Of, jawel: zowaar een volkoren broodje.
Zo’n high carb dag plan je het best in op de dag dat je ook het meeste sport.
Als ik het voor mezelf laat berekenen, dan mag ik op koolhydraatarme dagen 26 KH, en op koolhydraatrijke dagen 132. Maar natuurlijk zijn er meer adviezen: een Duitse voedingsgoeroe adviseert op koolhydraatrijke dagen tussen de 125-190 KH, en op koolhydraatarme dagen tussen 30-94 KH. Geen idee hoe die aan deze cijfers komt trouwens.
Wat vind ik ervan?
Mijn mening? Ze bedenken elke keer weer wat om geld mee te verdienen …
Maar als het voor jou werkt, dan prima! En als het je niet (meer) lukt om met koolhydraatarme voeding af te vallen, dan kan het introduceren van carb cycling mogelijk je plateau doorbreken.
Als je er, net als ik, niet zo’n hoge pet van op hebt, dan kun je het gebruiken als smoes als iemand een opmerking maakt omdat je net aan een patatje-mét zit (‘O joh, het is geen probleem, ik heb vandaag een high carb cycling day ;-) ‘).
Zelf heb ik trouwens nooit zo laag als 26 KH per dag gegeten, mijn low carb gemiddelde ligt tussen de 40-60 KH. En sinds ik op gewicht ben, heb ik veel vaker dagen dat ik meer koolhydraten eet, maar nooit meer dan zo’n 100-120. En dan wel altijd de goede koolhydraten hè. Oké, bijna altijd … soms dus toch echt dat patatje-mét …
Koolhydraatarme flognarde
Tijd om een gezonde traktatie te maken dus voor je aanstaande high carb dag. Wel eens met een flognarde ontbeten? Uhm … een flog-wat?
Een flognarde is bijna hetzelfde als de Franse ’tarte tatin’. Je weet wel, die omgekeerde appeltaart, die per ongeluk door de gezusters Tatin is uitgevonden. Een flognarde of flaugnarde komt oorspronkelijk uit de regio Limousin in Frankrijk, en is eigenlijk niets anders dan een omgekeerde taart met fruit, meestal appel of pruim. Hoewel de waarheid gebiedt te zeggen dat ik vind dat het resultaat een beetje het midden houdt tussen taart en pannenkoek. Maar die zijn allebei niet te versmaden, toch?
Koolhydraatarme flognarde van appel en bosbessen
Dit heb je nodig
- 3 eieren
- 3 el amandelmeel
- 2 el gemalen kokos
- 1/2 tl kaneel
- 80 ml kokosmelk
- 1 el ghee
- 100 gr appel biologisch
- 40 gr bosbessen
- handje gehakte walnoten voor de topping
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Kluts de eieren los in een kom en meng het met het amandelmeel, kokos, kaneel en kokosmelk. Snijd de appel met schil in kleine stukjes of schijfjes. Was de bosbessen.
- Verhit de ghee in een ovenbestendige schaal. Voeg de appel toe, roer even om, en bak ze 10 minuten in de oven tot ze zacht wordt. Voeg dan de bosbessen toe en evt. nog een snuf kaneel. Verdeel het deegmengsel over het fruit en bak de flognarde gaar in 20-25 minuten.
- Haal de flognarde uit de oven, stort de flognarde op een bord en bestrooi met de gehakte walnoten. Snijd in twee of drie stukken en serveer direct.
Tips
- Extra verwenmomentje? Dan een flinke klodder (lactosevrije) mascarpone of slagroom erbij!
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Zo, ik heb m’n zoon aan t snijden gezet…dat wordt zo smikkelen!
Leuke recepten! Groetjes joyce
Dat heb je goed geregeld ;) Eet smakelijk!
Groetjes, Con
Die gaat op mijn lijstje… Ik neem aan dat ik de ghee kan vervangen door roomboter of kokosolie?
Jij weet wel wat lekker is Con!
Hoi! Sorry voor de late reactie. Ik geniet momenteel van mijn vakantie en kijk daarom niet elke dag op mijn blog, vandaar.
Ten eerste, bedankt voor je compliment (bloos bloos). Ik houd nu eenmaal enorm van lekker eten :))
Ten tweede, ghee vervangen kan prima. Ik zou voor de roomboter gaan, dat geeft toch net iets meer smaak dan de kokosolie. Maar kokosolie kan ook prima hoor.
Groetjes, Con.