Fastfood uit Engeland: fish and chips. Dit recept is er een afgeleide van, maar dan in een koolhydraatarme variant. Want de friet is niet van aardappel, maar van knolselderij. En in plaats van gepaneerde vis heb ik gekozen voor zalmburgers.
Fish and chips
In Engeland eet men graag fish and chips, vis met patat. Het is daar een typische fastfood afhaal-maaltijd, een klein beetje vergelijkbaar met het Nederlandse patatje-met. Alleen eten de Engelsen er geen mayonaise bij, en de chips zijn niet de chips zoals wij die kennen: ze lijken meer op patat.
De vis wordt gepaneerd en gebakken. Het gerecht bestaat al sinds de 16e eeuw, toen het vis-deel van het gerecht vanuit Spanje en Portugal richting Engeland kwam, en het patat-deel vanuit Frankrijk/België. Vroeger werd het in krantenpapier ingepakt, maar dat is inmiddels vanwege hygiëne niet meer toegestaan.
Paneermeel: foute koolhydraten
De gepaneerde korst van de vis, samen met de aardappel-friet zorgen voor een enorme hoeveelheid koolhydraten (en gluten). Als je op je koolhydraten let, én glutenvrij eet, moet je sowieso oppassen met alles wat gepaneerd is. Paneer bestaat meestal uit broodkruim en dat bevat veel koolhydraten. En ook al denk je dat het maar een kleine visstick is die op je bord ligt, het tikt aardig aan. Want wie eet er nu één visstick …
Glutenvrije visburgers
Het werd dus tijd voor een glutenvrije koolhydraatarme versie van de bekende fish and chips!
In dit fish and chips recept wordt knolselderij gebruikt voor de friet, een smakelijke koolhydraatarme variant op de aardappel. Ter vergelijking: 100 gram gewone friet levert ongeveer 40 koolhydraten, 100 gram knolselderij friet slechts zo’n 5 koolhydraten! Je maakt de friet in de oven, en ondertussen maak je de visburgers gewoon in de koekenpan klaar.
De zelfgemaakte visburgers hebben helemaal geen paneer-korst nodig, ze zijn zo al lekker genoeg. Als je dat wilt, kun je er een kleine salade bij eten, hoewel dat voor je groente-inname niet nodig is, want met de knolselderij friet heb je al groente genoeg op je bord liggen. Ik serveer er simpel schijfje komkommer bij, en omdat ik geen patatje-zonder mens ben, doe ik er gewoon een lekkere klodder mayo bij!
Koolhydraatarme fish and chips - knolselderij friet met zalmburgers
Dit heb je nodig
Voor de knolselderij friet
- 1 middelgrote knolselderij
- 2 el avocadoolie of olijfolie
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl kurkuma
- snufje peper
- gemalen chilivlokken optioneel
Voor de zalmburgers
- 1 blikje roze zalm
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 2 eieren
- 3 el parmezaanse kaas geraspt
- 2 el roomkaas volvet
- 2 el amandelmeel
- 1 el tomatenpuree optioneel
- 2 tl Italiaanse kruiden
- versgemalen zout en peper
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Maak de knolselderij schoon, snijd ze in plakken van ongeveer een halve centimeter, snijd de plakken in repen van eveneens een halve centimeter. Doe de frieten in een grote kom. Sprenkel de olie en de kruiden erover en meng goed.
- Verdeel de frieten op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak ze in 30-40 minuten gaar, keer elke 10 minuten.
15 minuten voordat de friet klaar is
- Meng in een kom (je kunt dezelfde van de friet gebruiken, scheelt afwas) de eieren met de roomkaas, tomatenpuree (optioneel), parmezaanse kaas en amandelen. Maak de zalm los met een vork en meng ze samen met de gesnipperde ui erdoor.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan en vorm vier burgers van het zalmmengsel in de pan, druk ze een beetje aan. Bak de zalmburgers in ongeveer 8-10 minuten gaar, keer af en toe.
- Doe de visburgers en friet op een groot bord, besprenkel indien gewenst met wat zeezout en geef er mayonaise bij.
Tips
- Meng de mayonaise met mosterd, is erg lekker bij de vis.
- Je kunt ook andere vis voor de burgers gebruiken, bijvoorbeeld tonijn (kruid de burgers dan extra bijvoorbeeld met sriracha).
- Variatie voor het kruiden van de visburger: scheutje tamari, een extra bosuitje in ringetjes en een eetlepel sesamzaadjes.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Lekker Con ik heb toch de sardine burgers gemaakt ze waren heerlijk ik heb de spinazie met mosterdsaus erbij gegeten zonder de eieren en met wat knolselderij frites ook prima gelukt en lekker.
Bedankt voor al je lekkere recepten je heb er ook heerlijke toetjes in staan ook al meerdere gemaakt ☕
Dank je wel :))) Fijn dat het gesmaakt heeft!
Con kan ik ook hier gewoon de sardines gebruiken? Deze ingrediënten spreken me meer aan en er staat hier meteen voor 2 personen de andere voor 4 dan moet ik alles weer halveren beetje makkelijk is ook mijn ding ik ga het lekker maken bij de spinazie met mosterdsaus voor de avond lijkt me ook een goede combinatie Hoop dat je mijn reactie al vandaag voor mijn avondmaal ziet
Hoi Violet, je kunt de zalm prima vervangen door sardines (of andere vis uit blik die je lekker vindt). Laat ze wel goed uitlekken.
Heb je trouwens mijn sardineburgers recept al gemaakt? Je vindt die hier.
Eet ze vanavond!
Beste Conny,
Op zoek naar een recept voor knolselderijfrieten kwam ik op je blog terecht. Lekkere recepten!! De frieten zijn goed gelukt, ook met maar één keer keren (dat kwam er niet zo van ;) )
De visburger ga ik vast ook nog eens proberen, en ook de bataatrosti.
Ik blijf je volgen! groeten Wietske
Hoi Wietske! Leuk te lezen dat het lekker was. En leuk dat je blijft volgen !!
Dat keren van die frieten neem ik ook niet altijd even letterlijk hoor ;-)
Toevallig staat voor mijn middaglunch de bataatrosti weer op het programma, is een echte aanrader dus ik zou zeggen: snel proberen!!