Als je wel eens op vakantie naar Turkije bent geweest, dan heb je vast van ezme gehoord. Deze Turkse tomatensalsa wordt in veel Turkse restaurants als appetizer of voorafje geserveerd. Ik maakte ezme voor het kerstdiner van 2023.
Wat is ezme?
Ezme is Turks en betekent letterlijk geplet. De tomatensalsa heet zo, omdat de groente eerst heel fijn gesneden wordt, en dan nog een keer met een mes te lijf wordt gegaan, als in een soort van pletten. Het is dus niet moeilijk te maken, maar kost wel wat tijd vanwege het snijwerk. Gelukkig kun je de ezme vooraf maken en als het tijd om te eten is, zo op tafel zetten. Je weet het hè, ik hou van makkelijk.
Zoals voor zoveel gerechten geldt, bestaat er ook niet één specifiek recept voor deze Turkse tomatensalsa. Met ui of zonder, met knoflook of zonder, variatie in kruiden, er zijn veel versie in omloop. Ik heb van alle recepten die ik tegenkwam gewoon de in mijn ogen beste ingrediënten eruit gepikt, en er mijn versie van gemaakt.
Niet te pittig
De Turkse keuken is in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet heel pittig. Maar er zijn een paar uitzonderingen, en ezme is er eentje van. Gelukkig kun je, omdat je de tomatensalsa helemaal zelf van scratch maakt, het zo pittig maken als je wilt. Als je de ezme precies volgens mijn recept maakt, krijg je een niet al te pittige ezme. Laat jij graag het vuur uit je oren komen, neem dan gerust wat chilivlokken.
De tomatensalsa serveer ik als voorgerecht met een paar koolhydraatarme broodjes die ik van tevoren gebakken heb. Maar je kunt ook voor crackers kiezen natuurlijk. En misschien ben je wel van plan een mezze tafel te maken, dan past deze ezme daar prima op. Net als de Arabische mutabbal, Griekse chtipiti, of Perzische zeytoon parvardeh. Dat klinkt toch heerlijk en exotisch allemaal!
Ezme, koolhydraatarme Turkse tomatensalsa
Dit heb je nodig
Voor de tomatensalsa
- 1 rijpe tomaat
- 8 kerstomaatjes
- 1/4 groene paprika
- 1 kleine rode ui
- 2 takjes verse peterseile of 2 el diepvries
Voor de dressing
- 2 el goede olijfolie
- 1 el citroensap
- 1/2 el granaatappelmelasse
- 1 el tomatenpuree
- 1/4 tl chilivlokken of meer als je van pittig houdt
- 1/4 tl sumak optioneel
- versgemalen zout en peper
Zo maak je het
- Halveer de tomaat en haal de harde kern en de zaadlijsten eruit.
- Snijd de tomaten, paprika en ui met een goed scherp mes in piepkleine blokjes. Hak de peterselie fijn. Meng alles in een kom goed door elkaar.
- Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje goed door elkaar.
- Meng de dressing door de tomatensalsa en zet een paar uur koel weg, zodat de smaken goed in kunnen trekken.
Tips
- Ezme is een typisch Turkse mezze, en kan in combinatie met andere kleine voorgerechtjes geserveerd worden. Maar je kunt ezme ook zoals in dit recept als voorgerecht met brood of crackers serveren, of als hartige snack met groente om te dippen.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Erg lekker, fris en een tikkie knapperig, ga ik vaker maken, past bij heel veel gerechten als bijgerechtje. Maar een plekje op een borrelplank misstaat deze salsa evenmin.
Lekker is dit hè! Ik vond het zelf ook veel beter dan ik op basis van de ingrediënten verwacht had. Fijn dat het jou ook zo goed gesmaakt heeft!